6 BULAN TANPA GAJI

Aku terbaca artikel ni kat MalayMail Online

perancangan kewangan, financial planning
6%je? ke?!

Hasil kajian ni (malas aku nak translate ke BM):

===============================//
  • Malaysians tend to focus on short-sighted gratification
  • 93% of the survey respondents earn a monthly wage of RM3,000 or less individually
  • About 19% of the respondents also said they felt they have too much debt, 
  • ONLY 26% said they make full settlements of their credit card debts at the end of the month.
  • ONLY 51% of the respondents have a “rainy day” fund, 
  • 76% admitted to having difficulty to raise RM1,000 in emergency cash if needed.
===============================\\

Responden kajian ni pon satu hal jugak, macam mana 51% kata ade ‘rainy day” fund sedangkan 76% menghadapi kesukaran untuk keluarkan RM1000 bila keadaan mendesak??


Besar tak besar jugak la pasaran untuk Perancangan Kewangan kat Malaysia ni :-)
Kalau korang kenal sesiapa dalam kategori survey kat atas, bleh la mintak diorang kontek aku untuk di "sekolahkan".







Penulis undangan,




M.K. Anwar Rangkuti, AFPM #015579
|| Chief Digital Curator 
|| http://SolidusDenarius.com





No comments