LATIHAN TOPIKAL : PUASAAssalamualaikum dan salam ukhuwah. 
Kali ini latihan secara individu pula. Oleh kerana ramai sudah menunjukkan peningkatan dari segi menjawab mengikut format KBAT, alhamdulillah. 

Soalan : Walaupun puasa pada bulan Ramadan itu diwajibkan ke atas umat Islam, dalam keadaan tertentu Islam mengharuskan berbuka puasa. Huraikan mengenai hikmat pengharusan itu. 


Selamat menjawab. 

45 comments

 1. Pada pendapat saya, Islam mengharuskan umatnya berbuka puasa, adalah tujuannya untuk menunjukkan bahawa Islam ialah agama yang bertimbang rasa. Allah S.W.T merupakan seorang yang maha pengasih dan penyayang. Oleh kerana itu, Allah S.W.T memberi kelonggaran kepada segelintir umatnya, yang tidak mampu untuk menyempurnakan ibadah puasa. Kesimpulannya, setiap makhluk manusia yang telah diberi nikmatNya haruslah bersyukur dan menggantikan semula dia kemudian hari sebagai tanda penghargaan.

  ReplyDelete
 2. Pada pendapat saya, Islam mengharuskan berbuka puasa kerana jika tidak, ia akan memudaratkan kesihatan seseorang individu yang sangat lapar. Hal ini kerana manusia memerlukan tenaga untuk melakukan tugasan harian dan tenaga tersebut boleh didapati dengan makan makanan. Kesimpulanya, seseorang individu akan ditimpa sakit jika dia tidak berpuka puasa.

  ReplyDelete
 3. Alif

  Islam mengharuskan penganutnya untuk bebuka pada keadaan tertentu kerana untuk membuktikan bahawa Allah itu adalah maha penyayang.Ia juga membuatkan Islam dipandang mulia di serata dunia kerana peraturannya yg mudah dan x terlalu memaksa penganutnya.Sekali gus membuatkan penganut agama lain tertarik dan memeluk Islam.Kesimpulannya kita haruslah bersyukur kerana telah dilahirkan Islam dan diberikan pelbagai kemudahan dlm beribadat.

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 5. Azeem

  Pada pendapat saya, Islam mengharuskan penganutnya berbuka puasa dalam keadaan tertentu kerana Islam merupakan agama yang mudah dan tidak pernah menyusahkan penganutnya. Hal ini kerana Allah sentiasa bersifat ar-rahim iaitu maha penyayang terhadap semua orang yang beriman.Kesimpulannya, kita perlu bersyukur kerana telah diberi kelonggaran untuk berbuka puasa ketika darurat.

  ReplyDelete
 6. Naza

  Pada pendapat saya, antara golongan yang harus berbuka puasa ialah golongan yang sakit tenak dan tiada harapan untuk sembuh kerana apabila dia sambung berpuasa ianya akan mengakitbatkan sakitnya lebih teruk. Hal ini, golongan-golongan ini haruslah berbuka puasa untuk menyambung kehidupannya dengan selamat. Kesimpulannya, Islam ialah agama yang fleksibel dan sesuai dengan fitrah manusia serta mudah diamalkan tanpa sebarang bebanan.

  ReplyDelete
 7. Diana :

  Pada pendapat saya , Islam membenarkan seseorang menunaikan ibadat mengikut kemampuannya dalam keadaan tertentu kerana Islam ialah agama yang tidak memberatkan umatnya di dalam menunaikan sesuatu ibadat . Begitu juga bagi ibadat puasa , juga ada keringanan untuk golongan tertentu dan di dalam keadaan tertentu dengan mengharuskan mereka untuk berbuka puasa. Hal ini kerana Allah s.w.t bersifat maha penyayang kepada semua manusia terutamanya yang beriman kepada-Nya . Kesimpulannya , kita mestilah menghargai keringanan dan kemudahan yang diberi oleh Allah s.w.t .

