KERANA MERAJUK SANGAT


Malam tu, macam biasalah, sampai aje rumah, Abe tengah rilek-rilek tengok tv. Lea pun cepat-cepat pergi sembahyang maghrib. Sakit betul rasa bahu dan pinggang meredah jem teruk dari Universiti Malaya ke Persiaran Surian. Campur dengan hujan yang renyai-renyai, memang ada lah yang potong line bagai kat jalan raya kan? Mood pun, tak berapa nak baik. Campur lapar dan penat, aih... ni kalau ada yang tak kena memang naik hangin la kan. 

Abe ada cakap, malam tu dia half day aje. Lebih kurang kul 1 pagi nanti dia baliklah rumah, sebab esok dia ada kelas CFP. Memula semuanya ok, sampailah Lea terlupa nak tutup pintu bilik air. Abe tegurlah Lea. Pada waktu itu, campur dengan penat, lapar dan berbagai emosi, hati dalam ni sentaplah sikit. Lea pun terus capai tuala nak mandi. Dalam hati ni,aduh.. sakit hati betul. Puas hati betul dapat merajuk. 

Selalunya, sebelum Abe keluar rumah nak pi keje, lea memang akan tunggu, salam, cium pipi, tata tata dulu, tapi sebab dah lari masuk bilik air, kira macam mogok jugaklah. Keluar-keluar bilik air, Abe dah gi keje. 

Lepas 40 minit macam tu, Abe call. Abe tanya nampak tak wallet dia yang ada insran kad. Lea yang sangat lurus dan kesan kecik-kecik hati tadi, jawab panggilan nak tak nak aje. Abe suruh turun hantar wallet kat bawah, dia nak datang ambil. Sampai aje depan lift, nampak kawan dia aje. Hati ni mula pelik, dan terus tanya, "mana MK?". Hafiz macam nak tak nak aje cakap, "dalam kereta.". Lea ni rasa dah lain macam, sampai kat kereta, tengok dah terbaring aje Abe. 

Sentap terus hati dan perasaan Lea. Segala mcam ego terbang ntah ke mana-mana. Abe tak cakap pun dia kemalangan sebab dia tak mahu Lea risau. Masa depan kawan-kawan dia tu, Lea control lagi. Lepas dah berjanji nak jumpa kat Tropicana Medical Centre, Lea pun naik semula ke rumah. Masa ni, dah berjujuk-jujuk air mata turun. 

Mujurlah Abe tak apa-apa. Owh, bersalahnya rasa, bersalahnya rasa. Menangis juga, sedu sedan gitu. 

Ya Allah, bersalahnya rasa sebab jadi masa Lea duk merajuk dan kecik-kecik hati. Merasalah jugak bermalam di hospital 2 hari. betul kata orang, jaga orang sakit ni memang banyak bersabar. Sepanjang dua hari tu, makan Lea suap, teman tidur dan sebagainya. Bila Lea cerita semula pada Abe, Abe kata, lain kali jangan buat lagi macam ni. 

Allah, betul, Lea memang serik. Dah minta maaf dah dengan Abe. Huhuhu. Korang, kalau keluar rumah, jangan gaduh-gaduh eh. Huhuhu. Saling meredai, saling memaafi. Lea dah rasa macam mana bersalahnya. huhuhu. Sayang Abe. Tak mo buat lagi. 




















No comments