Thursday, December 31, 2015

HARI AKHIR 2015

Hari ni ada Majlis Orientasi Sekolah. Pada masa yang sama, petang ni saya ada satu paper final exam. Baca buku? Dah.. tapi entah apa-apa. 

Sempat touch up montaj akhir tahun 2015. Ubah sana sini, tapi otak kata, baca buku. Dan akhirnya, saya rebah di sofa empuk sambil bertemankan movie yang terpasang. Agaknya penat minggu ni tak habis. Mesyuarat dari 8 pagi sampai 5 petang. Yang akhir untuk 2015. 


HARI AKHIR 2015, leamustafa.com,

Dalam hati punyalah seram nak exam petang ni. 

HARI AKHIR 2015, leamustafa.com,


Meskipun hati rasa bimbang dengan exam petang ni, saya tetap usaha buat yang terbaik untuk tugas hari ini. Kebetulan dah pakai baju sama-sama warna, PK Petang hadiahkan untuk semua orang. 

Hajatnya untuk gambar beramai-ramai terpaksa saya lepaskan. Saya perlu balik dan berkejar ke UM pula. Sempat juga lah akhir-akhir nye, kawan sekelas beri tajuk suruh baca. 

Sekali dah macam anak murid, dah akhir baru terkial-kial. Pandai nasihat anak murid, sendiri pun macam ni. Apa nak buat, serah diri aje di meja peperiksaan. 

Saya cuma harap satu benda, perkara yang saya buat memudahkan orang lain, Allah akan mudahkan untuk saya. Apa sahaja. Agaknya, sebab itu, hati saya tenang aje jawab exam walaupun jawapan belum tau lagi betul atau salah. 


Habis exam, terduduk sekejap saya di kerusi fakulti pendidikan. Tetiba saya termenung. Begini rupanya hari akhir 2015 saya. Rasa lepas segala beban, walaupun baru satu paper. Rasa puas. 

Banyak sangat perkara yang baik-baik berlaku dalam tahun 2015. Sangat banyak, sampai nak senaraikan pun tak larat. Ada juga peristiwa tumpah air mata. Apa pun, saya masih saya yang sama. Bye bye 2015. 

Wednesday, December 30, 2015

MYBRAINSC PULA KALI NI


Akhirnya, segala pertanyaan terjawab. KPT telah mengeluarkan tawaran iklan biasiswa MyBrainSc untuk sesi akademik 2016/2017 yang akan dibuka mulai 4 Januari hingga 29 Februari 2016. 


Kepada yang ingin mencuba, sila baca syarat-syarat yang dinyatakan dengan teliti. Mudah-mudahan, usaha anda akan dipermudahkan. Saya doakan kalau tak dapat MyBrain, ada peluang dengan mana-mana biasiswa yang ada. Kalau tidak, pelajar kene buat dua kerjalah lepas ni. 

Ini kisah MyBrain saya. Moga anda juga ada kisah disebaliknya. Belajar dan terus belajar. 



PENUTUP TIRAI 2015

Nak ujung-ujung tahun 2015 nih, pelik-pelik aku tengok mende yang viral.

'Perbankan Islam = Riba pintu belakang' lah,
Pak Menteri perasan dia ade tiga pekerjaan lah,
Salib atas bumbung lah,
... alahai Malaysia ku gemilang, ceritera tanah 1MDB yang Tabung Haji kata nak lupus dalam masa 2 minggu sampai sekarang tak lupus-lupus, tak viral pulak, kan?

Aku tak nak ulas sikit pon pasal Perbankan Islam, kalau sungguh korang nak tahu lebih lanjut, jawapan ade di blog Dr Zaharuddin Abd Rahman

Bersama Ustaz Dr Zaharuddin Abd Rahman
Princess Lea, Myself and Ustaz Dr. Zaharuddin Abd Rahman

Gambar salib kat bumbung rumah yang viral; seriously aku memang tak percaya gambar ni boleh viral (bukan kerana gambarnya, tapi kerana viralnya). Seumur hidup aku, aku dah keluar masuk 6 gereja. Sorang member mase kerja di CSC meninggal dunia, aku melawat jenazah dia di sebuah gereja di Melaka. Melawat gereja sesaje pon pernah jugak, ambil gambar gereja pon pernah; cari je kat Facebook photos aku ni, mesti jumpa gambar gambar gereja dan interior gereja yang aku pernah lawati. Sebelum, semasa dan sesudah aku melawat gereja, aku masih lagi ingat Rukun Iman dan Rukun Islam. Bacaan Al-Fatihah makhraj masih betul (kecuali bile aku pakai gigi palsu). Kenape sensitif sangat ni? bumbung je kot. Buku matematik aku dulu besepah dengan '+' dari darjah satu sampai Kalkulus, steady jek aku baca Tahyat Akhir tiap-tiap kali lepas solat.

