Sunday, May 31, 2015

SIMPOSIUM PERTAMA SAYA


Assalamualaikum dan salam ukhuwah

Buat pertama kalinya, saya berpeluang menyertai satu simposium tahun ini. Kalau tak kerana Abe yang bawa, tak pergi juga. Terima kasih sayang sebab masukkan nama saya sekali untuk simposium ini. Riba Symposium 2015. Kedatangan saya dan Abe sedikit lewat, dan kami tertinggal satu sesi pertama. Dalam pada perut lapar tu, cepat-cepat buat pendaftaran sebab sampai-sampai aje dah nak masuk sesi Dr Zaharuddin bin Abdul Rahman

Masa Abe nak daftarkan saya, saya tanya satu soalan, Sayang, seminar ni guna bahasa Melayu ke bahasa Inggeris? Abe cuma cakap, simple English. Telan air liuk jugaklah kan. Tapi Abe yakinkan saya bahawa saya boleh memahami isi penyampaian dalam seminar ini. Insha Allah. 


riba symposium 2015, alnaqiy, leamustafa.com, simposium riba
Bergambar kenangan 

Masuk dalam dewan sahaja, peserta lelaki dan perempuan diasingkan. Saya ambil tempat duduk yang dekat dengan pintu masuk supaya senang kalau nak ke tandas atau light break. Inilah kali pertama saya hadiri seminar bersama suami, rasa sangat-sangat gembira. Patutlah, Abe beria ajak datang, rupanya kupasan-kupasa dari tokoh-tokoh ilmuan ini sangat menakjubkan. 

Dengan pengalaman pertama ini, membuka mata dan pandangan saya, saya masih kurang ilmu. Sangat-sangat kurang. Kalau nak harapkan perkara yang ada dalam buku teks dan pakcik Google, memang tak sama apabila kita berguru. Sangat-sangat tak sama. Rasa sangat kecil apabila berada bersama-sma dengan orang yang berjaya ini. 


riba symposium 2015, alnaqiy, leamustafa.com, simposium riba
Inilah Abe saya

Berikut adalah tokoh-tokoh ilmuan yang ada bersama dalam Riba Symposium 2015 kali ini :

Session 1 : Unseen Riba - Dr Zaharuddin Abdul Rahman 
Session 2 : The Mechanics of Financing and Saving in Islamic Banks - Dr Yasmin Hanani Mohd Safian 
Session 3 : Investing In Your Akhirah - Mr Monem Abdul Salam 
Session 4 : Purifying Your Wealth, Bringing Barakah Back Into Our Lives - Dr Zulkifli Hasan 
Session 5 : Adopting Prophetic Example In Muamalat (Transactions) - Syakh Waleed Abdulhakeem 

Dalam banyak-banyak speaker, hanya seorang sahaja saya kenal. Nampaknya, selepas pengalaman pertama ini, saya perlu lebih kerap menyertai majlis-majlis ilmu, tak kira besar atau kecil. Saya kene buat sesuatu untuk menmbah pengetahuan dalam diri saya. Sungguh-sungguh muhasabah saya hari ini. 
riba symposium 2015, alnaqiy, leamustafa.com, simposium riba
Salah satu tajuk yang dibincangkan

riba symposium 2015, alnaqiy, leamustafa.com, simposium riba
Posing-posing sikit masa rehat makan tengahari

riba symposium 2015, alnaqiy, leamustafa.com, simposium riba
Ini aksi diluar jangkaan. Terima kasih Abe sudi layan kerenah isteri anda

riba symposium 2015, alnaqiy, leamustafa.com, simposium riba
Bergambar dengan Tania

riba symposium 2015, alnaqiy, leamustafa.com, simposium riba
Sebelum balik, sempat lagi lari naik atas pentas. 

