Thursday, April 30, 2015

LOMPATAN EMAS RUMAH SATRIA


Tahniah peserta rumah Satria. Walaupun cuaca mendung dan hujan lebat, anak-anak murid rumah Satria tetap bersemangat. Semua tak sabar nak menunjukkan kesungguhan dan bakat dalam acara yang diambil. Tahniah, ustazah ucapkan kepada semua. Kepada atlet rumah Satria, buatlah yang terbaik ye. Kalah menang, bagi ustazah kamu semua tak pernah kalah. Sayang kamu semua. 



leamustafa.com_lompatan_emas_rumah_satria

Posing dulu sebelum beraksi

leamustafa.com_lompatan_emas_rumah_satria

Puan Ainul sibuk menguruskan peserta dan mengagihkan tugas


leamustafa.com_lompatan_emas_rumah_satria

Peserta rumah merah

leamustafa.com_lompatan_emas_rumah_satria

Peserta lelaki rumah Satria


leamustafa.com_lompatan_emas_rumah_satria

Penyokong Satria

leamustafa.com_lompatan_emas_rumah_satria


leamustafa.com_lompatan_emas_rumah_satria

Peserta acara 1500 meter - rumah Satria naib Johan

leamustafa.com_lompatan_emas_rumah_satria

Acara 4 x 400 meter - Satria naib Johan


leamustafa.com_lompatan_emas_rumah_satria

Guru rumah sukan yang menyokong



leamustafa.com_lompatan_emas_rumah_satria

Pass baton


leamustafa.com_lompatan_emas_rumah_satria

Lompatan emas Naza Ariff kategori L3

leamustafa.com_lompatan_emas_rumah_satria

Lompatan emas Aida kategori P3


Thursday, April 23, 2015

PASU GANTUNG UNTUK KAKTUS


Assalamualaikum dan salam ukhuwah

Hari ini saya nak share buat pasu kaktus guna barang terbuang. Idea ni asalnya saya Google, "egg tray diy", jadi dapatlah idea ni. Saya ada simpan satu bekas telur di sekolah. 

Saya bantu pelajar ini masuk pertandingan inovasi minggu sains dan matematik. Tak apalah, beri peluang kepada pelajar. Kita tunjuk dan ajar, mesti diorang suka. Kalau menang, dapatlah hadiah, kalau tak menang, dah berjaya mencuba, itu lagi berharga. 

Barang-barang yang diperlukan untuk buat pasu ini ialah bekas telur, tali dan hanger. Hanger tu jumpa kat tong sampah, orang buang. Potong bekas telur tu, ambil lebih kurang 2 baris. Tebuk dua lubang di bahagian kiri dan kanan. Letak tali kat lubang tu. Kemudian, ikat bahagian atas tali pada hanger, jadikan ikatan seimbang. Tadaaaaa... kalau ada riben, boleh ikat riben. 

Itu sahaja. Bukan hebat sangat pun idea ini. Tapi, nila tambah pada pelajar ini ialah walaupun mereka pelajar kelas belakang, mereka berusaha juga untuk dibimbing, kalau diberi peluang dan ruang yang betul, mereka pasti boleh berjaya. 

Anda pun boleh cuba di rumah. Tata. 

PASU GANTUNG UNTUK KAKTUS_leamustafa.com



PASU GANTUNG UNTUK KAKTUS_leamustafa.com
Pasu Gantung Kaktus

Wednesday, April 22, 2015

SUKAN ANTARA SATRIA JUARA


YEAY !!! 
Musim sukan pula. Biasa memang macam ni, sebelum cuti pertengahan semester, kita akan beruskan. Tahun ini, penglibatan saya agak menyeluruh. Menjadi pembantu kepada Puan Ainul, yang sedang mengandung anak ke tiga lebih kurang 4 bulan. 