Cuma, aku tak tau baca Doa Qunut je. Bukan sebab aku nampak salib jadi tak reti baca Qunut, aku memang dari kecik mula pandai solat aku memang tak baca Qunut. Mungkin ade classmates yang ingat nama ustazah yang mengajar Pendidikan Islam Form 5 dulu, aku tak ingat nama dia. Ustazah suruh aku baca doa qunut untuk ujian amali sebelum SPM, steady je aku lulus dengan jawapan, "saya tak baca doa Qunut, Ustazah" saje nak lanjutkan cerite skit sket..


Kes Pak Menteri mengaku ade tiga pekerjaan, ni pun satu hal jugak:



The best rebuttle comes from a comedian :


Kekadang rasa bertuah yang aku ni bukan 'public figure'. Sebab aku tak perlu risau ucapan aku di kritik.

Sekarang aku dah ade day job.
My second job? Kerja kedua aku hanya sebagai seorang jurujual semata:
- aku jual Ferrari,
- aku jual Tart Nenas THOR-baek,
- aku jual Lego
- aku jual prepaid

screen shot dari Instagram isteri


Next year insya-Allah aku amik last paper C.F.P, lepas tu bertambah lah range produk yang aku bleh jual.
Amacam? OK tak #2Kerja aku? ke bleh kire 6 kerja terus? hehehe... Jual! Jual! Jual!



Pesanan ringkas kepada orang kampung: STOP VOTING MORONS INTO OFFICE!!!!!!!





Penulis undangan,


M.K. Anwar Rangkuti, AFPM #015579
|| Chief Digital Curator 
|| http://SolidusDenarius.com



Riba, usury, haram
RIBA FREE MUSLIM

Friday, December 25, 2015

APA YANG BERUBAH


Tahun lepas dengan tahun ni, sangat banyak benda yang berubah. dalam masa 23 bulan berada di Selangor, macam-macam benda dah berlalu. 


APA YANG BERUBAH , leamustafa.com, mlm, master,

Dalam bulan 8 atau 9 tahun lepas macam tu, saya isi masa saya dengan join orang meniaga. Glamour MLM ni, orang panggil MLM tipu orang. Bila saya join, pandangan saya sedikit berbeza, bab tipu orang tu, ada betul dan ada salah. Pastinya, saya usahakan untuk buat yang betul, bukan yang tipu-tipu. 

Dengan modal 50 hinggit, sehingga dapat pangkat yang pertama, durasi 4 bulan tu, macam-macam yang saya belajar. Kerenah group leader, kerenah pembeli, kerenah kawan sepasukan dan kerenah pemalas saya. Ada beberapa perkara yang tak kena dengan jiwa saya. Mungkin sebab, jiwa saya jiwa orang biasa-biasa. Atau mungkin juga, saya tak pandai meniaga barang. Jadi, dengan jadi ahli pasif, saya beri sahaja sapa-sapa nak guna nombor ahli saya untuk beli barang kat sini. Dan masa ni juga saya nampak, sapa kawan, sapa lawan. Sapa yang bersama masa kita nak jatuh, sapa yang tak ada masa kita dah jatuh. 

Sekarang saya meniaga juga, meniaga idea dan kemahiran saya. Ternyata, ia lebih membuat jiwa saya bahagia. Yang berubah, saya kenal potensi saya sendiri, saya cabar diri saya sendiri, saya lead diri saya sendiri. Well, walaupun tak lumayan, tapi hasil duit ikut kepala sendiri, apa ada hal. 

