Monday, December 22, 2014

Kelate Flying Breakfast


Waaahhh... ! 

Nasi terbang kah itu? 
Yup! Nasi terbang untuk breakfast. 
Nasi ini diterbangkan dengan kapal terbang dari Kelantan. 

OMG. 

Hebatkan perniagaan ini. 
Modal? Memang besar. 
Pulangan, lagi besar. 
Tak terfikir dek akal fikiranku ini. 

Actually, I've never seen the business on any news on TV. 
I dont have Astro or local TV but I have FB, Insta and Google, to access the latest in world news (chewah! Cam AlJazeera). 
And of course, I have my Abe and MIL (mother in-law), they are (almost) always up to date. 

Minggu lepas MIL, Rokiah Hanafiah dah mula buat tempahan. 
Oleh kerana kekangan waktu yang sangat kecil, 
Lea tak balik Shah Alam untuk menikmati nasi terbang ni pun. 

You all can find in FB page, Kelate Flying Breakfast. Kelate Flying Breakfast has their own Instagram account too. 
Dalam page, you all boleh jumpa list of menu, 
nombor wakil-wakil jualan dan latest update from them. 

Kaedah mudah untuk buat tempahan. 

1. Dapatkan nombor telefon wakil-wakil KFB dari page FB yang berdekatan dengan anda. 
Dah dapat nombor, boleh whatsapp aje. 
2. Boleh buat tempahan berdasarkan menu yang disediakan pada minggu itu. 
3. Mesti confirmkan order before Friday. Dapat makanan hari Ahadnya. 
4. Confirmkan payment. (Kalau payment ada sen-sen, bayarkan yang genap, 
Baki boleh serah masa pengambilan makanan. Mekanisme of trust applied)
5. Hari Ahad pick up makanan di tempat yang telah ditetapkan. 

6. AMARAN!!! 

7. Pastikan anda buat heavy workout sebab makanannya sedap, 
Dan menyebabkan anda tak ambek suku, tapi habiskan portion yang disediakan. 

8. JANGAN RISAU!!! Makan aje kenyang-kenyang. Lepas tu, minum Mineral Coffee. 
Bagi segar mata tu. Nanti kita detox dengan Garam Buluh Premium Drink pula. 

Nangis lea dah workout pagi tadi. 
Dapat makanan SEDAP-SEDAP pulak, 
Adooooiiii-!!!! 

Rosak diet aku weeehh!!!

Apa pun, special thank to my MIL. 
Credit to my mother in law, Rokiah Hanafiah coz introduce me this dishes. 
Soooo very delicious that it makes me wanna cry. 
My diet plan has CRASHed and burned.

To Kelate Flying Breakfast, 
Your idea absolutely very brilliant. 
Memberi kelainan dalam dunia perniagaan yang semakin mencabar. 
Semoga semakin kaya dan berjaya. 

My favourite? 
Nasi Tupe Ude. 

Xoxo. Anak Jawa... 






Dalam bungkusan kertas coklat, Nasi Kerabu A ( Ayam) D (Daging)
Yang tinggi cam menara tu , Nasi Tumpang. 



Kuih Akok. Lea panggil kuih "kapok". Jauh tul maknanya tu. 



Nasi Kerabu Daging. Nasi kaler kuning. 



Senyuman tension sebab diet CRASH. owh, itu Nasi Tumpang Special, ade udang, ikan and ayam. 



Isi kandungan Nasi Tumpang Special. (Lauknya udang, ikan dan ayam) 


Ya Allah... Rezeki yang Engkau beri rasanya sedap. 
Maka, janganlah Engkau jadikan aku gemuk bila makan nasi ini. 
(Doa nak sedapkan hati. Dan senyummm...)


Disclaimer: oh! by the way, I am not paid by KFB for this write ups neither do I hv any shares in the syarikat...😉😉😉
Just sekadar sharing my èxperience jer. After all sharing is caring right?? 😘😘

Thursday, December 18, 2014

English as Puteri Jawa's Second Language



I ni takde la reti mane English. So in many ways, betul jugak le ape yang Tan Sri Muhyiddin cakap. 11-12 years dok ngaji omputeh kat sekolah tambah pula lagi 3-4tahun ngaji di Universiti, tapi graduan kite still takleh menguasai Bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua.

