PROJEK LEMBU RAYA

Hari ni melepak rumah mertua aku sesudah aku menunaikan tanggungjawab aku sebagai "supir" membawa isteri beraya kehulu-kehilir menziarahi saudara-mara dan rakan-rakan.

Di rumah ibu mertuaku, aku sembang la ngan brother in-law aku sambil nengok citer Hercules kat Astro. Terjebak masuk citer Lembu. Aku yang bukak topik ni sebenarnya, sebab teringat adik ipar aku penah amik gambar lembu dan upload ke Fesbook 2-3 bulan lepas.



Semakin rancak plak perbualan yang tak disengajakan ni. So aku titah isteriku yang taat supaya bancuhkan kopi untuk kami :-)
Tanpa ku sedari, mother in-law aku pon menyertai diskusi sekitar penggembalaan lembu ni.

Adik ipar aku ni baru beli lembu-lembu dia bulan lepas. Raya haji belum sampai, lembu pon belum lagi beranak 1 generasi, jual sekor pon belum, tetibe dah citer pasal kereta Alphard. Maka dalam kepala aku pun menjelmalah segala jenis stereo-type #NiLaMelayuBerniaga



Berbalik kepada topik bela lembu yang kami sembang tadi, antara bab-bab yang cover dalam perbincangan ni; lembu beranak berapa kali setahun, max berapa kali beranak sebelum jual, lembu jantan cemane strateginya, lembu betina cemana strateginya, anak lembu pulak ape strateginya, pemakanannya, kesihatannya, gembalanya, asset-tagging, monitoring, aspek keselamatannya, aspek partnership owner-gembala, ZAKAT, mode of transportation, supply, demand, marketing..... Bla...bla.... Bla...

Cerita dah panjang berjela, the numbers sounds rather "too good to be true"; dalam pengalaman aku, kalau dah "too good to be true", Bank Negara kata (maksud lebih-kurang) "maknanya scam la tu". 

Matematiknya lebih kurang begini:

========================//
Lembu 7 ekor (Gen-0)= RM2,000x7= RM14,000

3 tahun= 7 Lembu Gen-0 beranak 3 kali;
:. 7x4 =28 ekor lembu kesemuanya;
{
Tahun X = 7 ekor Gen-0
Tahun X+1 = (7 ekor Gen-0) + (7 ekor Gen-1)
Tahun X+2= (7 ekor Gen-0) + (7 ekor Gen-1) + (7 ekor Gen-2)
Tahun X+3= (7 ekor Gen-0) + (7 ekor Gen-1) + (7 ekor Gen-2) + (7ekor Gen-3)
}

Hujung tahun ke-3;
- jual semua 7 ekor lembu Gen-0
- jual semua 7 ekor lembu Gen-1

Keuntungan dari jualan lembu Gen-0
:. [(RM 2,500x7)-(RM2,000x7)] / 2* = RM1,750

Keuntungan dari jualan lembu Gen-1
:. (2,500x7)/2*= RM8,750

NOTA[*] ; bahagi dua sebab keuntungan dari hasil jualan nak kena share dengan gembala.

Sales proceeds @ end of 3rd year ={
+Cost of Gen-0 = RM14,000
+Gen-0 Profit = RM1,750
+Gen-1 Profit = RM8,750
=Total Revenue= RM24,500
}
========================\\

Aku balik hotel, aku terus cari financial calculator nak kira "Geometric-mean":

PV     = -14,000
N        = 3
FV     = 24,500
PMT = 0
I          = ? [Solve] ===>> 20.507%

Apa maksud 20.507% ni?! Ini bermaksud, sekiranya modal RM14,000 di simpan dalam (contohnya) Tabung Haji/ASB/KWSP, maka tiap tiap tahun dapat dividen 20.507%

Huih!!!!
KAYO! KAYO! KAYO! 
Inilah namanya productive asset.

Ini dah hampir menyamai macam return pelabur pasaran saham yang berjaya seperti:
George Soros; excess of 30% average annual return
Peter Lynch; annual average retun of 29%
Sir John Templeton13.8% annualized average return

Kesimpulan: Agak-agak kalau korang dah boring dengar fasal segala jenis skim pelaburan haram/makruh/gharar/syubhah/hibah/mutawassitah yang tersedia ada di antara langit dan bumi, mungkin sudah sampai masa untuk kalian mengorak langkah kearah pelaburan dalam bentuk komoditi yang menyelesaikan masalah World Hunger. 

What do you think?

ps: Aku sempat pm saudara Afyan Mat Rawi, beliau seorang Islamic Financial Planner yang sohor di Malaysia. Setakat ini, beliau sendiri belum pernah dengar fasal plan Takaful yang memberikan perlindungan keatas haiwan ternakan di Malaysia. 


*Gambar-gambar dari Fesbook bro in-law.




Jika Kamu Bersyukur, Syukur



Penulis undangan,

M.K. Anwar Rangkuti, AFPM
|| Chief Digital Curator 
|| http://SolidusDenarius.com
|| FPAM #015579   || FIMM #043-0-21048 ||



Riba, usury, haram
RIBA FREE MUSLIM

[Updated 5th April 2016, 1839HRS KUL]

No comments