Awal tahun, saya dapat tawaran sambung master. Ini pun bercinta juga. Kelas hari jumaat waktu petang, saya pula mengajar petang. Apabila terdapat masalah nak pergi kelas, saya nak drop dah master saya, tapi Dr Zaharah kata, "Jangan, awak datang bila presentation dan exam". Begitu juga dengan Ustaz Rahimi, dia memberi peluang kepada saya dengan sebesar-besar peluang. 

APA YANG BERUBAH , leamustafa.com, mlm, master,

Ustaz Rahimi bersama pelajar-pelajar lelaki dalam kelas. 



APA YANG BERUBAH , leamustafa.com, mlm, master,

Budak berdua yang manja dan comel, Zara dan Suhaida. 

Begitu pensyarah UM memberi peluang untuk belajar. Bayangkan macam mana, saya amek master, tapi tak pergi kelas. Hati rasa macam disiat-siat. Tapi, usahakan juga, dengan cara terbaik. Alhamdulillah, semester 1 berakhir dengan baik. Dapat 3 point ke atas, lebih baik dari orang yang selalu datang kelas, ok what???

Saya tekad nak mohon biasiswa. Semoga dengan biasiswa mudah saya ke kelas. Saya cuba HLP dan MyBrain15. Saya masih ingat, ucapan hari akhir dengan kelas Dr Zaharah, saya minta semua doakan saya dapat biasiswa. Masuk semester 2, saya buat gila sikit. Saya tekad habiskan semua CRK saya untuk pergi kelas hari Jumaat. Sebenarnya, saya lambat mendapat kelulusan PJJ kerana beberapa perkara yang tak dapatlah disebutkan di sini. Tak kisahlah kan semua tu. Dan saya tak miss kelas langsung. 

Bukan macam tu sahaja saya buat gila. Saya jumpa pengetua dan penolong kanan saya, mereka akan menilai saya. Nampak macam tak penting penialain, buatnya saya nak jadi pengarah, tak ke semua tu penting? Saya relakan diri  diberi kerja yang banyak dari Isnin sampai Khamis, tapi Jumaat, berilah saya pergi belajar. Ye, segala tugas yang diberi saya pulun betul-betul. Saya jaga kelas saya betul-betul sampai menang 20 kali terbersih dan terceria. Kalau tak mampu, saya minta beri masa. Lepas daftar dua minggu kelas master, saya berjaya mendapat biasiswa MyBrain15.  

Dengan markah prestasi yang memberansangkan, saya cukup-cukup lega. 
Rupanya, sumbangan saya ada tempatnya di tempat kerja saya. 

Dan apa lagi yang berubah, tak sabar saya nak laluinya. Tahun 2016 ini saya mengharap akan banyak benda baru berlaku dalam hidup saya. Meskipun, kadang-kadang harapan kita tu macam tak logik, tak masuk akal, dan macam tak pernah di buat di dunia ini, tapi saya selalu percaya, orang jujur selalu menang. 

Menang cepat atau lambat, itu bukan ceritanya. Tapi, menang dengan cara apa, itulah isinya. May The Force With You. 


APA YANG BERUBAH , leamustafa.com, mlm, master,

Kawan-kawan kelas yang sangat memahami - Fazi, Shida dan Kak Long Sharifah. 

Ini hidup saya, ini cerita saya. 


Thursday, December 24, 2015

TIPS DILWALE


Dilwale. Pertama kali masuk wayang nak tengok cerita Hindustan. Tapi kali ini, Abe tak mau ikut. Jadi, saya plan dengan kawan-kawan sekolah. Kami pergi berempat. Mungkin boleh aje nak tunggu sampai keluar kat tv2 atau Astro, cuma nak melihat secara live kat wayang. 

Saya yakin Shah Rukh Khan dan Kajol akan memberikan lakonan yang baik dalam Dilwale. Sangat yakin. Masa dulu-dulu selalu ingat depa berdua ni couple.  Masa iklan-iklan tu, dah terbayang-bayang diorang dalam Kabhi Kushi, Kuch Kuch Hota Hai, Dilwale Dulhania Le Jeyenge. Diorang berlakun selalu "natural". Something. Macam mana nak cakap eh? Korang akan tahu kalau selalu tengok citer-citer yang diorang berlakun berdua. 