Toksah cerita la graduan yang bertuah belajar ke US/UK/Down Under. Itu rezeki diorang. Fokus perbincangan lebih kepada mereka yang belajar di Malaysia dan graduate di Malaysia,

Abe penah kata, sebenarnya, sesiape sahaja yang mengaji dari darjah satu sampai habis SPM, kalau pon dia tak masuk Universiti, mereka sebenarnya pandai berbahasa Inggeris. Berikut adalah eksperimen mudah. Sile sebut frasa-frasa berikut di dalam Bahasa Inggeris:

 - Jamban mane?
 - Nak berak
 - Aku lapar
 - Katne nak makan ek?
 - belok kanan
 - belok kiri
 - pegi straight
 - Kopi satu please
 - nak muffin satu
 - Gate 57 katne?

Saya pasti jawapan tuan-tuan dan puan-puan lebih kurang berikut, tak lari punye:

 - Toilet? Where?
 - Want to poo-poo
 - I hungry
 - where to eat?
 - turn right
 - turn left
 - go straight
 - one coffee, please
 - want muffin, one.
 - Gate 57, where?

Grammar tak perfect takpe, walaupun penguasaan English tahap basic…..  Muhammad Solleh & Fatimah Sollehah confirm faham punya, al-maklum la…#BasicKot

Untuk pengetahuan tuan-tuan dan puan-puan, ayat ayat kontot kat atas tu la yang Lea guna masa travel solo "Mengejar Kasih Abe di Barcelona". Teringat landing kat Charles De Gaulle Airport di Paris sesorang diri, transit sementara sebelum meneruskan perjalanan ke Barcelona. Ingatkan bile Puteri Jawa (ehem, yours truly) "skipping" English dah abis klaka bunyi nye, TAPI, orang Perancis cakap omputeh, pekh!!! Loghat Patani-English dia memang tak le blah! #SuperKlaka #SuperPuteriJawaTakFaham…. Kalah Jawa-English aku ;-p

Lea kagum, Abe fasih berbicara dalam Bahasa Inggeris. Abe belajar grad UTM je same ngan Lea. Ape rahsia? dia kata mase dia kecik kecik dulu dia hafal script cerita Back To The Future, sebab cerita TV kat Saudi mase tu hari hari cerita katun same je, dok ulang everyday selama dua tahun dia di sana… #SuperTakBest


Ade satu insiden 'Lost in Translation" semasa Lea and Abe ke Sydney tahun in, tapi cerite ni lebih best kalau cerite face to face…. kale tulis, spirit of the joke to mungkin hilang ;-p So sape nak tahu, nanti kite hangout ingatkan Lea k? :-)

Hmmmm...Kat mane la yang kawan ni nampak Lea fasih English plak, ek?  


Wednesday, December 17, 2014

Kecik Hati Seorang Isteri


Tak kira,
Nak tulis jugak.
Kecik hati, merajuk.
Kita ni angkat barang bukan main, banyak, berderet-deret ni,tolonglah.
Tak ada nyer. Senyum aje. Kecik hati.
Kecik hati perempuan, 24jam. .
Tak jawab call, kecik hati.
Tak jawab mesej, kecik hati.
Tak cakap, senyap, kecik hati.
Tidur, kecik hati.
Kalau cakap perempuan lain cantik pun,
Itu lagi lah wajib kecik hati.
Dah banyak kali,
Tiap kali kecik hati, mesti nak keluar air mata.
Sesi confession, mesti buat.
Nanti Abe akan cakap,
La... tak kuat lagi ke hati you.
Hashtag sentap tau sayang.
Semua ni cara nak didik.
Cara nak didik yang lain dari orang lain.
Abe, selalu kata
Kalau dia tak ada, macam mana nak teruskan hidup. Nanti senang-senang kene tipu sebab banyak rete.
Orang-orang tua kata,
Marah tandanya sayang..
Jadi kene marahlah.
Salah ke tu?
Mana boleh marah...
Jadi isteri tak boleh lah nak kecik hati.
Kecik-kecik hati pun abe kata,
Semuanya yang I buat sebab sayang pada you.
Boleh ke?
Erm, sayang.. nak mai habaq ni.
Kalau dah kecik hati, ayat you ni ulang 100 kali pun, kecik hati tetap kecik hati.
Hadoi, perempuanlah..perempuan.
Sebab itulah..
Akal perempuan satu aje.
Akal lelaki pulak sembilan.


Abe lalu berkata,"ish ish ish.... CHO-BA-AN!!!!!"






