PELABURAN UNIT TRUST MERUGIKAN

Bangun pagi terbaca feed facebook Pak Di:





Zamy oh Zamy! Ape la malang nasib kau nih. Kalau aku ade RM47,600 diluar akaun KWSP, aku pon tak sejahil kau dan ajen kau; pi lebur semua sekali dalam satu fund.

Peraturan nak melabur ni senang je. Melabur amaun yang kite sanggup tengok LESAP 100% hari esok. Ini tidak, beli Unit Trust pada Mac 2015, tiba-tiba September 2015 bile pasaran saham menjunam dah menggelabah fikirkan nak jual atau tidak. Sepatutnya ini la masa untuk optimumkan pelaburan dengan Dollar Cost Averaging. Dalam kes sebegini, nak buat Dollar Cost Averaging pun dah tak optimum, melainkan saudara Zamy ni ade another extra RM47,600 tunai tersorok bawah tilam ke atau kat memane.


Ini antara kesilapan biasa pelabur unit trust: 

1- tak faham instrumen pelaburan unit trust
2- ikut cakap unit trust consultant

Unit trust consultant ni kejar sales commission je. Contoh terdekat ialah broker saham, diorang tak kisah pon saham ape kite beli atau saham kita untung atau rugi, sebab bila beli saham broker dapat brokerage fee, bila jual saham pun broker dapat brokerage fee. Percayalah cakap aku, unit trust consultant, might as well be called Salesman je.

KALAU aku ade sejumlah RM47,600 untuk dilaburkan macam saudara Zamy ni,aku akan pecahkan kedalam pelaburan berikut:

50-60% dilaburkan dalam Equity Funds, contohnya:
- Eastspring Investments Dana Al-Ilham, atau
- Kenanga Syariah Growth Fund

20-30% dilaburkan dalam Bond Funds, contohnya:
- RHB Islamic Bond Funds

10-30% di simpan tempat selamat, contohnya:
- Tabung Haji
- Amanah Hartanah Bumiputera
- Emas gred pelaburan (tak sebut emas kang ade pihak melenting)

Untuk tempoh 6 bulan dari Mac 2015 ketika Zamy mula beli unit trust,

Eastspring Investments Dana Al-Ilham       ==> RUGI 4.89%
Kenanga Syariah Growth                             ==> RUGI 3.36%
RHB Islamic Bond Funds                            ==> UNTUNG 2.72%
Emas                                                            ==> UNTUNG 11.68 % sila rujuk rajah berikut:

graf GoldPrice.org ~ emas dalam Ringgit Malaysia dari 11 MAC - SEPTEMBER 2015
Berikut adalah nilai pelaburan pada hari ni jika RM47,600 Zamy laburkan dalam pecahan seperti berikut:

50% dilaburkan melalui Eastspring Investments Dana Al-Ilham:
{
         47,600 x 50% = RM23,800
                                   RM23,800 - 4.89% = RM22,636.18
}

20% dilaburkan melalui RHB Islamic Bond Funds:
{
           47,600 x 20% = RM9520
                                      RM9520 + 2.72% = RM9,778.94
}

30% dilaburkan dengan emas gred pelaburan:
{
            47,600 x 30% = RM14,280
                                      RM14,280 + 11.68% = RM15,947.90
}

Pelaburan asal Mac 2015 RM47,600
Nilai pelaburan pada September 2015:
{
   15,947.904 + 9778.94 + 22,636.18 = RM48,363.024 [Untung 1.603%]
}






Penulis undangan,



M.K. Anwar Rangkuti, AFPM #015579
|| Chief Digital Curator 
|| http://SolidusDenarius.com