Secara keseluruhannya, saya sangat berpuas hati dengan simposium ini. Tak bosan, meskipun disampaikan dengan bahasa Inggeris sepenuhnya, saya sangat memahami termasuklah dengan sedikit humor yang berilmu. Dan biasalah, sebab saya ni memang suka menulis, penuh jugalah catatan dalam buku saya. Kepada kawan-kawan di luar sana, kalau ada peluang jomlah join sama. Boleh dapatkan update terkini tentang seminar-seminar anjuran Al Naqiy di sini .

Terima kasih kerana membaca. xoxo. daaa. 

Saturday, May 30, 2015

LIMA PERKARA TENTANG TUDUNG NEDA


Assaalamualaikum dan salam ukhuwah. 

Perkongsian kali ini adalah tentang hijab. Terus terang, sehingga usia saya 33 tahun ini, saya masih tercari-cari hijab yang sesuai dengan saya. Memandangkan saya adalah seorang yang sangat cepat berpeluh-peluh, maka saya sangat cerewet. Macam mana cepatnya peluh, bila sarung aje tudung, peluh dah penuh pada dahi saya. Macam saya baru aje lepas balik dari berlari. 

Abe cadangkan saya pakai Tudung Neda. Masa itu, saya masih duduk di Muar, maka memang tak adalah jumpa tudung itu. Sampailah, tuan empunya tudung beri hadiah semasa saya menyambut hari raya di Kota Bharu pada tahun 2014. 

Alhamdulillah, bila saya sarung tudung Neda, saya rasa sangat selesa. Material kain yang sangat selesa, tak panas, dan sedap dipakai. Macam mana saya nak define sedap tu ye? Saya dah sediakan lima perkara tentang tudung Neda. Pertama, saya tak perlu nak pin dengan brooch di bawah dagu, sebab kita hanya perlu cangkuk pada button yang telah disediakan. Part itu sahaja saya dah rasa selesa dengan tudung tu. Oleh kerana saya ni agak ganas bila berjalan, saya pakai satu pin untuk pastikan tudung ni tak bergerak, di bahagian bahu. 

Meskipun pakai di tempat kerja yang pakai angin original, saya masih selesa. Perkara kedua paling best, bila nak buka dan pakai tudung, bila tiba waktu solat, paling senang. Paling cepat, tak perlu risau bahagian depan tu tak terbentuk. Saya tak perlu ambil masa yang lama untuk bersiap. Saya pulak, jenis bam bam, memang nampak boolat ajelah muka saya. Saya mengajar di sesi petang, kadang kala ruang waktu untuk solat hanya ada 5 hingga 10 minit. Kalau saya tak guna waktu dengan baik, alamatnya anak-anak murid saya berkeliaran macam anak ayam hilang emak. 

Perkara ketiga, saya boleh basuh tudung Neda dalam mesin macam biasa. Ini kalau jenis nak cepat ajelah ye. Awning patah, tak mungkin. Jangan risau boleh iron semula, dan akan jadi seperti sedia kala. Masa zaman sekolah tu, kene tiup-tiup tudung nak bagi elok berdiri, pakai tudung Neda, baik aje terletak. Tak payah nak tiup-tiup. Perkara keempat, kalau nak cepat tak perlu iron tudung Neda. Tapi, sebab tangan perempuan ni gatal, nak guna iron, maka iron di bahagian dalam. Perlu juga jaga penampilan, supaya nampak lebih berkeyakinan. 

Perkara kelima, suami saya suka saya belikan saya tudung Neda. Ini perkara terbaik yang saya alami dalam hidup saya. Buat masa ini, koleksi saya masih sedikit, saya pusing-pusing pakai apa yang saya ada, meskipun, tak match dengan baju. Suami saya kata ok je, jadi saya pun ok aje. Zaman sekarang tudung terbalik pun fesyen, apatah lagi, tak match. 

Kepada tudung Neda , semoga terus berjaya. Tahniah kerana telah menghasilkan tudung yang mudah seperti ini. Semoga terus berjaya sebagai entrepreneur muslimah yang disegani, dunia dan akhirat. Jangan lupa like page tudung Neda untuk mendapatkan maklumat-maklumat terkini tentang promosi dan aktiviti-aktiviti yang mereka sertai. Anda juga boleh ikuti mereka di instagram @NEDAHIJAB Biasanya, bila ada event, ada banyak sale. Yang penting, sediakan poket anda dengan wang yang berisi, pasti tersenyum sambil nampak gigi. 

xoxo.daaaa... 