Thursday, December 11, 2014

Manisnya Cinta Di Cappadocia



Akhirnya,


Filem yang ditunggu-tunggu ini sudah tiba. Owh, lea dan Abe memang tunggu filem ini. Bukan sebab dah baca novel atau pelakon tapi sebab penggambaran filem di Cappadocia, Turki.

Cerita pun, cerita cinta. Some how,banyak jugak cerita cinta buat shooting kat sini. Paling lea ingat, Istanbul Aku Datang. Sebab pengaruh cerita tu, lea sampai honeymoon kat sini.

Manisnya Cinta Di Cappadocia 


#Goreme Air Museum 


80 weeks ago, we were here. Abe flew me here as my wedding gift for outdoor fotoshoot. Pertama kali,jejak kaki di sini, sangat mengkagumkan. Agak jakun jugaklah. Lea ni orang kampung,tak pernah mimpi pun nak sampai sini. Tak pernah terlintas pun tempat ni. Rasa tak percaya pun ada. 

Cappadocia. " The land of thousand caves, churches and underground city".
Sungguh indah ciptaan Allah SWT. Lea tak paham sangat nak bab bentuk muka bumi ni tetapi pada apa yang lea nampak macam bentuk cendawan busut, tetapi payungnya kecik sikit. Hehehe. Tu ajelah.. You alls nampak tak?

Lagi lea kagum, boleh buat rumah di celah -celah batu gua ni kan?erm.. Maha Suci Allah. Biasanya kalau lea tak faham dan tak tahu, lea tanya abe aje. Abe ni, Google bergerak lea. Tanya apa sahaja, mesti ada jawabnya. Paling tidak, "I cannot brain right now". Jawab jugak lah tu kan?

Menikmati pemandangan dengan orang tersayang adalah dambaan setiap insan. Lea bersyukur sangat sebab abe hadiahkan percutian ini sebagai menghargai permintaan dia yang mahukan majlis perkahwinan ikut cara dia. Dah baca belum entry tu? ( Aku Terima Nikahnya

Itu sahaja. Harap-harap cerita Manisnya Cinta Di Cappadocia ini, tidak menghampakan kami. Lebih-lebih lagi Abe yang langgar pantang larang dia " No Malay Movie". 

Lea masih ingat, masa tahun 2013, dalam keadaan terdesak nak cari duit bayar hutang, owh... ini bukan buat kerja kotor tau. Abe masa di Barcelona, lea kene tinggal kat Muar. 
Lea pernah hantar email kepada semua pengarah-pengarah filem hebat yang ada kat Malaysia ni, satu sinopsis cerita. Tak jauh beza dengan apa yang lea alami dalam hidup lea. 

Pengarah-pengarah yang terima email lea tu antaranya David Teo, Afdlin Shauki, Edry dan Rosham Noor. Entah-entah diorang ninpun tak perasan langsung email lea. (Ni mana yang ingat). Ini pun Abe tak tau, gamble aje lea pi email. Fikiran orang yang bukan dalam bidang filem, bila banyak untung, so kalau jadi penulis ni masyuk jugak kan? 

Kenapa? Sebab masa tu, muncul banyak cerita-cerita Melayu adaptasi novel. Lea tak adalah tulis novel pun, tapi nak jugak try. Oleh kerana, siapalah lea ni kan, nama pun, orang tak kenal, cikgu kampung dari Muar aje pun. Hanya selepas sebulan, hanya David Teo sahaja yang panggil lea untuk ditemuduga. 
Abe hantar lea ke office Metrowealth, masa tu sanggup lea amek cuti, sebab hari sekolah,  hanya sebab nak pi jumpa. Punyalah semangat tak hengat. Peluang ada memang lea tak lepas. Ramai juga masa tu cuba ambil peluang.

Tapi, bukan rezeki lea, cerita lea di tolak. Kalau tidak, glamour lea tau. Masa tu lea fikir satu aje,dapat duit nak bayar hutang yang banyak-banyak tu. Apa sahaja yang boleh mendatangkan duit, halal, lea akan buat. 
For now, kami hanya nak tengok, Manisnya Cinta Di Cappadocia. 

Kami memang excited sebab nak buat #throwback. #throwbackbulanmadu. Sememangnya, sungguh Manisnya Cinta Di Cappadocia. Hehehehe


Xoxo. :-D


#malaymovie


Cuba tengok tu? 