Panggilan rumah sukan di sekolah ini mengikut nama jenama kereta Proton buatan Malaysia. Warna biru ialah Satria, Kuning ialah Perdana, Hijau ialah Waja dan Merah ialah Wira. Kadang-kadang saya pun masih tak hafal nama-nama rumah sukan ni, wajib hafal nama rumah sukan sendiri sahaja. Hehehhe. Saya, saya rumah biru, rumah Satria. Harap-harap menjadi SATRIA lah tahun ini. 

Jadi, ada dua program penting sebelum sukan sekolah ialah acara sukantara. Hari ini acara sukantara semua pelajar terlibat. Tak banyak pun acara, lari 100 meter, lontar peluru dan lompat jauh. Walaupun hanya ada tiga acara, ada jugak pelajar yang cilok tak mai sekolah. Malas nak beri kerjasama. Saya abaikan pelajar yang tak datang sekolah dan meraikan pelajar-pelajar yang datang. 

Jadi, belanja juga 1 2 gambar dengan anak-anak murid saya. Dalam berpanas-panas menghadap cahaya matahari, kuatkan juga semangat walau pada itu, ketiak dah basah kiri dan kanan. 

Saya suka semangat pelajar-pelajar ini. Walaupun ada yang tak lepas lari dalam masa yang ditetapkan, diorang tetap berlari dengan semangat kesukanan. Berlari dengan penuh kegembiraan. 

Lebih kurang jam 6 petang dapat khabar, rumah satria menang acara sukan antara ini. yeay!!! Tak sia-sia menjerit-jerit marahkan pelajar-pelajar yang tak boleh duduk diam-diam. heheheh. Apapun, tahniah ustazah ucapakan kepada semua. Kita ada lagi acara awal sebelum hari sukan tau. Semoga semua peserta boleh buat yang terbaik. Good luck. 


lea_mustafa_sukan_antara_satria_juara
Saya bersama Azza Fardeena - antara atlet rumah satria

lea_mustafa_sukan_antara_satria_juara
Suka betul nak masuk dalam gambar ustazah

lea_mustafa_sukan_antara_satria_juara
Setia menunggu giliran

lea_mustafa_sukan_antara_satria_juara
Garisan permulaan 100 meter

lea_mustafa_sukan_antara_satria_juara
Bersedia untuk membuat larian untuk lompat jauh

lea_mustafa_sukan_antara_satria_juara
Acara lontar peluru



lea_mustafa_sukan_antara_satria_juara
Bersedia untuk lompat jauh

lea_mustafa_sukan_antara_satria_juara
Aksi macam-macam

lea_mustafa_sukan_antara_satria_juara
Belanja 1 posing bersama Norida

Tuesday, April 21, 2015

CUCI GIGI

Assalamualaikum dan salam ukhuwah 

Senyum sikit? Nampak gigi tak? Kalau nampak gigi, maknanya anda memang betul-betul sedang senyum. Semalam, Lea ambil time-slip kerana hadir temujanji dengan doktor gigi. 

Walaupun Lea duduk di Kota Damansara, tetapi temujanji doktor gigi dengan Klinik Putrajaya Presint 9. Jauh kan? Asalnya, masa cuti Tahun Baru Cina Februari lepas, Abe ajak pergi klinik gigi untuk rawatan. Kenapa? Memang tak sakit. Tapi, rasa tak selesa dengan gigi. Abe kata, klinik gigi yang beri perkhidmatan terbaik sepanjang dia sakit gigi, klinik inilah. 

Jadi, kami pun ke klinik kesihatan Putrajaya. Sampai lebih kurang jam 10 pagi, selepas siap pendafataran, dalam 10.30 pagi dah dipanggil masuk bilik untuk pemeriksaan. Doktor Muhd Ammar kata, gigi Lea banyak karang. Jadi, kene buatlah cuci gigi dahulu dengan ambil masa untuk temujanji sebulan lagi. Puas hati sebab perkhidmatannya cepat. 