Ada beberapa tips kalau nak tengok Dilwale

Tips 1 - Pastikan waktu wayang tak menyebabkan anda tinggal solat. Sebab cecah 3 jam kat dalam panggung. Korang mesti tak nak miss part-part penting yang menyebabkan korang akan tanya kawan-kawan kau, kenapa begitu, begini. Kalau amek tiket kul 1.20 petang, ada lebih kurang 5-10 minit, iklan-iklan yang ada, maka guna masa tu untuk solat. Tidak pun, lari keluar dari panggung untuk solat. Selesai. 

Tips 2 - Dari awal nak mula, saya dah pegang prinsip, hero mesti menang. Hero kalah dulu, itu biasa. Orang jahat mati, orang baik hidup lama. Cuma, saya nak tengok bagaimana cerita hero menang di garap. 

Tips 3 - Hindustan tetap hindustan. Ada nyanyi, lagu, sound effect, ada gaduh, ada ketawa ada sedih. Kagum betul orang Hidustan buat jalan cerita. Pandai tau, dia mainkan perasaan saya. Kalau korang hati sendu, sila sediakan tisu. 

Tips 4 - Jangan terlepas satu babak pun. Jadi, tips 1 perlu dipatuhi. Sebab.. sangat-sangat berkaitan. 

Tips 5 - Boelh beli air, jangan asek minum. Tapi sure, dalam masa 3 jam, mesti nak ke toilet. So, pastikan 2 jam pertama, korang stay tengok, part-part penting tu. 

dan yang terkhir, 

Kalau korang tengok, layan ajelah ceritanya sampai habis. Kalau ada yang korang tak suka, korang diam aje. Pastinya, tak apa yang korang tak suka. Saya? Come on. Nak komen hasil kerja Dilwale yang makan  juta-juta ni, tak mungkin. 

Saya nak buat montaj 10 minit pun, rasa nak pecah kepala. Apatah lagi, nak komen-komen filem 3 jam, realistik sikit. Angkat dua ibu jari tangan !!!! Pandai betul pengarah, pilih warna, pilih tempat nyanyi (yang ni korang dah boleh tengok kat you tube ), semua kena. 

Sudah pastinya, muzik latar dalam filem ini akan jadi sebahagian daripada lagu-lagu dalam montaj terbaru saya. Perfect. Dan kawan saya sempat kata, "kak Lea, bila umur 40 tahun, kak Lea akan cantik macam Kajol". Hahahhahah. 



Some Love Stories Never End... 



tips dilwale, dilwale, gerua, leamustafa.com,


tips dilwale, dilwale, gerua, leamustafa.com,

Friday, December 18, 2015

WOP - WOOD FIRED OVEN PIZZA


Gigih saya dan suami cari lokasi Wood Fired Oven Pizza ni. Jangan cakap akak tak payung ye. Kami sampai tepat jam 5 petang, bila hari cuti buka awal sikit. Hari ini ada 80 pizza sahaja. Jadi, siapa datang cepat, dia dapat. 


WOOD FIRED OVEN PIZZA, PIZZA FROM HELL, LEAMUSTAFA.COM, PIZZA


Sampai sahaja WOP, crew WOP tengah buat persiapan. Simple aje saya tengok kedai ni, dan paling best semua crew yang bahagian depan ialah lelaki. Kagum sikit aje sebab nak makan masakan orang lelaki. 

WOOD FIRED OVEN PIZZA, PIZZA FROM HELL, LEAMUSTAFA.COM, PIZZA

Tu dia oven yang diperbuat dengan batu bata. Pakcik baju kelabu tu engineer api. Jadi, kalau api mati, gigit jarilah pizza tak masak. 

WOOD FIRED OVEN PIZZA, PIZZA FROM HELL, LEAMUSTAFA.COM, PIZZA

WOOD FIRED OVEN PIZZA, PIZZA FROM HELL, LEAMUSTAFA.COM, PIZZA

Ni dia orang penting yang adun tepung jadi doh. Cool aje muka dia. 

WOOD FIRED OVEN PIZZA, PIZZA FROM HELL, LEAMUSTAFA.COM, PIZZA

Senarai jenis pizza dengan harganya sekali. Alamak bang, pakai marker aje, sikit hari lagi hilanglah semua tulisan kat situ. Mungkin dah ada yang baru kot sekarang. Weehhuuuu. 