Friday, November 7, 2014

Cinta Di Hagia Sophia

Hai semua, 

Hari ini, kan, mood throwback Lea dengan suami di Istanbul, Turki. Dalam pada Lea review semua gambar-gambar di Istanbul, dalam banyak-banyak gambar, Lea ternampak gambar di Hagia Sophia @ Aya Sofya. 

Lea masih ingat Lea berangan nak bergambar dalam Hagia Sophia. Hihihi. Ini sebab Lea terpengaruh dengan cerita telemovie Istanbul Aku Datang. Aksi gedik-gedik Lisa Surihani tu, buat Lea pun rasa nak tergedik-gedik dengan Abe di sana. 

Untuk pembaca, Lea sajikan sedikit sejarah tentang Hagia Sophia a.k.a Aya Sofya. 

Lea dan Abe di dalam Hagia Sophia


HAGIA SOPHIA 

Hagia Sophia (B. Greek: Ἁγία Σοφία)Hagia Sophia (bahasa Turki: Ayasofya, bahasa Arab; آيا صوفيا , dari kata Yunani: Ἁγία Σοφία, "Holy Wisdom"; bahasa Latin: Sancta Sophia atau Sancta Sapientia) merupakan satu bangunan muzium di kotaIstanbul. Bangunan ini sering dianggap sebagai bangunan yang teragung dan tercantik di dunia. Hagia Sofia dibina sebagai Gereja Besar Kristian Ortodoks tetapi diubahsuai menjadi masjid agung oleh kerajaan Turki Uthmaniyyah pada tahun 1453. Kerajaan Republik Turki telah menjadikannya sebagai muzium pada tahun 1935.

DARI GEREJA KE MUZIUM 

Hagia Sophia asalnya dibina sebagai gereja antara tahun 532 dan 537 AD atas arahan Maharaja Byzantine Justinian. Ia direka oleh dua orang arkitek, Isidore dari Miletus dan Anthemius dari Tralles. Hagia Sophia menjadi gereja besar di Constantinople selama hampir 1000 tahun.
Pada tahun 1453, Constantinople ditawan oleh orang Turki Uthmaniyyah dan Sultan Muhammad al-Fatih mengarahkan bangunan itu diubahsuai menjadi masjid. Loceng, altar dan lain-lain berkenaan Kristian dibuang sementara lakaran di dinding ditampal. Ini semua diganti dengan unsur-unsur Islam seperti mihrab, mimbar dan empat menara di luar ditambah. Hagia Sophia kekal sebagai masjid sehingga tahun 1935 apabila ia ditukar kepada muzium oleh kerajaan Republik Turki.
Selama hampir 500 tahun, Hagia Sophia menjadi masjid utama di Istanbul dan model kepada masjid-masjid lain seperti Masjid Sultan Ahmed (Masjid Biru di Istanbul), Masjid Sehzade, Masjid Suleymaniye dan Masjid Rustem Pasha.

Hagia Sophia mempunyai satu kubah besar di tengah (diameter 31.87 m dan tinggi 55.60 m dari lantai) yang terletak di atas singgah kubah yang disokong oleh empat tiang sambut.
Dinding dalam ditutupi dengan batu marmar, mozek emas dan lain-lain. Di bahagian luar, dinding stuko ringkas menyerlahkan lagi kekubah dan kubah utama.

Lea berposing 


Masa beratur nak masuk ke dalam Hagia Sophia, hati ini memang berdabar-debar. Mungkin terlalu teruja, Dan paling gembira, masa kaki lea melangkah masuk ke dalam hagia Sophia, Abe pimpin tangan Lea. Senyuman Abe tak lekang di bibir. Bahagianya rasa kerana impian Lea nak jejak kaki ke dalam Hagia Sophia, Abe tunaikan. 




Abe, my best husband ever


Mood honeymoon, Abe dan Lea


Lea bersama kumpulan trip Istanbul Andalusia


Pandangan dari atas


Ladies post 


Lagi pandangan di Hagia Sophia 

Kalau berkesempatan datang ke Istanbul, singgahlah ke dalam Hagia Sophia. Pengalaman yang sukar dilafazkan. 

xoxo. Lea

MyTeksi Apps

Hai readers,

Pernah pakai My Teksi Apps? Lea baru guna semalam apps ini. Walaupun, dah dua kali uninstall dari handphone Lea. Hihihi

Kenapa Lea uninstall My Teksi Apps? Tak ada apa-apa. Sebab, bila install, setiap kali Lea call public cab, dapat. Masa tu rasa macam tak perlu lah agaknya.