Semalam, Abe temankan Lea jumpa doktor. Terharu pun ada, sebab kalau tak sebab Abe paksa pergi jumpa doktor gigi, memang tak pergilah sampai bila, sampailah gigi sakit kot. Segan pun ada, sebab Abe nak jugak gigi Lea bersih dan cantik. 

Maka, sampailah masa nak pergi cuci gigi. Sampai jam 4 petang, jam 4.05 petang dah di panggil. Proses cuci ambil masa lebih kurang 20 minit. Lea memang cakap dengan doktor, saya takut dan gementar. Tapi, sebab fikirkan dah sebulan tunggu nak bersihkan gigi, maka harung juga dalam takut-takut tu. 

Doktor pesan, lepas cuci ni, sambung dengan rawatan berkala selepas ini sebanyak 2 kali setahun. Sempat juga Lea tanya tentang gigi bongsu,kata doktor, semuanya ok dan berkeadaan baik. Jadi kene jaga jangan sampai rosak. Huhuhu. 

Lepas selesai, Abe excited nak tengok gigi Lea. Macam dia pulak doktor gigi. Lea pun dah tak segan nak tunjuk gigi, sebab semua karang dah tak ada. Mulut pun tak ada bau tak enak. 

Apa yang pelik, Lea rasa sayang nak makan banyak-banyak. Rasa sayang pada gigi yang dah bersih. Abe pun berilah petua, siap ingatkan suruh berkumur-kumur sebelum tidur. Ya Allah, rasa sangat-sangat disayangi sampai gigi pun Abe tolong jaga. Ini pun salah satu rahsia rumah tangga. Saling sokong menyokong antara satu sama lain. Jangan pandai bising aje, tapi tak ada inisiatif nak carikan penyelesaian. Abe kata, seronok bila tahu gigi Lea dah bersih. Dan membuka peluang dia nak tengok gigi Lea hari-hari. Jadi, tak ada chance lah tak jaga gigi dengan baik. 

Lea memang bertekad selepas ini nak jaga gigi betul-betul. Lea dah tak ada peluang nak buat Brasserie Gigi kat hospital kerajaan sebab umur dah melebihi 17 tahun. Jadi, kalau nak buat juga, kene buat kat hospital swasta. Kalau tak buat, maka kene sentiasa jaga gigi lah lepas ni. 

Ish, semua orang sensitif tau pasal gigi. Lea pun macam tu. Kalau Abe nak tengok gigi Lea, Lea mesti tak bagi. Sebab tahu, karang gigi dah naik. Last cuci gigi tahun 2008 kot. 

Lepas cuci gigi ni kan, pendirian Lea pada penjagaan gigi dah berbeza. Abe pulak selalu nak check gigi Lea, maka memang kena pastikan sentiasa bersih. Seronok juga, kalau kita seorang aje memang tak jalan kot. 

Benda paling penting, sebab bila kita bercakap, gigilah benda pertama orang tengok. Korang-korang yang mana karang gigi dah bertapak kat gigi tu, cepat-cepatlah pergi jumpa doktor, cuci gigi. Memanglah berdarah dan sakit sikit, tapi hasilnya bila gigi korang dah bersih, lebih best dari itu. Percayalah. 

Dan terima kasih kepada Doktor Muhd Ammar dan Klinik Putrajaya Presint 9. Layanan yang baik terhadap pesakit yang terbaik yang pernah Lea dapat. Sesuai untuk orang-orang yang takut jumpa doktor gigi macam Lea. 

xoxo. Ngeee. 


cuci gigi lea mustafa
GAMBAR HIASAN



cuci gigi lea mustafa
INI GAMBAR SELEPAS PHOTOSHOP SEBELUM PERGI CUCI GIGI. NGEH3



Monday, April 20, 2015

GURU PENGIRING KEM PENGAWAS

Assalamualaikum. Buat pertama kalinya sejak duduk kat sekolah ini, Lea bertugas sebagai guru pengiring pelajar. Jadual Lea pada hari Sabtu, mula jam 8 pagi hingga 1 petang. Jadi, pagi-pagi itu, Lea pun terus bergerak ke tempat yang patut tuju dengan bantuan Waze. 