TUDUNG_NEDA, leamustafa.com, charisma, echo, nedahihab, neda style, soul,
Charisma in action


TUDUNG_NEDA, leamustafa.com, charisma, echo, nedahihab, neda style, soul,
Ini jenis Charisma, koleksi pertama saya.

TUDUNG_NEDA, leamustafa.com, charisma, echo, nedahihab, neda style, soul,
Ini pula jenis Echo Printed. 

TUDUNG_NEDA, leamustafa.com, charisma, echo, nedahihab, neda style, soul,
Memang betul-betul selesa

Terserlah keboolatan muka bam-bam

TUDUNG_NEDA, leamustafa.com, charisma, echo, nedahihab, neda style, soul,
Bergaya dengan Charisma 

TUDUNG_NEDA, leamustafa.com, charisma, echo, nedahihab, neda style, soul,
Yang ini pula jenis Soul 




Sunday, May 24, 2015

FROG VLE : CARA LOG MASUK DAN LOG KELUAR



Assalamulaikum dan salam ikhuwah.

Hari ni saya nak kongsi kepada guru-guru dan pelajar cara-cara bagaimana anda boleh log masuk dan log keluar ke Frog VLE sekolah anda. Selamat mencuba.

















Saturday, May 23, 2015

SUSU KAMBING TERBAIK



Susu kambing terbaik. Itulah sahaja yang boleh saya kata. Kali terakhir saya minum susu kambing pada tahun 2012. Masa tu, susu kambing ambil di Parit Yaani, Batu Pahat. Lepas berpindah ke Kota Damansara, nak cari yang bukan macam 3 in 1, memang susah. Atau saya boleh kata, saya sendiri susah nak jumpa. Orang lain mungkin. 

susu kambing, sungai lalah, susu, kambing, goats milk,

Entah mungkin rezeki agaknya, ternampak bos Lolly B update satu gambar dengan susu kambing. Dan saya pun terus cari. Dan saya dapat hubungi Encik Daus. Saya pun mula ambil order dengan kawan-kawan sekolah. Oleh kerana saya, belum pernah minum susu ini, nak cakap lebih-lebih tak berani. Dapat order 10 botol, dengan harga RM6 250ml sebotol, maka Encik Daus kenakan duit penghantaran sebanyak RM5. 

Maka hari ini, sampailah susu kambing saya. Penghantaran sampai di lobi pejabat tempat kerja saya. Punyalah teruja, dapat susu kambing terus bawa masuk dalam peti ais pejabat. Susu kambing dalam keadaan beku, lega juga rasanya sebab saya ada masa lagi 2 jam sebelum tamat waktu bekerja. 


susu kambing, sungai lalah, susu, kambing, goats milk,
Inilah Encik Daus yang datang buat penghantaran.


susu kambing, sungai lalah, susu, kambing, goats milk,
Tuan tanah pun nak show off juga

susu kambing, sungai lalah, susu, kambing, goats milk,
Ini facebook rasmi Lalah River Goat Farm. Jangan lupa like tau.
Ihsan : Lala River Goat Farm FB 


susu kambing, sungai lalah, susu, kambing, goats milk,
Ihsan : Lalah River Goat Farm FB


susu kambing, sungai lalah, susu, kambing, goats milk,
Ihsan : Lalah River Goat Farm FB 
susu kambing, sungai lalah, susu, kambing, goats milk,
Ihsan : Lalah River Goat Farm FB

susu kambing, sungai lalah, susu, kambing, goats milk,
Ihsan : Lalah River Goat Farm FB 

Maka, tibalah masanya saya nak merasa susu kambing Sungai Lalah ni. Memang biasa, benda pertama sekali orang akan tanya, bau hamis tak? Betul, ada setengah orang memang tak boleh ada bau hamis. Macam saya orang kampung, memang selalu bau taik lembu, taik kambing, bau-bauan binatang ternakan ni dah biasa. Jauh, di sudut hati saya amat berharap susu kambing ini, susu terbaik. 

susu kambing, sungai lalah, susu, kambing, goats milk,
Stok susu kambing untuk orang yang nak jaga gigi. Cheeesseee !!!

