MyTeksi Apps

Hai readers,

Pernah pakai My Teksi Apps? Lea baru guna semalam apps ini. Walaupun, dah dua kali uninstall dari handphone Lea. Hihihi

Kenapa Lea uninstall My Teksi Apps? Tak ada apa-apa. Sebab, bila install, setiap kali Lea call public cab, dapat. Masa tu rasa macam tak perlu lah agaknya.

Jadi,nak dijadikan cerita, semalam hujan sangat lebat. Abe balik nak makan nasi di rumah. Elok sampai suami di rumah hujan trun semakin lebat. Abe terus bawa kereta ke tempat kerja.

Malam pula, Lea ada blogging class di TTDI. Dalam berkira-kira macam mana nak balik, Ija  offer untuk hantar balik. Nak pergi tak ada masalah, teksi kan ada.

Ija tanya, guna My Teksi tak? Lea kata.. tak. Pakai public cab aje. Ija recommended. Bagus tau, cepat dan kita boleh tahu anggaran harga? Owh.. ye ke.

Lea call public cab. Biasanya 3 minit dah dapat jawapan. Tapi kali ini, tak ada. Lea tunggu lebih 10 minit. Lea terus install My Teksi. Buat confirmation. Tadaa.. dalam 2 minit dah ada teksi respond. Alhamdulillah.

Tak berani nak pakai My Teksi ni? Jangan kata orang lain, Lea pun. Tapi, berusaha dan bertawakkal kepada Allah SWT. Kita tak perlu risau, sebab bila ada teksi yang terima kita punya permintaan, akan keluar nama pemilik teksi dan no pendaftaran kereta. Siap sekali ada anggaran perkhidmatan.
Jadi, berjumpalah Lea dengan En Fisal. Kami berborak. Bagus, seorang pemandu yang ramah. En Fisal bawa teksi sebagai kerja sambilan. En Fisal ada kerja lain di waktu siang. Keperluan mencari rezeki dan memenuhi keperluan keluarga.

En Fisal ada anak 3 orang,dan yang paling besar sedang menduduki peperiksaan SPM. Lea doakan anak-anak En Fisal berjaya dan menjadi orang yang berguna.

Sampai sahaja di TTDI, Jalan Muhamad Fuad 3, bayaran yang dikenakan sebanyak RM10. Aduih.. Lea tak ada duit kecil. Lea cakap, boleh tak beri saya masa untuk call kawan hantar duit. Lea call Ija banyak kali tak dapat.

Lea minta izin keluar dari teksi untuk pergi ambil wang. Lea serba salah nak tinggalkan beg dalam kereta. Lea nak tunjukkan bahawa Lea akan datang lagi untuk bayar duit. Lea bukan nak menipu. Tetiba Lea terfikir, kan nama En Fisal ada dalam My Teksi, mesti dia nak jaga reputasi dia juga.

Lea keluar dan 3 minit kemudian Lea datang bawa duit. Lea minta maaf pada En Fisal kerana terpaksa menunggu. Lea selitkan business card Lea padanya, mana tahu, kalau-kalau En Fisal berminat untuk berniaga. Lea capai beg dan berikan ucapan salam.

Lea ucap terima kasih banyak kali kerana kesabarannya menunggu bayaran. Katanya, kita sama-sama cari rezeki puan. Allahu Akbar. Sejuk hati mendengar.

En Fisal adalah contoh pemandu My Teksi yang berhemah. Pada Lea, kalau pekerja membawa imej yang baik kepada organisasi, pasti organisasi itu akan bertahan lama. Dan kita semua patut mencontohi pekerja baikn seperti En Fisal.

Selepas ini, Lea tak akan ragu-ragu menggunakan My Teksi. Kalau belum pernah cuba, cubalah sekali. Kalau tak, kita pun tak akan tahu.

xoxo, Lea.
Macam tulah rupa shortcut bagi My Teksi Apps di Android.



my teksi, teksi

Yang ni pulak, dari mana tempat kita dan ke mana hala tuju kita.
teksi, my teksi
Add caption
Bacanya macam ini. Gambar teksi biru tu, tanda pelanggan berada, bendera hitam putih tu, destinasi nak di tuju. Dan paling penting, icon hitam hijau itu, ada gambar kereta kat dalam, itu teksi yang akan mengambil kita. 

Kita akan terima email macam ni. Tengok tu lengkap kan, booking and driver details. Canggih sekarang kan? 

No comments