WOOD FIRED OVEN PIZZA, PIZZA FROM HELL, LEAMUSTAFA.COM, PIZZA

Datang ke kaunter untuk buat order dan terus bayar ye. Kita kene beri nama. Kemudian, bila pizza siap, nama kita akan dipanggil. Jadi, jangan duduk jauh-jauh sebab abang ni suaranya perlahan. 

WOOD FIRED OVEN PIZZA, PIZZA FROM HELL, LEAMUSTAFA.COM, PIZZA

WOOD FIRED OVEN PIZZA, PIZZA FROM HELL, LEAMUSTAFA.COM, PIZZA

WOOD FIRED OVEN PIZZA, PIZZA FROM HELL, LEAMUSTAFA.COM, PIZZA

Tiga gambar berturut ni, step buat pizza. Paling best bila tengok, cheese ketul-ketul tergolek-golek atas doh. Selepas ni, terus masuk dalam oven. Oleh kerana keluasan oven tu kecik, hanya dua keping pizza sahaja yang boleh masuk dalam masa yang sama. Tangan yang power aje boleh tahan panas oven ni. Nampaklah, berpeluh-peluh engineer api nak jaga api. Nampak senang aje kan? Hahaha. Cubalah dok sekali dengan depa. Berapa lama korang amek masa nak siap.  

WOOD FIRED OVEN PIZZA, PIZZA FROM HELL, LEAMUSTAFA.COM, PIZZA

Ini ruang menunggu. Depan rumah aje. Bagus tuan kedai ni, sediakan bangku. Tapi ada juga yang lebih suka berdiri, suka berjalan-jalan, tapi saya suka dua-dua. Kalau datang nak tapau, baik bawa kawan. Paling tidak boleh membebel dengan kawan kau tu, sampai pizza kau siap. Tapi kalau terpaksa datang sorang, bawaklah bahan bacaan ringan. Jangan kau bawa pula assignment kau nak buat kat sini, nanti ada yang kene bakar. (Gurau jek).

WOOD FIRED OVEN PIZZA, PIZZA FROM HELL, LEAMUSTAFA.COM, PIZZA

Masa untuk masak hanya lebih kurang 4 hingga 5 minit untuk satu-satu pizza. Dikeluarkan dalam keadaan masih "glup-glup", letak oregano dan potong. 

WOOD FIRED OVEN PIZZA, PIZZA FROM HELL, LEAMUSTAFA.COM, PIZZA

WOOD FIRED OVEN PIZZA, PIZZA FROM HELL, LEAMUSTAFA.COM, PIZZA

WOOD FIRED OVEN PIZZA, PIZZA FROM HELL, LEAMUSTAFA.COM, PIZZA

Saya cuba semua jenis pizza. Weehuuu...

WOOD FIRED OVEN PIZZA, PIZZA FROM HELL, LEAMUSTAFA.COM, PIZZA

Ini muka ada senyum !!!

Masuk dalam kotak dan siap untuk dibawa pulang. Serius, saya kagum dengan teamwork mereka. Sangatlah cool. Sesekali dengar juga, crew kata, itu habis, ini habis, apa yang tengah nak masak dan bunyi engineer api tiup ke dalam oven. Layanan mereka pun ok. Janganlah harap depa nak layan kita macam kita duk restoren mahal, cukuplah sekadar senyum, bagi korang nak amek-amek gambar, kira ok apa. Diorang berborak-borak sesama diorang pun suaranya halus. Kadang-kadang nampak main angguk-angguk kepala aje. 

Paling saya KECEWA, saya tak sempat nak tangkap gambar pizza-pizza yang saya beli. Tak sempat !!! Sumpah tak sempat dan tak ingat langsung.  Bau pizza sedap tu buat saya hilang ingatan kejap. Sampai rumah aje, kebetulan saya dan suami memang tak lunch sebab dah plan nak makan pizza, kami baca doa dan terus makan. Makan dengan bersemangat dan tak toleh kiri kanan. Punyalah sedap, cheese meleleh, doh pun lembut. NOMNOMNOM!!!Tahu-tahu aje, pizza dah habis, dan pada waktu itu baru menyesal, saya tak tangkap gambar walau sekeping. Walau sekeping!!! Ni semua salah awak WOP sebab buat pizza ni sedap !!!

Serius, pizza ni memang sedap. Makan waktu panas-panas, depan TV , sambil pasang Big Bang Theory. Ada air kopi O panas 434, bertambah-tambah selera. Ye, kami akan ulang datang lagi. Itu sudah mesti.  

