PELABURAN UNIT TRUST MERUGIKAN

Bangun pagi terbaca feed facebook Pak Di:





Zamy oh Zamy! Ape la malang nasib kau nih. Kalau aku ade RM47,600 diluar akaun KWSP, aku pon tak sejahil kau dan ajen kau; pi lebur semua sekali dalam satu fund.

Peraturan nak melabur ni senang je. Melabur amaun yang kite sanggup tengok LESAP 100% hari esok. Ini tidak, beli Unit Trust pada Mac 2015, tiba-tiba September 2015 bile pasaran saham menjunam dah menggelabah fikirkan nak jual atau tidak. Sepatutnya ini la masa untuk optimumkan pelaburan dengan Dollar Cost Averaging. Dalam kes sebegini, nak buat Dollar Cost Averaging pun dah tak optimum, melainkan saudara Zamy ni ade another extra RM47,600 tunai tersorok bawah tilam ke atau kat memane.


Ini antara kesilapan biasa pelabur unit trust: 

1- tak faham instrumen pelaburan unit trust
2- ikut cakap unit trust consultant

Unit trust consultant ni kejar sales commission je. Contoh terdekat ialah broker saham, diorang tak kisah pon saham ape kite beli atau saham kita untung atau rugi, sebab bila beli saham broker dapat brokerage fee, bila jual saham pun broker dapat brokerage fee. Percayalah cakap aku, unit trust consultant, might as well be called Salesman je.

KALAU aku ade sejumlah RM47,600 untuk dilaburkan macam saudara Zamy ni,aku akan pecahkan kedalam pelaburan berikut:

50-60% dilaburkan dalam Equity Funds, contohnya:
- Eastspring Investments Dana Al-Ilham, atau
- Kenanga Syariah Growth Fund

20-30% dilaburkan dalam Bond Funds, contohnya:
- RHB Islamic Bond Funds

10-30% di simpan tempat selamat, contohnya:
- Tabung Haji
- Amanah Hartanah Bumiputera
- Emas gred pelaburan (tak sebut emas kang ade pihak melenting)

Untuk tempoh 6 bulan dari Mac 2015 ketika Zamy mula beli unit trust,

Eastspring Investments Dana Al-Ilham       ==> RUGI 4.89%
Kenanga Syariah Growth                             ==> RUGI 3.36%
RHB Islamic Bond Funds                            ==> UNTUNG 2.72%
Emas                                                            ==> UNTUNG 11.68 % sila rujuk rajah berikut:

graf GoldPrice.org ~ emas dalam Ringgit Malaysia dari 11 MAC - SEPTEMBER 2015
Berikut adalah nilai pelaburan pada hari ni jika RM47,600 Zamy laburkan dalam pecahan seperti berikut:

50% dilaburkan melalui Eastspring Investments Dana Al-Ilham:
{
         47,600 x 50% = RM23,800
                                   RM23,800 - 4.89% = RM22,636.18
}

20% dilaburkan melalui RHB Islamic Bond Funds:
{
           47,600 x 20% = RM9520
                                      RM9520 + 2.72% = RM9,778.94
}

30% dilaburkan dengan emas gred pelaburan:
{
            47,600 x 30% = RM14,280
                                      RM14,280 + 11.68% = RM15,947.90
}

Pelaburan asal Mac 2015 RM47,600
Nilai pelaburan pada September 2015:
{
   15,947.904 + 9778.94 + 22,636.18 = RM48,363.024 [Untung 1.603%]
}






Penulis undangan,



M.K. Anwar Rangkuti, AFPM #015579
|| Chief Digital Curator 
|| http://SolidusDenarius.com





4 comments

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Terima kasih atas perkongsian to blog owner. Saya adalah Unit Trust Consultant (UTC) - agen unit trust investment untuk Public Mutual & lokasi utama dalam tugas adalah kawasan Johor Bahru, Kuala Lumpur, Selangor & Penang.
    .
    Minimum permulaan RM1000 sahaja. Boleh melabur dari akaun KWSP (berdasarkan kelayakan). Cash investment pun boleh & ada pilihan untuk ambil pelan tambahan bulanan serendah RM100 per month sahaja. Dana Islamic 100% juga ada (Approved Syariah Compliance Funds). Pelaburan untuk jangka masa panjang sahaja above 5 years. Keuntungan sekitar min 9%-15% per year.
    .
    Bagi sesiapa yang berminat melabur dalam Unit Trust, boleh lah juga hubungi saya melalui mobile atau email. Jika hanya ingin mengemukakan soalan, anda juga dialu-alukan. Terima kasih.
    .
    Jas
    Unit Trust Consultant / Perunding Unit Amanah
    Co: Public Mutual Berhad (wholly-owned subsidiary of Public Bank Berhad)
    T: +6017-7055 381
    E: jas.elegant@gmail.com
    W: www.facebook.com/investment.unittrust
    .
    " Why not try, let's say 10 years investment period & gain minimum 9% profit per year? Reports on fund past performance available just to show the ability of the fund. Feel free to request for one ! "

    ReplyDelete
  3. Hallo..

    Nama saya Arif, partner manager program afiliasi untuk InstaForex
    Group, broker terbaik di Asia.
    kami sangat tertarik dengan website anda. Dan kami ingin menawarkan kerjasama dalam program afiliasi yang
    memungkinkan Anda mendapatkan $ 1.5-5.3 dari setiap lot pasar standar
    pelanggan Anda. Jika Anda tertarik, silahkan hubungi saya dan saya
    akan memberikan rinciannya.

    Menjadi afiliasi sekarang dan mendapatkan materi informasi untuk situs
    web Anda dengan link afiliasi terintegrasi!
    Kami berharap ada balasan dari anda segera dan Kami akan senang untuk
    membangun kerjasama yang saling menguntungkan dengan Anda.Terima
    kasih.

    Customer relations manager
    Skype: live:arif.ifx
    Facebook: arif.ifxteam
    WhatsApp: +628119056784
    arif@mail4.instaforex.com
    http://instaforex.com

    ReplyDelete
  4. Post lama tapi tertarik nak beritahu, 6 bulan bukan tempoh sesuai utk kira return pada unit trust (pelaburan jangka panjang). Unit Trust apa sekalipun memerlukan 3-5 tahun tempoh untuk tentukan samada untung atau rugi.

    and walaupun consultant tu nampak macam saleman, mereka juga kena attend latihan berterusan dan dipantau oleh Fimm.

    ReplyDelete