Oleh kerana disejuk bekukan atau "frozen", maka cara-cara nak minum dengan kadar mudah dan segera ialah rendam susu dalam mangkuk dengan air suam. Biarkan sehingga susu menjadi cair. Macam saya buat ni. 

susu kambing, sungai lalah, susu, kambing, goats milk,

Sentiasa check botol, bila dah cair boleh minum ye. Saya yakin minum susu kambing boleh bantu mengeyangkan perut saya. Kenapa saya cakap gitu, tahun 2012 saya boleh turun 3 kilo dengan minum susu kambing sahaja selama 2 minggu. Hahahaha. Mungkin kebetulan waktu itu sahaja agaknya. 

Jeng..jeng...jeng... 

Dan..... rasanya, Subhanallah.... sedaknye. Sedap, sedap, sedap. Gambar semasa minum tidak dapat dirakam atas sebab-sebab peribadi. Hahahahaha. Memang terbaik. Sesunnguhnya saya, saya, saya sangat suka dengan susu kambing Lalah River Goat Farm. Saya beri 5 bintang. Toing toing toing !!!

Tak rugi saya beli. Nampaknya, kene restock lagi lepas ni. Kalau anda dijangka ulang pesanan, ada pakej menarik untuk anda. Jangan risau, saya suka, anda pun suka. Heeheheh. 

susu kambing, sungai lalah, susu, kambing, goats milk,
Biar gambar berbicara. Chewaaahhhh. 

Buat pengusaha Lalah River Goat Farm, semoga bertambah maju jaya. Kekalkan momentum anda. Semoga semakin bertambah orang-orang yang berjaya seperti anda di muka bumi ini. Amin. Kepada anda yang inginkan pengetahuan tentang khasiat susu kambing , boleh baca kat sini. Tak pun, google aje ye. 

xoxox. tata. 











Monday, May 18, 2015

HADIAH ABE

Sayang Abe. Selepas berjaya dapatkan medal finisher pertama, Abe hadiahkan kasut sukan ini. Huk..huk... rasa sendu dalam hati. Mana taknya, saya belum pernah dapat hadiah kasut daripada orang lain selain daripada mak dan abah saya. Ini pertama kali dapat dari orang lain. 

Hadiah Abe akan menjadi inspirasi saya untuk terus berlari. Mudah-mudahan dipermudahkan. Abe kata, hadiah ini sebagai amaran supaya semakin kurus, bukan main-main. Huwaaa..... 

Agak-agak boleh bulat hati tak? Mesti boleh kan. Caiyok-caiyok. Bukan senang nak dapat hadiah dari Abe. Pulaknya saya ni tak pandi nak minta-minta beli. Beg tangan, memang Abe tak beri. Tapi kalau-kalau benda sepersalinan ni, memang dia sokong dan adakan untuk saya. 

Saya cakap saya nak cari kasut yang pakai aje dah sampai ke garisan penamat. Abe cakap, ada-ada. Pakai kasut ni di garisan penamat, cepat selesai larian. Muncung sekejap. Oleh kerana semua aktiviti larian saya, Abe tak ada. So, saya kene bawa monopod lah lepas ni. Sebab, tak da orang nak tolong ambil gambar saya. Huk huk huk. 

I lap you, Abe. Abe suami terbaik dalam dunia saya. Hikhik.. 


kasut baru, nike sport shoe, hadiah, suami terbaik
Kasut baru dan stokin khas baru. 