Pagi-pagi kan, kurang sesak jalan raya. Lebih kurang, 25 minit perjalanan dari Kota Damansara ke Kem Alang Sedayu, Gombak. Kawasan perkampungan kan? Aduh, rasa tenang aje hati ini. Udara pun segar. 

Cuma, hari ini, peserta-peserta kem buat aktiviti dalam kem sahaja. Lebih menunpukan kepada pembinaan jati diri, semangat berpasukan dan pengurusan diri. Melepaslah harapan nak pergi water fall, air mata Lea yang fall. 

Mungkin lokasi ini, boleh dijadikan salah satu lokasi percutian untuk lari dari kesibukan kota yang penuh pembinaan MRT di sana sini. Cuma, kalau korang boleh tahan kene gigit nyamuk, lagi bagus. Lea, tahan ajelah kalau kene gigit pun. 

Bila tengok peserta-peserta kem gembira, hati guru pun gembira. Ada ketikanya, join juga aktiviti dengan fasilitator yang dah disediakan. Tak pun, duduk-duduk dan bertenang, kosongkan minda dan berehat. 

Pada yang berminat, boleh layari website Kem Alang Sedayu ni untuk pelbagai aktiviti yang mencabar. Kalau sahaja nak datang, boleh aje guna waze. Boleh masukkan kordinate ni 3.303105,101.737547 .   Selamat berekreasi. 

-_-


guru_pengiring_kem_pengawas_lea_mustafa

Papan tanda jalan masuk ke Kem Alang Sedayu. Hati-hati, ni satu aje jalan masuk dan jalan keluar. Jadi, jangan lupa bunyikan hon untuk ber amaran kepada kereta yang datang dari arah bertentangan. 


guru_pengiring_kem_pengawas_lea_mustafa

Pejabat Urusan


guru_pengiring_kem_pengawas_lea_mustafa

Kawasan dalam untuk aktiviti


guru_pengiring_kem_pengawas_lea_mustafa

Dewan terbuka - solat berjemaah dan aktiviti


guru_pengiring_kem_pengawas_lea_mustafa

Tandas


guru_pengiring_kem_pengawas_lea_mustafa

Dorm penginapan. Tak tidur dalam khemah sekarang. 


guru_pengiring_kem_pengawas_lea_mustafa

Rumah penginapan. Ada 4 katil bujang, bilik air dan mesin basuh. 


guru_pengiring_kem_pengawas_lea_mustafa

Air sungai kering sebab musim kemarau


guru_pengiring_kem_pengawas_lea_mustafa

Ini antara kawasan yang ada banyak sikit air


guru_pengiring_kem_pengawas_lea_mustafa

guru_pengiring_kem_pengawas_lea_mustafa

Ada kuda. Tapi, masa ni penjaga kuda buat aktiviti luar maka tak merasalah nak menunggang kuda. Tapi, kenapa kuda ni, macam tak cukup makan?


guru_pengiring_kem_pengawas_lea_mustafa

Pentas. Mungkin ada live band kat sini


guru_pengiring_kem_pengawas_lea_mustafa

Dewan makan, atas dan bawah


guru_pengiring_kem_pengawas_lea_mustafa

Sungai kering, tapi hati tak kering


Peserta-peserta kem


Kenderaan masa depan 



Saturday, April 18, 2015

JENIS SOALAN : PENGERTIAN


Assalamualaikum dan salam ukhuwah 

CALON-CALON SPM

Hari ini ustazah nak berkongsi dengan pelajar-pelajar tentang jenis soalan : 