Jadi,nak dijadikan cerita, semalam hujan sangat lebat. Abe balik nak makan nasi di rumah. Elok sampai suami di rumah hujan trun semakin lebat. Abe terus bawa kereta ke tempat kerja.

Malam pula, Lea ada blogging class di TTDI. Dalam berkira-kira macam mana nak balik, Ija  offer untuk hantar balik. Nak pergi tak ada masalah, teksi kan ada.

Ija tanya, guna My Teksi tak? Lea kata.. tak. Pakai public cab aje. Ija recommended. Bagus tau, cepat dan kita boleh tahu anggaran harga? Owh.. ye ke.

Lea call public cab. Biasanya 3 minit dah dapat jawapan. Tapi kali ini, tak ada. Lea tunggu lebih 10 minit. Lea terus install My Teksi. Buat confirmation. Tadaa.. dalam 2 minit dah ada teksi respond. Alhamdulillah.

Tak berani nak pakai My Teksi ni? Jangan kata orang lain, Lea pun. Tapi, berusaha dan bertawakkal kepada Allah SWT. Kita tak perlu risau, sebab bila ada teksi yang terima kita punya permintaan, akan keluar nama pemilik teksi dan no pendaftaran kereta. Siap sekali ada anggaran perkhidmatan.
Jadi, berjumpalah Lea dengan En Fisal. Kami berborak. Bagus, seorang pemandu yang ramah. En Fisal bawa teksi sebagai kerja sambilan. En Fisal ada kerja lain di waktu siang. Keperluan mencari rezeki dan memenuhi keperluan keluarga.

En Fisal ada anak 3 orang,dan yang paling besar sedang menduduki peperiksaan SPM. Lea doakan anak-anak En Fisal berjaya dan menjadi orang yang berguna.

Sampai sahaja di TTDI, Jalan Muhamad Fuad 3, bayaran yang dikenakan sebanyak RM10. Aduih.. Lea tak ada duit kecil. Lea cakap, boleh tak beri saya masa untuk call kawan hantar duit. Lea call Ija banyak kali tak dapat.

Lea minta izin keluar dari teksi untuk pergi ambil wang. Lea serba salah nak tinggalkan beg dalam kereta. Lea nak tunjukkan bahawa Lea akan datang lagi untuk bayar duit. Lea bukan nak menipu. Tetiba Lea terfikir, kan nama En Fisal ada dalam My Teksi, mesti dia nak jaga reputasi dia juga.

Lea keluar dan 3 minit kemudian Lea datang bawa duit. Lea minta maaf pada En Fisal kerana terpaksa menunggu. Lea selitkan business card Lea padanya, mana tahu, kalau-kalau En Fisal berminat untuk berniaga. Lea capai beg dan berikan ucapan salam.

Lea ucap terima kasih banyak kali kerana kesabarannya menunggu bayaran. Katanya, kita sama-sama cari rezeki puan. Allahu Akbar. Sejuk hati mendengar.

En Fisal adalah contoh pemandu My Teksi yang berhemah. Pada Lea, kalau pekerja membawa imej yang baik kepada organisasi, pasti organisasi itu akan bertahan lama. Dan kita semua patut mencontohi pekerja baikn seperti En Fisal.

Selepas ini, Lea tak akan ragu-ragu menggunakan My Teksi. Kalau belum pernah cuba, cubalah sekali. Kalau tak, kita pun tak akan tahu.

xoxo, Lea.
Macam tulah rupa shortcut bagi My Teksi Apps di Android.



my teksi, teksi

Yang ni pulak, dari mana tempat kita dan ke mana hala tuju kita.
teksi, my teksi
Add caption
Bacanya macam ini. Gambar teksi biru tu, tanda pelanggan berada, bendera hitam putih tu, destinasi nak di tuju. Dan paling penting, icon hitam hijau itu, ada gambar kereta kat dalam, itu teksi yang akan mengambil kita. 

Kita akan terima email macam ni. Tengok tu lengkap kan, booking and driver details. Canggih sekarang kan? 

Monday, November 3, 2014

Dato Siti Nurhaliza dan Lea

Salam semua pembaca,


Ahad pertama di bulan November Lea bermula dengan tugas sebagai pengadil Pertandingan Bola Jaring Piala Pusingan YB Adun Kota Damansara. 