Saturday, May 16, 2015

MEDAL FINISHER PERTAMA SAYA


YEAY!!! Teruja sungguh betul diri ini. Saya memang tak pernah masuk mana-mana acara larian pun. Yelah, selalu rasa diri ini tak ada stamina pun. Dan kadang-kadang bila ajak kawan-kawan join sama, selalu banyak aje alasan. Jadi, dengan perasaan dan rasa, tak kisahlah kalau aku sorang-sorang pun, tetap daftar seminggu sebelum acara. 

shah alam picnic run, sapr15, medal finisher, larian,
Medal finisher dan sijil penyertaan. Saya memang suka ni kumpul-kumpul sijil. Cikgu kan? 

Shah Alam Picnic Run 2015, here I come. Apa yang buat saya teruja ialah nak dapat medal finisher. Macam best plak kan. Sebelum dapat medal tu, memanglah kene berpenat-penat dulu. Nak jadikan cerita pula, acara ni jatuh pada 16 Mei 2015, sama tarikh dengan hari guru peringkat Malaysia. Rasa lebih teruja nak jadikan medal finisher ini sebagai hadiah untuk diri sendiri. 


shah alam picnic run, sapr15, medal finisher, larian,



Bila saya cakap dengan suami, saya masuk acara lari-lari, suami cakap, ok, good luck. Hahaha. Dah tahu dah, suami saya memang macam tu. Kene buktikan pada dia dulu. Sebab sebelum ni dah cakap banyak kali nak kurus, tapi tak jadi-jadi, mana dia nak percaya sangat. 

Pergh !!! Rasa penat macam mana kita duk suruh anak-anak murid berlari habiskan larian, tapi kita hanya duk sebelah lorong beri sokongan. Sekarang giliran kita pulak. Hamekkau  !!! Bila dapat selesaikan larian 5km dalam masa 1 jam rasa macam hebat pulak. Ni cakap kat diri sendiri aje. Selama ini asyik cemburu orang lain dapat medal finisher, sekarang giliran saya. 

Bila dapat pegang medal finisher, rasa melonjak hati ini. Alhamdulillah, dengan berbekalkan kata-kata motivasi dalam diri, berjaya juga habiskan larian yang diselang selikan dengan banyak jalan, kuwang-kuwang. Terus tanam azam nak sertai, larian yang lain-lain. Walaupun, rasa macam poyo aje, maklumlah, mood tengah semangat juang tinggi, sekurang-kurangnya semangat itu ada. 

Salah satu sebab kenapa saya join program ini sorang-sorang, sebab kalau saya lambat, saya tak susahkan orang. Saya rasa saya bebas. Cuma bila bergambar kene mintak tolong orang lain. Tak pun bawa monopod. Hahhahha. Sebab tu dalam larian ini, ada beberapa gambar nampak kepala separuh. Sebab tangan pendek kan, setakat apa yang ada ajelah. 

Pengajaran yang saya dapat, saya boleh buat kalau saya desak diri saya. Memang saya boleh. Cuma banyak alasan-alasan. Betulkan. Nak cantik, kene sakit. Adui... pasni nak cuba buang perasaan malas ni. Bolat hati. betul ni, tak tipu. 

Jom korang. Kalau ada masa dan kelapangan, mari masuk acara lari-lari. Lambat dan cepat bukan ukuran, tapi bila dah mula, mesti sampai ke garisan penamat. Itu yang penting. Lalalalla.. percubaan pertama saya dah berjaya. InshaAllah, akan-akan datang, akan ada lagi penyertaan. Semoga sentiasa diberi kekuatan dan kesempatan kesihatan yang berlipat kali ganda. Amin. 

xoxo. daaaaa....

shah alam picnic run, sapr15, medal finisher, larian,
Peserta yang ke 550. Tak sempat nak sarung T-Shirt. 

shah alam picnic run, sapr15, medal finisher, larian,
Masa ni dah kecut perut sebab tengok semua bersemangat dan hebat-hebat. Nak dibandingkan kita yang baru pertama kali nak lari, rasa macam, hoi, boleh ke aku sampai ke garisan penamat. 