PENGERTIAN 

1. Antara kata tugas yang digunakan dalam soalan ialah PENGERTIAN dan MAKSUD

2. Markah penuh bagi soalan jenis ini ialah 2 MARKAH 

3. Jika 2M - jawapan pengertian dari segi istilah atau mana-mana pengertian yang menunjukkan makna yang boleh difahami. 

4. Jika 1M - jawapan pelajar dari segi bahasa. Kebiasaannya jawapan yang menggunakan 1 patah perkataan / contoh 

5. Contoh 

Soalan : Nyatakan maksud kemanisan iman. (2013)  [2 markah]

Jawapan : 

(2m) Berasa gembira dalam melakukan ibadat sanggup  menanggung kepayahan demi mendapat keredaan Allah SWT serta mengutamakan Allah SWT dan Rasulullah SAW melebihi segalanya. 

(1m) Berasa gembira dalam melakukan ibadat 

Soalan : Apakah pengertian taubat. (2014) [2 markah]

Jawapan : 

(2m) Kembali semula taat kepada Allah SWT setelah menyesal melanggar perintah Allah SWT dan melakukan laranganNya 

(1m) Kembali semula taat kepada Allah SWT 


Pelajar-pelajar, sekiranya anda tidak dapat mengingat jawapan dari segi istilah, anda boleh menjawab menggunakan ayat anda sendiri dengan memastikan ayat yang diolah itu merujuk kepada makna yang sama. 

Contoh 1 : Seronok melakukan ibadat. 
Contoh 2 : Kembali mematuhi perintah Allah


Selamat mencuba. 


ICE CREAM KELAPA MUDA



Hai, nampak menyelerakan kan? Ini namanya ice cream kelapa muda. Makan time cuaca panas ni boleh habis sampai 2 set. Sungguh comel. Geram pun ye. Harga 1 set ni RM5 sahaja. 

Ice cream kelapa muda ni, perasa utama ice creamnya ialah kelapa. Memang ice cream buat sendiri ye. Lea tengok pak cik ni cedok ice cream dalam 4 skop. isi dalam ice cream ni, ada roti keras di potong dadu, buah kabung, isi kelapa muda, pulut hijau (selalu kita makan pulut kuning kan) dan taburan kacang. Dan presentation dalam tempurung kelapa muda. 

Pada Lea, ice cream kelapa muda ni, tak menghampakan. Kata pemilik gerai ni, inspirasi ni diambil dari penjual ice cream di River Market, Hatyai. Mereka cuba mengekalkan cara ice cream ini dibuat supaya tak lari daripada konsep asal. 

Sedap, sedap. Ice cream memang sedap. Bolehlah korang cuba nanti. Nak order pun boleh, mereka sedia mengambil tempahan. 

Ooooppps, kalau korang nak ke sini, cari Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Gombak. Lepas sekolah tu ada satu traffic light, ambil kiri. Lebih kurang 10 meter, korang akan nampak kedai pak cik ni kat sebelah kiri jalan. Nak lagi best, ni kordinat nya 3.243981,101.720415. Semoga berjaya. 

xoxo. -_- 



ice_cream_kelapa_muda_lea_mustafa

Sedapnya !!!

ice_cream_kelapa_muda_lea_mustafa

Silakan telefon jika ingin membuat tempahan. 



ice_cream_kelapa_muda_lea_mustafa

Ruang penyediaan ice cream kelapa muda dan bahan-bahannya. Kalau nak pakai cawan kertas tu pun boleh. 



ice_cream_kelapa_muda_lea_mustafa

Homemade Ice Cream - ini memang terbaik. Aku ni jakun banyak 


ice_cream_kelapa_muda_lea_mustafa

Ruang perniagaan Ice Cream Kelapa Muda




Friday, April 17, 2015

KAFE FRESCO


Assalamualaikum dan salam ukhuwah 

Berapa kali korang dah pernah pergi Empire Shopping Gallery? Kat Subang tu. Yang betul-betul kat tepi jalan Federal Highway. Nampak tersergam dengan kacau bilau pembinaan MRT kalau dari tepi jalan kan? 