Kita kan sedia maklum, hari Ahad adalah hari untuk berehat bersama keluarga. Betul, mengambil kira ini adalah peluang Lea untuk menambah ilmu dalam bidang kepengadilan bola jaring, Lea terima tawaran kak CT Fiza untuk hadir. 


Bertugas di gelanggang A bersama Datin Norazah Abdullah aka kak Azah memang best. Tak sangka kami akan bertugas tanpa henti untuk 23 permainan berterusan. 


Ini satu cabaran. Lea memang boleh buat sesuatu jika tercabar sehabis baik. Yang penting berani dan tahan maki. 


Apapun, kami semua gembira. Dapat kenal kawan-kawan baru. Dan yang paling mengujakan Lea ialah peserta-peserta terdiri daripada pelbagai lapisan masyarakat. 


Dengan semangat kesukanan, mereka berjuang habis-habisan. Penyokong bersorak. Dalam pada itu, ada juga yang beri kata-kata semangat kepada pengadil. Agaknya, nampak benor pengadil ni kepenatan. 


Terima kasih penganjur, jemput Lea. Beri kepercayaan kepada Lea. Pada kak Azah, Nurul Asmaq dan abag Safar, terima kasih kerana memberi tunjuk ajar kepada Lea. 


Banyak lagi Lea perlu belajar. Love..

Tetamu VIP - Dato Siti Nurhaliza yang dibawa oleh Fafau aka Fara Fauzana. Walaupun kami busuk, Dato tetap cun. 


Warna rasmi pengadil bola jaring ialah putih. Lea lebih rasa berkeyakinan untuk berlari apabila memakai Premium Beautiful. No more goyang-goyang ok. 

Barisan pengadil - 
Abg Safarudin, Nurul Asmaq, Kak Azah dan Lea
Jaringan mula oleh Fara Fauzana sebagai simbolik majlis perasmian. 
Pose with Fara Fauzana sebelum kami bertugas. 
Dato CT  dan Fafau dah nak balik. Lea kejar-kejar nak amek gambar jugak. Thenk you. 

Thursday, October 30, 2014

Abah Hebat Dalam Tenang

Salam semua,

Lea masih ada Abah. Abah bersara tentera dan sekarang duduk di kampung. Bersama mak. Kerja abah sekarang memelihara lembu dan kambing. Abah suka buat perkara yang Abah suka.
Abah seorang yang pendiam. Tak banyak cakap. Tapi kalau abah cakap, semua orang diam. Sekali Abah marah, kami semua kecut.

Lea masih ingat, masa Lea nak masuk darjah 1, masa tu kami belum ada motor apatahlagi kereta. Abah hantar Lea masuk darjah satu, naik basikal. Abah tunggu di luar kelas. Masa tu, Lea tak takut sebab tahu Abah ada di luar. Bila balik sekolah, Abah bawa lalu tepi pantai. 

Kami susah dulu. Gaji tentera dulu tak sebesar gaji sekarang. Tetapi, setiap hari Ahad, Abah dan Mak akan bawa kami adik-beradik pergi mandi di tepi pantai. Puas mandi. 

Abah buat kerja macam-macam nak tampung hidup kami sekeluarga. Abah pernah kutip besi buruk, kertas, tin-tin, botol-botol, sayu hati bila tengok. Rasa menangis. Tapi Abah kata, tak apa. Abah suka. 

Bila saya dapat panggilan temuduga masuk ke universiti, Abah lah orang paling gembira. Abah bawa Lea naik lori sama-sama Abah yang bekerja kelindan lori ke Johor Bahru. 

Abah. Semangat Abah mengalir dalam jiwa Lea. Diam bila ada masalah, senyum dan ketawa bila gembira. Mak kata, saya anak kesayangan Abah. Abah sayang semua, pasti ada keistimewaan pada setiap anak. Itu kene tanya Abah sendiri. 

Pernah sekali Abah demam. Abah tak nak pergi hospital. Mak suruh Lea yang pujuk. Abah mahu Lea sahaja yang pujuk. Abah, abah..

Lea masih ingat lagi, ketika itu kami sekeluarga hendak pergi bercuti di Cameron Highland. Laluan ke Cameron sangat berliku. Takut juga nak memandu. Abah kata, bawa aje, kita sudah tahu jalannya berliku. Tempuh jangan takut, Abah ada. 