  ReplyDelete
 8. saidatul


  pada pendapat saya,hikmah pengharusan berbuka puasa adalah memberi kemudahan dan kesenangan kepada mereka yang tidak dapat mengerjakan puasa supaya mereka tidak akan menganggap islam adalah agama yang susah. Hal ini demikian kerana, Allah tidak memaksa hambanya untuk meneruskan puasa jika ia dapat memudaratkan dirinya.Kesimpulannya, kita haruslah berusaha menjaga kesihatan diri agar dapat melakukan ibadat puasa.

  ReplyDelete
 9. Khairullah

  Pada pendapat saya,Islam mengharuskan umatnya untuk bebuka pada keadaan tertentu kerana Allah tidak mahu membebankan hambanya supaya penganut agama lain tahu bahawa agama islam adalah agama yang mudah.Hal ini kerana,seseorang yang berpuasa digalakkan berbuka sekiranya ia menimbulkan kesukaran dan memudharatkan dirinya sendiri.Kesimpulannya,umat islam harus berbuka puasa jika dia tidak mampu meneruskannya dan dia harus mengganti semula puasa yang ditinggalkannya.

  ReplyDelete
 10. Pada pendapat saya, Islam mengharuskan umatnya untuk berbuka puasa adalah untuk memberikan kemudahan dan kesenangan kepada mereka yang tidak dapat mengerjakan ibadat puasa. Kesimpulannya, Allah bersifat penyayang kerana membenarkan beberapa golongan umat Islam untuk berbuka puasa. Oleh itu, kita hendaklah bersifat bertimbang rasa kepada golongan yang kurang bernasib baik dan menghargai kesempurnaan yang Allah beri kepada golongan yang boleh berpuasa pada bulan ramadhan yang mulia ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nadiah Hanani.. kenapa kesimpulan kat tengah-tengah isi tu?

   Delete
  2. Nadiah Hanani.. kenapa kesimpulan kat tengah-tengah isi tu?

   Delete
  3. Nadiah Hanani.. kenapa kesimpulan kat tengah-tengah isi tu?

   Delete
 11. Danish:

  Pada pendapat saya,antara hikmat pengharusan di bulan Ramadhan ialah untuk memberi kemudahan dan keringanan kepada golongan yang tidak mampu berpuasa.Sebagai contoh,wanita melahirkan anak,orang tua yang uzur,seseorang yang baru menghadapi kemalangan dan sebagainya.Oleh itu,tiada alasanlah untuk kita tidak berpuasa di bulan Ramadhan kerana puasa adalah kewajipan untuk setiap muslim.

  ReplyDelete
 12. Ummu Aisyah

  Jawapan:

  Antara hikmah pengharusan berbuka puasa ialah , ia tidak akan memudaratkan kesihatan bagi golongan yang harus berbuka puasa . Hal ini kerana , terdapat golongan yang tidak mampu meneruskan puasanya sehingg waktu berbuka puasa . Sebagai contoh , wanita yang mengandung dan merisaukan kesihatan dirinya dkan kandungannya . Tuntasnya , pengharusan berbuka puasa memberi kebaikan kepada golongan- golongan yang tidak mampu meneruskan puasanya

  Thankyou.

  ReplyDelete
 13. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 14. Irfan

  Pada pendapat saya,hikmah pengharusan berbuka puasa ialah memberi kemudahan dan keringanan pada golongan yang tidak mampu berpuasa supaya dapat memberikan semangat kepada mereka untuk terus mengerjakan ibadat puasa.Hal ini kerana,kita dapat menjalani kehidupan berlandaskan hukum syarak.Oleh itu, kesimpulannya islam tidak memaksa golongan yang tidak berkemampuan untuk berpuasa.

  ReplyDelete
 15. Pada pendapat saya,antara hikmat pengharusan berbuka puasa ialah Allah SWT memberi kemudahan dan keringanan kepada golongan yang tidak mampu berpuasa.Ini dapat menunjukkan islam tidak memaksa golongan tidak berkemampuan untuk berpuasa. Sebagai contoh,perempuan yang datang haid,wiladah atau nifas diharuskan berbuka puasa tetapi haruslah mengqada semula puasa yang ditinggalnya. Oleh itu,kita haruslah menghargai kemudahan dan keringanan yang Allah SWT telah berikan.