shah alam picnic run, sapr15, medal finisher, larian,
Kan dah cakap, nampak muka separuh. Tangan saya pendek. 

shah alam picnic run, sapr15, medal finisher, larian,
Tu dia.... berderap-derap orang lari. 

shah alam picnic run, sapr15, medal finisher, larian,
Saya di hadapan orang lain, tetapi ramai juga orang lain dah tinggalkan saya. Kui kui kui.  

shah alam picnic run, sapr15, medal finisher, larian,
Setiap check point adalah derma sebanyak 0.50 sen. Secara tak langsung masuk acara larian ini, saya dah menderma. Alhamdulillah.. 

 
shah alam picnic run, sapr15, medal finisher, larian,
Akhirnya, berjaya ke garisan penamat. Masa ini, kaki dah rasa kebas-kebas dah. Menggigil pun ye. Tapi disebabkan excited dengan kejayaan pertama, tolak tepi dulu. 

shah alam picnic run, sapr15, medal finisher, larian,
Minuman percuma

shah alam picnic run, sapr15, medal finisher, larian,
Antara peserta yang ditemubual dengan MHI. Tak sangka, peserta ini kawan suami. keciknye dunia. 

shah alam picnic run, sapr15, medal finisher, larian,
Ambil gambar di pentas utama. 


shah alam picnic run, sapr15, medal finisher, larian,
Kejayaan itu sangat manis apabila kita sanggup bersusah-susah untuk mendapatkannya. 



Friday, May 15, 2015

MAKNA SEBENAR HARI GURU


Assalamualaikum dan salam ukhuwah 

Guru juga jadinya. Dalam pada saya tak nak tak nak tu, tetap jadi cikgu. 
Hai lah.. cuba juga cari kerja lain, tak berjaya. Guru juga menjadi pilihan. Kira-kira dah masuk tahun ke sepuluh jadi guru. Sampaikan, dah lupa mana yang pahit dan mana yang manis.

Kalau ikut pada gambar-gambar saya, semua gambar suka. Tak ada duka. Kerana rasa duka itu, hanya terpahat dalam dada.

Saya tak pernah lupa beritahu anak-anak murid saya bahawa saya tak nak jadi guru, nak jadi peguam. Tapi, bila tak jadi peguam, saya sedaya upaya menjadi guru yag terbaik dalam kelas yang saya ajar. Sentiasa merasakan nak ajar benda-benda yang mereka tak akan lupa. 

Kerja cikgu, bukan kene target 2 3 tahun, bina empayar, dah kukuh, dah boleh tarik nafas lega. 2 3 tahun tak cukup untuk membina empayar. Sampai pencen pun, belum tentu empayar kukuh ataupun tidak. 

Cikgu tak macam itu. Tiap-tiap hari adalah perkara baru bagi seorang guru. Setiap hari adalah cabaran baru. Setiap hari adalah semangat baru. Setiap hari adalah watak berbeza. Kadang-kadang garang macam singa. Kadang-kadang baik gila. Kadang-kadang ketawa sama-sama. Kadang-kadang, anak murid nak pandang pun tak lalu. Ada masa itu, nama anak murid, panggil pun tak betul selalu. 

Guru tugasya macam-macam. Kalau nak disenaraikan memang terlalu banyak. sangat banyak. Tapi pada saya, lagi saya berpenat-penat untuk anak murid saya,saya sangat-sangat bangga. Apa sahaja yang buat anak murid saya gembira, membuatkan penat lelah saya hilang macam tu sahaja. 

Perasaan? Jangan pernah ragui perasan saya. Kadang-kadang persaaan sedih dan kecewa kene simpan. Marah dan sayang kene selalu tunjukkan. Kerana saya manusia biasa. Saya selalu berharap saya menjadi inspirasi anak-anak murid saya. 