Lea masih ingat, pertama kali jejak kaki kat sini sebab Abe bawa Lea berkenalan dengan bakal mak dan pak mertua. Abe siap booked restoran Serai. Malangnya, pertemuan itu tak berlaku seperti dirancang sebab teramatlah bising tempat tu sampai nak bercakap pun kene jerit-jerit. 

Lea nak share satu tempat makan yang Lea dan Abe baru jumpa. Rasanya tempat makan ni dah lama ada agaknya. Tapi kami baru aje jumpa. Punyalah excited. 

Hari ini, lepas aje time kerja, Abe jemput Lea kat tempat kerja, dan kami shoot terus ke Empire Shopping Gallery. Memang kitorang berebut-rebutlah dengan orang nak balik kerja petang tu kan? Dan sepanjang perjalanan tu, tak berhenti-hentilah Lea membebel buat story mory pasal cerita-cerita lucu anak-anak murid Lea. 

Sampai-sampai aje, terus pergi Jaya Grocer dan nampaklah Kafe Fresco kat depan-depan tu aje. Ada dua station untuk ambil order, satu kategori salad-salad dan kaunter main course. Walaupun korang nampak ada meja kosong, tapi korang tak boleh nak duduk-duduk sahaja tanpa buat tempahan makanan dulu. Selepas buat tempahan korang akan dapat tag number yang menunjukkan kepada nombor order korang. 

Lepas dapat tag number, barulah pilih tempat duduk yang korang suka. Sebab kitorang berdua, banyak juga seat for two dalam kafe ni. Kalau bayar pakai kad, debit atau credit, dapat less 10 percent setiap order. 

Ada macam-macam meal yang korang boleh order kat kafe Fresco ni. Lea selalunya tak pandai sangat order. Biasanya akan minta Abe tolong orderkan. Tapi yang paling pasti Lea order Green Tea. Yang lain Lea tak ingat. 


KAFE FRESCO_LEA_MUSTAFA

Tag number - 01


KAFE FRESCO_LEA_MUSTAFA

Antara pesanan pelanggan


KAFE FRESCO_LEA_MUSTAFA

Ini pandangan depan Kafe Fresco. Nampak tak tu ada sayur-sayur segar kat sebelah kanan gambar. Kalau tak cukup sayur, beli sebelah sana, makan kat sebelah sini. Ngeh3 


KAFE FRESCO_LEA_MUSTAFA

Ada orang lapar sangat-sangat dan masih sakit gigi


KAFE FRESCO_LEA_MUSTAFA

Ayam dan mee spiral 


KAFE FRESCO_LEA_MUSTAFA

Cheese Meat Steak ( agak-agak aje nama ni). Tapi, rasanya sangat superb sedap. Kentang tu tersangatlah sedap. Terasa texture kentang-kentang bila dimakan dalam mulut.  


KAFE FRESCO_LEA_MUSTAFA

Pandangan dalam dapur. kemas aje kan? Hehhehe. 



Jangan lupa singgah Kafe Fresco ni, untuk rasa macam-macam jenis makanan. Kalau korang jenis makan tak habis, boleh aje pack bawa balik. Sebab, kitorang buat. So, berebut-rebutlah juga sebab nak makan benda yang sedikit tu kat rumah. Memang selalu macam ni. Abe cakap, harga makanan kat sini berpatutan, kalau nak merasa western meal. 

Makan rilek-rilek lepas beli sayur, beli barang dapur, kat sini sangat berbaloi. Servis pun cepat. Sempat juga kitorang habiskan borak-borak 4 5 cerita kelakar-kelakar. 

Jangan lupa share pengalaman korang bila singgah ke Kafe Fresco ni ye. 

Daa. 



Visitors