  ReplyDelete
 16. Umar

  Pada pendapat saya,tujuan Islam mengharuskan berbuka puasa ialah untuk mendapat tenaga supaya umat Islam mendapat buat kerja serta melakukan ibadat wajib.Hal ini kerana,Allah tidak mahu membebankan hambanya yang sakit tekak.Kesimpulannya,umat Islam perlulah menjaga kesihatan diri pada bulan Ramadhan.

  ReplyDelete
 17. asyiqin.
  pada pendapat saya,antara hikmah pengharusan berbuka puasa ialah mendapat hidayah dan keredaan allah s.w.t supaya dapat menjalani kehidupan dengan lebih tenang .Selain itu ia memberi semangat untuk terus mengerjakan ibadat puasa keranan islam tidak memaksa golongan yang tidak berkemampuan untuk berpuasa.Sebangai contoh, orang tua yang tiada harapan untuk sembuh tidak diharuskan berpuasa supaya tidak memberi beban kepada mereka.Kesimpulannya, puasa adalah wajib kepada golongan yang diharuskan dan cukup syarat puasa

  ReplyDelete
 18. syafikah,
  pada pendapat saya, antara hikmah pengharusan berbuka puasa ialah untuk meringakan beban orang sakit seperti orang mengandung yang risau akan kesihatan diri dan kandungannya.selain itu,puasa juga dapat mengajar kita untuk merasai penderitaan orang lain yang tidak berpeluang untuk mendapat makanan walaupon sedikit.hal ini kerana,kita dapat mendisiplinkan diri kita untuk bersyukur atas nikmat yang dikurniakan oleh allah.kesimpulannya, orang yang masih mampu untuk melakukan ibadat puasa haruslah berpuasa keranan itu adalah kewajipan mereka

  ReplyDelete
 19. Sofea Addeena.
  Pada pendapat saya, Islam mengharuskan umatnya berbuka puasa kerana Allah memberi kelonggaran dan pengecualian kepada golongan-golongan tertentu yang tidak mampu melaksanakan ibadat puasa dengan sempurna seperti warga emas yang sudah uzur, kanak-kanak kecil yang belum baligh, dan ibu mengandung yang risau akan kesihatan dirinya. Hal ini kerana, Islam merupakan agama yang mudah dan tidak membebankan umatnya. Kesimpulannya, agama Islam ialah agama yang tidak menyusahkan dan kesemua ketetapan Allah adalah bersesuaian dengan fitrah manusia.

  ReplyDelete
 20. Salbiah

  Pada pendapat saya, agama Islam memberi kemudahan dan kesenangan kepada penganutnya untuk melakukan ibadah dengan sempurna kepada Allah SWT . Allah SWT juga memberi kelonggaran kepada hambanya yang tidak dapat berpuasa kerana mengalami masalah yang tidak dapat diatasi atau dalam keadaan yang tidak stabil. Selain itu , hikmah pengharusan ini dilakukan adalah untuk memberi semangat kepada golongan yang kurang bernasib baik untuk terus mengerjakan ibadah puasa dengan cekal malah Allah SWT juga akan memberi hidayah dan keredaan kepada hambanya yang beramal soleh. Ini menunjukkan, Allah bersifat penyayang kepada semua makhluknya di muka bumi ini. Oleh itu , golongan yang tidak dapat berpuasa sewaktu bulan ramadhan perlulah menggantikannya semula pada kemudian hari. Kesimpulannya , umat Islam seharusnya bersyukur atas nikmat dan kesenangan yang diberi dan harus berbangga kerana mengganut agama Islam yang suci ini.

  ReplyDelete
 21. Nadiah:

  Pada pendapat saya, Islam mengharuskan umatnya berbuka puasa dalam keadaan tertentu kerana Islam memberi kelonggaran dan kemudahan bagi mereka yang sakit, yang bermusafir lebih daripada 2 marhalah, orang tua yang tidak mampu berpuasa dan sebagainya. Hal ini kerana, Islam tidak mahu berlakunya kesulitan ke atas penganut-penganutnya sesungguhnya Islam itu agama yang mudah dan indah. Oleh itu, kita haruslah beryukur dan menggunakan kemudahan yang telah diberikan dengan sebaik-baiknya.