Bila tiba hari guru, saya tak perlukan apa-apa. Berilah sahaja saya masa untuk berehat. Beri masa saya mengenang kenangan-kenangan lama sepanjang saya menjadi guru. Beri saya masa bersama keluarga untuk memberi ucapan terima kasih kerana memahami kerjaya saya. Beri saya masa untuk menghargai orang-orang yag menyokong saya dengan kerjaya saya selama ini. 

Saya masih ingat, antara kata-kata yang keluar selepas kegagalan perkahwinan saya yang pertama ialah terlalu sibuk dengan urusan sekolah dan kerjaya. Asek-asek lah sekolah. Pada waktu itu, rasa nak jatuh dan luluh jantung ini. Sampai ada yang kata, bawak aje tilam bantal tidur kat sekolah.

 Semua guru pernah dengar ayat macam saya dengar, tapi tetap kuat semangat. Kerana kerjaya ini terlalu tinggi nilai pengorbanannya. 

Bab berkorban ni, satu hal. Ni sensitif tapi apakan daya, kenyataanya memang begitu. Tenaga jangan cakap, tapi wang ringgit pun dah tak terkira. Semuanya untuk anak murid, anak murid dan anak murid. Nak claim pun, aduhai... banyak protokol. Sudahnya, tak apalah.. untuk budak-budak apa salahnya. 

Penat? Tak pernah saya tak kata saya penat. Tetapi, suami saya pesan pada saya, kalau penat, berehatlah. Rehat sekejap, untuk kumpul semua kekuatan. Nanti bila dah  segar, boleh mula semula. Dan bila dah mula, jangan tak stop pulak. 

Sepanjang masa sepuluh tahun ini, saya mengenal makna keluarga lebih utama. Saya mengenal makna persahabatan. Saya kenal kawan-kawan sekerja saya. Dan paling penting, saya kenal siapa saya. Saya tahu potensi diri saya, kemampuan saya. Semoga dengan segala makna ini, menjadikan saya guru yang terbaik walau di mana saya berada. 

Kepuasan adalah makna sebenar hari guru. Hela nafas guru itu, tanda belum puas. Masih ada banyak jalan yang terentas, masih jauh liku yang hendak ditebas. Selagi masih bernyawa, jiwa guru ini akan tetap tersemat dalam jiwa. Cewah, jiwang lah pulak. Makin sendu dah hati ini. 

Semoga jiwa ini akan terus cekal. 
Semoga segala rasa penat akan segera dirawat.
Semoga segala pedih diganti gembira yag bertindih-tindih. 
Semoag segala yang kita lakukan dirahmati Allah SWT sentiasa. 
 SELAMAT HARI GURU. 
Dirimu Adalah Permata


makna sebenar hari guru, hari guru, sambutan hari guru
2013 di SMK Tun Dr Ismail, Muar. Hari-hari terakhir nak pindah ke sekolah baru. 

makna sebenar hari guru, hari guru, sambutan hari guru
2013 - bersama anak-anak murid 2RK1

makna sebenar hari guru, hari guru, sambutan hari guru
2013 - Hari 1 Murid 1 Sukan 

makna sebenar hari guru, hari guru, sambutan hari guru
2013 - Pesta Bola Jaring SAB

makna sebenar hari guru, hari guru, sambutan hari guru
2013 - Sekolah pada hari Sabtu


makna sebenar hari guru, hari guru, sambutan hari guru
2015 - Seksyen 10 In Action


makna sebenar hari guru, hari guru, sambutan hari guru
2015 - Happy Gila 
makna sebenar hari guru, hari guru, sambutan hari guru
2015 - Bunny Teacher

makna sebenar hari guru, hari guru, sambutan hari guru
2015 - Guru Kelas 2 Aktif




Wednesday, May 13, 2015

BUDAK HITAM


Owh no no no. Bukan senang nak dapat balik muka kaler coklat sawo matang bila dah seharian berjemur di bawah sinaran cahaya matahari yang sungguh terang ni. Mata pun terasa kegalapan muka sendiri. Hitam. Saya dah jadi budak hitam. 

