WUQUF DI DOHA

Tahun ni aku decide nak abadikan cerita ni kat blog wife aku.

Pada tahun 2008, aku bertugas di Doha, Qatar... kerani cabuk je kat Qatar National Bank Al-Islami. Rumah aku di Gharrafah (ade Mazhab mengatakan kawasan aku tu namanya Izghawa).

5 tahun belajar bahasa Arab sepanjang sekolah menengah di Malaysia, tak pernah praktis pon cakap Arab. Tetibe, bile dapat opportunity keje kat Doha, wah!! semakin aktif aku mempoyoskan diri cakap Arab. Jangan salah faham Tuan-Tuan & Puan-Puan sekalian, bukan fasih mane pon pertuturan bahasa Arab aku. Pendek cerita, Mr. Miyagi punye English dalam Karate Kid lagi fasih dari aku punye penguasaan bahasa Arab yang dah berkarat since 1998.



                                                            


Setakat order makan malam nak beli Shawarma, dengan jus mampelam untuk tapau bawak balik rumah takde la susah sangat, tengok menu, time malas nak bercakap, tunjuk aje ape ko nak, pastu tunjuk berape ko nak dengan jari :-) pastu buat la sign language nak balik rumah supaya dia bungkus ;-p

Ade satu insiden tu, berlaku pada hari cuti, aku nak order shawarma plate nak suruh dia deliver ke rumah.... pekh!! Jahanam! Arab aku ntah kemana, English Haji delivery tu pon ntah ke mana. Kebetulan pada mase kejadian, housemate aku, Ahey yang fasih berbahasa Arab takde kat rumah. Dengan perkembangan Waze, mungkin sekarang cuma perlu bagi koordinate Villa je kot; 25.352849, 51.447981. Selesai masalah, itu pun kalau dia reti pakai.

Sambung cerita, elok je Ahey balik rumah, aku mintak dia ajar aku bagi direction orang nak datang rumah DALAM BAHASA ARAB. Basically, the following was part of the whole conversational lesson: 

hang pi straight ==> على طول
hang belok kanan nooo ==> يمين
pastu hang belok kiri ===> يسار
ekau copek siket  ===> بسرعة

chewah!! sekarang aku sudah pandai bagi direction. esok lusanya (atau mungkin beberapa hari selepas tu) aku test power :-) Aku order Shawara Plate skali lagi, untuk dinner, mintak hantar ke rumah. SUCCESS!!  


Berdasarkan kejayaan memberi direction ni, pada suatu hari, aku, Dave, Albert & Wendell naik teksi dari (kalau tak silap) Souq Waqif nak pergi ke our office di Salwa Road.

Since Salwa Road is well known, macam C-Ring Road, aku cuma perlu tunggu sampai teksi tiba di Salwa Road untuk bagi direction seterusnya hingga sampai depan opis kami. Aku masih ingat lagi, driver taxi tu, orang Sri Lanka, penguasaan Arab dia memang waaAAy much better dari aku, sumpah tak tipu. 

Setibanya di Salwa Road, ape lagi, aku pon siap-sedia mempraktikkan dengan penuh yaqeen dan percaya pada ajaran Ahey, bekas pelajar Al-Azhar:

يمين
يسار
على طول
بسرعة

Huh! Sungguh confiden aku dengan 4 patah perkataan ni. Semakin kami menghampiri opis, aku get ready nak sebut "berhenti", tibe-tibe, baru aku teringat, Ahey tak ajar perkataan berenti dalam "Silibus Pengajian Shawarma Delivery" hari tu.

Aduh!!! kang aku cakap melayu kang dia tak paham, confirm punya. Punya la Allah tarik nikmat "bijak-pandai" hari tu, nak sebut "Stop!" pon tak keluar. Padahal penguin pon paham Stop = berenti. Aku try nak sebut Stop, for some odd bangang reason tak terlafaz perkataan omputeh yang satu ni pada time tu.

By now, teksi dah terlajak sikit dari opis yang dia patut berenti tadi.

Tiba-tiba, aku aku teringat silibus Ibadah Haji Tingkatan Lima (of all things, ini yang aku ingat, MasyaAllah!), maka dengan confiden aku jerit...













!!وقوف

!!وقوف

!!وقوف


Maka driver tu terus emergency brek,
dan serta-merta,
dia gelak macam Jozan buat kelaka-laka.

Takpelah, terpaksa la terime kena bahan ngan drebar teksi. Dia sempat betulkan aku, dia kata the correct way to say (stop) is Qif قف 

Itulah ilmu bermanfaat yang dia wariskan pada aku. Dan giliran aku sampaikan pada korang :-)

Ini lah cerita yang aku jadikan tradisi aku, untuk ceritankannya setiap hari 'Arafah atau pada Hari Raya Haji.

Bagi yang berpuasa, selamat menjalani ibadah puasa di Hari Arafah.
Bagi yang belum Daftar Haji, pi la daftar, bukan mahal pon, RM1300 aje nak daftar, kalau takde RM1300, p daftar dengan statement KWSP
Tanamkan azam, panjatkan doa, agar dapat panggilan menunaikan ibadah Haji kala tubuh kita masih sihat. 







Penulis undangan,



M.K. Anwar Rangkuti, AFPM #015579
|| Chief Digital Curator 
|| http://SolidusDenarius.com
|| 09 Zulhijjah 1436
|| 23 September 2015


Daftar Haji, Tabung Haji, KWSP, Tahun Peruntukan Haji
Dianggarkan giliran aku pada tahun 2082



No comments