  ReplyDelete
 22. Pada pendapat saya, islam mengharuskan berbuka puasa dalam keadaan tertentu kerana islam adalah agama mesra penganut dan tidak ada paksaan dalam agama islam. Hal ini kerana sesetengah golongan akan memudaratkan dirinya akibat puasa. Kesimpulannya, umat islam perlu besyukur kerana kelonggaran diberi oleh allah kepada kita ketika berpuasa.

  Nashriq

  ReplyDelete
 23. Nurin:

  Pada pendapat saya, antara hikmat pengharusan itu adalah memberi semangat untuk terus mengerjakan ibadat puasa bagi umat Islam yang dalam keadaan tertentu. Umat Islam yang dalam keadaan tertentu boleh meneruskan puasa pada bulan Ramadhan kerana mereka fikir ia lebih baik diteruskan daripada berbuka sebelum waktunya. Sebagai contoh, orang yang bermusafir melebihi dua marhalah diharuskan berbuka puasa, tetapi oleh sebab semangat yang ada pada dirinya menguatkan imannya untuk terus berpuasa. Kesimpulannya, golongan yang diharuskan berbuka puasa mempunyai banyak hikmat kerana memberi kemudahan dan kesenangan juga untuk orang tua yang tiday mampu berpuasa.

  ReplyDelete
 24. -Azman-

  Pada pendapat saya,islam mengharuskan berbuka puasa dalam keadaan tertentu supaya tidak menyusahkan orang-orang yang bermasalah.Hal ini kerana,jika seseorang tidak berbuka puasa dalam keadaan tertentu boleh menyebabkan seseorang itu sakit tenat dan mungkin meninggal dunia.Oleh itu,umat islam perlulah menggunakan kemudahan yang diberikan oleh Allah SWT ini untuk membolehkan seseorang itu berpuasa dengan sempurna.

  ReplyDelete
 25. Syazana

  Pada pendapat saya, antara hikmat pengharusan berbuka puasa adalah umat Islam dapat menjalani kehidupan berlandaskan hukum-hukum syarak kerana kita akan lebih bersemangat untuk menjalankan ibadat puasa. Selain itu, kita juga akan mendapat hidayah dan keredhaan Allah. Oleh itu, Islam mengharuskan umatnya berbuka puasa kerana terdapat banyak hikmatnya.

  ReplyDelete
 26. Pada pendapat saya,islam mengharuskan seseorang muslim berbuka kerana faktor-faktor yang tertentu membukti bahawa agama islam merupakan agama yang bertimbang rasa. Sebagai contoh, wanita mengandung yang bimbang akan kesihatan kandungannya haruslah berbuka untuk mengelakkan sebarang hal buruk yang mugkin akan berlaku padanya ataupun kandungannya. Oleh itu, kita sebagai umat islam yang sihat wajiblah melakukan ibadah puasa kerana puasa memberi kita banyak pahala.

  -azza-

  ReplyDelete
 27. HARIZ(my friend is book)

  pada pendapat saya,islam mengamalkan sikap toleransi di dalam semua aspek kerana islam TIDAK memaksa umatnya untuk melakukan perkara yang tidak dapat ditunaikan sama ada secara langsung atau tidak langsung.hal ini,sesorang yang tidak dapat menunaikan ibadat puasa kerana sebab-sebab tertentu diharukan berbuka puasa seperti golongan orang tua yang tidak berdaya berpuasa kerana sakit yang memudaratkan kesihatan.oleh itu,islam tidak memaksa tapi islam mengalakkan secara sukarela dengan hati yang terbuka dalam menunaikan ibadat puasa di bula ramdhan ini.