Abah, semoga Abah sentiasa sihat dan bertenaga. Lea sayang Abah. 

Encik Mustafa Kamal bin Hj Mohamad Noor

Thursday, October 23, 2014

Aku Terima Nikahnya


Assalamualaikum semua,

 Sudah bekerja? Lea masih lagi dalam mood cuti. 
Seronoknya, cuti-cuti ini banyak perkara yang boleh kita uruskan. 


Lea dan suami bekerja dalam bidang yang berbeza makanya kami tidak bercuti bersama-sama. Abe kijo male, manakala Mek cuti-cuti Malaysia. Hehehe. Lea menguruskan rumah termasuklah menyediakan makanan untuk Abe sebelum Abe pegi keje. Lea bukan pandai masak pun. Lea terus terang aje, tapi Abe kata, I bukan kahwen dengan you nak suruh you masak 24 jam untuk I, kita sama-sama untuk pastikan hidup kita bahagia." Dan antara salah satu cara untuk membahagiakan diri itu ialah, usaha memasak meskipun menggunakan Air Fryer sepenuhnya dalam urusan masak-memasak. 


Sambil-sambil, masa senggang, Lea gunakan untuk jana pendapatan kedua dengan business online bersama Hai-O Marketing. Seronok. Kalau nak tahu dengan lebih lanjut, boleh hubungi Lea ye. 

Aku Terima Nikahnya

Itulah Abe kesayangan Lea. Dialah lelaki yang menyelamatkan Lea. Dialah lelaki yang menerima Lea seadanya. Dialah lelaki yang menjadi pelindung Lea kini. Dan dialah lelaki yang bakal memimpin Lea ke syurga. 

Kenapa? 


Sebelum berkahwin dengan Abe, Lea adalah seorang janda. Janda? Menjadi janda, bukan sesuatu yang mudah. Lea ingin berkongsi bagaimana Lea sendiri menghadapi situasi ini. 

1. Kita akan dilihat sebagai orang-orang yang bakal merampas suami kawan-kawan kita walaupun sebelum ini kita ni baik dengan dia laki bini.  


2. Semua pergerakan kita walau setapak diperhatikan. Hatta, kalau nak pergi buang air besar pun, orang nak tahu. 


Itu antara yang Lea nampak paling ketara. Ada lagi, tapi semua benda biasa kalau tak jadi janda pun, orang yang selalu berfikiran negatif akan buat. 


Apa yang Lea nak tekankan ialah kita yang pernah atau sedang menjadi janda, lihatlah musibah ini sebagai nikmat yang tidak ternilai. Allah SWT memilih kita untuk menjadi kuat, menjadi orang yang sabar dan tabah dalam menentukan masa depan kita. Dengan musibah ini, kita boleh memilih apa yang baik dan buruk dalam hidup kita serta kita berjaya mendidik kita menjadi orang lebih positif. Bila kita sudah berhadapan perkara yang besar sebegini dalam hidup, kita sudah tahu bahawa banyak benda remeh temeh yang berlaku dalam hidup kita yang kita peduli sangat-sangat. 


Dan satu benda kita kene ingat, hidup kita ni, kita tak tahu hujungnya macam mana. Maka, dengan apa yang kita ada ada sekarang, hargai. Masih menjanda, gunakan penghargaan ini sebagai cara untuk kita muhasabah diri, membina kekuatan dalaman diri dan menjadi orang yang berjaya. 


Siapa pun diri kita, kita mesti ada pegangan. Kita mesti ada prinsip. Inilah yang menunjukkan karakter kita. Orang di sekeliling tidak faham kita melainkan kita yang membentuk mereka memahami kita dengan apa yang kita percaya. 


Lea sendiri, membina diri setelah bergelar janda. Lea jadi orang yang baharu dengan jiwa, minda yang baru. Bukan mudah nak jadi begini. Semuanya juga atas bimbingan Abe. Abe mengajar Lea berpijak pada bumi yang nyata. 


Terima kasih Abe. Saat kau terima menikahi diriku dulu, aku bukanlah sesiapa di mata orang lain. Tetapi kau memandangku bagai seorang puteri Jawa Bermata Sepet Macam Anak Cina yang akan membina rumah tangga ini bersama-sama dengan limpahan kasih sayang, cinta rindu dan rajuk rendam. 


Senyumlah, jangan bersedih. Tuhan Maha Penyayang ada bersama kita. 


Love, 




Visitors