Selepas berpanas masa nak beli buah harumanis belum hilang, dah sambung dengan berpanas di stadium dengan acara sukan sekolah. Balik dari sukan sekolah, suami pun panggil saya budak hitam. Tahan ajelah kan telinga. Masa ini tak ada sesi gambar-gambar sebab terbakar kena matahari tu ketara sangat. Jadi, selepas beli Fair and Lovely, pakai lagik ek saya benda ni. Kata suami saya, dalam TV kata boleh putihkan balik, so kene cubalah. 

Jadi, sambil rehat-rehat balik dari sukan, saya pun belek-belek instagram dan cari scrub tangan. Dalam bulan lepas, teringat ada melihat scrub buat sendiri yang dijual, HOMEMADE BY YAYAH. Teringat saya tengok di program Safiya, TV 9 masa buat temujanji di klinik gigi Putrajaya. 

Dengan anggaran RM50.50, ini bajet dari suami, saya dapat tiga barang, coffee scrub, lip scrub dan face mist. Memang teruja nak pakai, bila barang dah sampai. Suami duk ketawakan aje sambil nyanyi-nyanyi lagu, sepuluh budak hitam. Ngeeeeee...

Coffee scrub ni untuk badan, tetapi suami kata, cubalah apply kat muka sikit, supaya gelap-gelap kat muka tu hilang. Saya pun ambil sedikit dan gosok perlahan di muka dengan sedikit air. Selepas, 5 minit, saya tunjuk muka saya pada suami. Kata suami, haa... dah hilang gelap muka awak itu. Tak adalah hilang semua, tetapi hilang sedikit, kuranglah berkilat kat dahi. Tangan yang gelap akibat terkena simbahan cahaya matahari pun dah kurang gelapnya. 
Alhamdulillah... 

Sambil-sambil tengok The Big Bang Theory, saya letak lip scrub pada bibir. Bibir saya sedikit hitam, memang sedap flavor strawberry ni, ada juga sekali dua masuk mulut. Oleh kerana pakai produk alami, saya tak takut nak telan. Lepas sehari bibir saya mengelupas sedikit dan tertanggal sendiri. 

Hari pertama pakai face mist, terasa segar. Al maklumlah, saya mengajar sesi petang. Cuaca sekarang yang agak bahang menyebabkan saya cepat berpeluh-peluh. Lepas lap muka dengan peluh, saya spray face mist ke muka. Wangi dan segar. Hihihi. 

Agaknya, saya ini jenis yang selesa dengan barang-barang alami dan kurang bahan kimia. Bukan apa lepas saya sapu sedikit coffee scrub ke muka, jerawat saya seperti berhenti keluar. Sekiranya saya istiqamah dan pakai secara berterusan, mungkin saya pasti dapat hasil yang lebih baik. Nak jadi putih semula dalam masa dua jam memamg tidaklah kan. Cukuplah sekadar suami kata, haaa... hitam dah kurang. Huhuhu...

Selepas ni, HOMEMADE BY YAYAH akan hasilkan face scrub. Saya akan cuba dapatkan produk ini, insha Allah. Sesiapa yang berminat untuk dapatkan produk bersifat alami ini boleh hubungi tuan punya HOMEMADE BY YAYAH  secara terus dan boleh jumpa di instagram juga. 

Mudah-mudah pada masa akan-akan datang, akan ada lebih banyak produk bersifat alami yang akan dihasilkan. Keep it up yayah. Semoga terus berjaya di masa-masa akan datang. 

xoxo.da.....

budak hitam, homemade by yayah, scrub badan, face mist, lip scrub,



budak hitam, homemade by yayah, scrub badan, face mist, lip scrub,
Ini rupa sebenar coffee scrub, memang betul-betul bau kopi. 



budak hitam, homemade by yayah, scrub badan, face mist, lip scrub,
Geram pada rasanya, rasa nak makan

budak hitam, homemade by yayah, scrub badan, face mist, lip scrub,
Sesuai untuk saya, mungkin juga sesuai untuk anda. Jom cuba. 








Visitors