  ReplyDelete
 28. Razin

  Pada pendapat saya,islam mengharuskan seseorang muslim kerana islam memberikan kemudahan tersebut kepada orang yang tidak lepas untuk berpuasa.Sebagai contoh,seorang yang kelaparan yang tidak boleh bertahan tetapi tetap berpuasa boleh menyebabkan orang tersebut meninggal dunia.Oleh itu,umat islam perlulah menggunakan kemudaham yang diberi Allah SWT

  ReplyDelete
 29. Nabella👇

  Pada pendapat saya, walaupun puasa pada bulan ramadan itu diwajibkan keatas umat islam,dalam keadaan tertentu islam mengharuskan berbuka puasa kepada golangan yg diharuskan berbuka kerana Islam adalah agama yg mudah serta bersesuaian dengan fitrah manusia.Puasa yg difardukan adalah untuk kebaikan manusia,bukannya untk membebankan.Oleh itu,Islam memberi kelonggaran kepada mereka yg tidak mampu untk berpuasa.

  Allah swt juga pernah berfirman....."sesiapa di kalangan kamu yg sakit atau musafir maka hendaklah menggantikannya pada hari-hari yg lain,dan wajib atas orang yg tidak mampu berpuasa membayar fidyah iaitu memberi makan kepada orang miskin.Sesiapa dengan kerelaan hati mengerjakan kebajikan, maka itulah yg lebih baik baginya.Namun begitu,berpuasa lebih baik bagimu sekiranya kamu mengetahui"..Surah Al-baqarah ayat 183.Kesimpulannya,Islam telah memberi kelonggaran untk golongan yg harus berbuka puasa,tetapi puasa yg ditinggalkan hendaklah diqada atau membayar fidyah.

  ReplyDelete
 30. Nabella👇

  Pada pendapat saya, walaupun puasa pada bulan ramadan itu diwajibkan keatas umat islam,dalam keadaan tertentu islam mengharuskan berbuka puasa kepada golangan yg diharuskan berbuka kerana Islam adalah agama yg mudah serta bersesuaian dengan fitrah manusia.Puasa yg difardukan adalah untuk kebaikan manusia,bukannya untk membebankan.Oleh itu,Islam memberi kelonggaran kepada mereka yg tidak mampu untk berpuasa.

  Allah swt juga pernah berfirman....."sesiapa di kalangan kamu yg sakit atau musafir maka hendaklah menggantikannya pada hari-hari yg lain,dan wajib atas orang yg tidak mampu berpuasa membayar fidyah iaitu memberi makan kepada orang miskin.Sesiapa dengan kerelaan hati mengerjakan kebajikan, maka itulah yg lebih baik baginya.Namun begitu,berpuasa lebih baik bagimu sekiranya kamu mengetahui"..Surah Al-baqarah ayat 183.Kesimpulannya,Islam telah memberi kelonggaran untk golongan yg harus berbuka puasa,tetapi puasa yg ditinggalkan hendaklah diqada atau membayar fidyah.

  ReplyDelete
 31. Darin :

  Pada pendapat saya, Islam mengharuskan umatnya berbuka puasa untuk memberikan kemudahan Dan kesenangan kepada mereka yang tidak dapat mengerjakan ibadah puasa. Hal ini kerana, ajaran Islam bersifat anjal Dan Allah S.W.T Maha Pemurah lagi Maha Penyayang terhadap hambanya. Selain itu, penganut agama lain juga akan memandang islam dengan mulia Dan akan rasa tertarik untuk belajar tentang agama Islam dengan lebih lanjut. Oleh itu, kita haruslah bersyukur dengan kesenangan yang Allah S.W.T berikan.

  ReplyDelete
 32. Aiman Haqiemi :

  Pada Pendapat saya,Islam Mengharuskan umatnya berbuka puasa untuk memberi kemudahan dan keringanan kepada golongan yang tidak mampu berpuasa dan menunjukkan bahawa Islam Tidak memaksa golongan yang tidak berkemampuan untuk berpuasa.Hal ini kerana,Allah Mempunya sifat Maha pengasih dan penyayang.Oleh itu,kita haruslah menggunakan kemudahan dan keringanan dengan sebaik-baiknya

  ReplyDelete
 33. andi(sori bls lmbt)

  Pada pendapat saya,islam mengharuskan umatnya berbuka puasa untuk tidak membebankan atau membahayakan dirinya kepada yang tidak mampu berpuasa seperti orang yang sakit yang boleh memudaratkan dirinya,golongan tua yang tidak mampu berpuasa ,orang yang sangat lapar atau dahaga yang boleh membahayakan dirinya sendiri.Hal ini kerana,Allah bersifat Ar-Rahim yang bermaksud Maha Penyayang dan Pengasih kepada semua ciptaannya.Oleh itu,kita mesti bersyukur kepada Allah kerana Allah memberikan kesenangan yang tidak terhingga.

  ReplyDelete
 34. Izyan:

  Pada pendapat saya,antara hikmat diharuskan berbuka puasa ialah untuk memberikan kemudahan dan kesenangan kepada mereka yang tidak dapat mengerjakan puasa atas sebab-sebab tertentu agar penyakit yang dihadapi tidak akan menjadi lebih teruk.Contohnya,orang yang ditimpa sakit yang boleh memudaratkan dirinya apabila berpuasa.Hal ini kerana,Allah s.w.t sayang dan belas kasihan terhadap umat-umatnya.Oleh itu,puasa juga mendidik umat Islam agar merasakan kelaparan supaya mereka menjadi umat yang bersyukur dan menghargai nikmat Allah s.w.t berikan kepada kita.

  ReplyDelete
 35. Pada pendapat saya, puasa yang difardukan adalah untuk kebaikan sendiri, bukanya untuk membebankan seseorang kerana agama Islam tidak memaksa golongan yang tidak mampu berpuasa untuk melakukan ibadat tersebut disebabkan oleh faktor kesihatan. Hal ini kerana, agama Islam memberi kelonggaran kepada mereka yang tidak berpuasa kerana ia dapat memudaratkan kesihatan mereka. Kesimpulanya, agama Islam ialaha agama yang mudah, indah lagi suci dan senang untuk diikuti.

  ReplyDelete
 36. dyannie


  Pada pendapat saya, antara hikmah diharuskan berbuka puasa ialah memberi kemudahan kepada mereka yang tidak dapat mengerjarkan puasa. Kerana,segala amalan dalam kehidupan berlandaskan hukum syarak.Hal ini, mennjukkan Islam adalah agama yang mudah untuk diamalakan. Oleh itu,kita perlulah berpuasa untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT walaupun diberi kelnggaran.

  ReplyDelete
 37. Farina

  Pada pendapat saya, Islam mengharuskan berbuka puasa kepada golongan tertentu adalah untuk memberikan kelonggaran kepada mereka yang tidak mampu untuk mengerjakan ibadat puasa seperti seorang nenek yang sakit berumur 80-an tiada harapan untuk sembuh.Hal ini kerana, untuk mengelakkan sesuatu perkara buruk berlaku. Oleh itu,dengan kelonggaran yang Allah telah beri ini dapat memberikan semangat kepada mereka untuk terus mengerjakan ibadat puasa.

  ReplyDelete
 38. Dina

  Pada pendapat saya, antara hikmah diharuskan berbuka puasa ialah memberikan kemudahan kepada orang yang tidak dapat berpuasa atas sebab-sebab yang tertentu.Sebagai contoh,wanita mengandung yang merisaukan anaknya boleh berbuka puasa supaya kesihatan wanita itu dan anaknya sihat dan selamat . Allah SWT ialah al-Rahim iaitu Allah Maha Penyayang.Oleh itu, Islam merupakan agama yang mudah dan mampu memberi kelonggaran kepada umatnya.

  ReplyDelete
 39. Pada pendapat saya dalam keadaan tertentu islam mengharuskan berbuka puasa,antaranya ialah perempuan yang mengandung dan merisaukan kandungannya.Perempuan yang mengandung mungkin tidak larat untuk berpuasa hal ini kerana,dia harus menanggung derita yang dia hadapi seperti mengambil ubat,menahan sakit dan sebagainya.Kesimpulannya jika seseorang itu tidak dapat menahan kesakitan dan boleh memudaratkan dirinya haruslah dia berbuka puasa.(hazman)

  ReplyDelete
  Replies
  1. saya yang sendkan ustazah(andi)hazman send kt saya

   Delete