Kepada crew WOOD FIRED OVEN PIZZA berjuta-juta tahniah diucapkan. Semoga perniagaan bertambah maju dan semakin kaya dan berjaya. Harap-harap tak naik rege lah yer, walaupun Majalah Tiga dah cover. 

Selamat maju jaya. 

WOOD FIRED OVEN PIZZA, PIZZA FROM HELL, LEAMUSTAFA.COM, PIZZA

Coordinate : 3.078400, 101.496561 

[copy & paste / type coordinate tersebut ke Waze / Google Maps / Sygic / TomTom dan sebagainya]



WOOD FIRED OVEN PIZZA, PIZZA FROM HELL, LEAMUSTAFA.COM, PIZZA

Baki pizza. Ini aje ada. 


Wednesday, December 16, 2015

IKAN MASIN AIR FRYER


Suka makan ikan masin? Erm... baru dengar aje, rasa macam melelh air liur saya ni. Makan ikan masin bukanlah bermaksud, Abe tak sediakan makanan enak-enak untuk saya, tetapi, saya ni asal orang kampung. Makan nasi ada ikan masin buat selera saya main bertambah. 

Nak masak tanpa berbau satu rumah. Msaklah menggunakan Air Fryer. Confirm tak berbau kain baju sofa dengan bau ikan masin. Memang kering, tapi korang cuba perah limau nipis atau limau sambal ke atasnya, PErghhhh !!!! sedap katau kau!

Tanpa minyak, bau pun tak dak. 
Best kan? 


ikan masin air fryer, air fryer ajaib, leamustafa.com

STAR WARS THE FORCE AWAKENS

STAR WARS THE FORCE AWAKENS, leamustafa.com, the force awakens,

Tak berapa jam lagi nak tengok STAR WARS THE FORCE AWAKENS. Excited kan? Insha Allah, tayangan tengah malam ni saya bersama Abe di One Utama. Dating lettew. Abe kata, pastikan dah khatam 6 episod sebelum nak pi tengok yang baru. 

STAR WARS THE FORCE AWAKENS, leamustafa.com, the force awakens,

Antara episod-episod yang dah setel ialah : 


Star Wars Prequel Trilogy : 

Episode I : The Phantom Menace

Episode II : Attack of The Clones 

Episode III : Revenge of The Sith 


Star Wars Original Trilogy 

Episode IV : A New Hope 

Episode V : The Empire Strikes Back 

Episode VI : Return of The Jedi


Star Wars Sequel Trilogy 

Episode VII : The Force Awakens 

Episode X : The Empire Returns 

Episode VII (2017)

Episode IX (2019)


Yang mana Return of The Jedi baru setel tengok petang sat-sat ni. Benda-benda yang saya nak kena ingat ialah : 

Nama-nama orang jahat  : Darth Vedar, Kylo Ren, Emperor Palpatine, Stormtrooper

Nama-nama orang baik : Luke Skywalker, Obi-Wan Kenobi, Princess Leia

Sebenarnya banyak lagi watak-watak Star Wars, tapi nama-nama tu aku kena ingatlah. Kira kalau aku tak tahu tu, tak payah sangatlah nak ber STAR WARS. 
Satu lagi, tengok warna lightsaber, merah orang jahat, selain merah orang baik. 

Sesekali terfikir, masa cerita Star Wars ni tayang masa aku kecik-kecik, aku tengok cerita apa ek? Kenapa satu episode pun tak pernah melekat kat pale otak aku ni. Mesti aku dok tengok Joe Jambul, Oshin dan citer lawan-lawan bola tampar tu. 

Watak Star Wars yang pertama aku dengar ialah Princess Leia back in 2002. Masa ni Abe yang sebut, acah-acah nama aku Lea, konon-konon nak jadi Princess Leia. Watak kedua ialah Luke. Sebab Abe guna nama tu sebagai nama timangan dia. Yang paling best, Sheldon Big Bang Theory ialah C3PO. 

STAR WARS THE FORCE AWAKENS, leamustafa.com, the force awakens,

Tak tahulah watak apa akan keluar malam ni. Harap-harap dapatlah menahan diri dari menyoal Abe di waktu tengah-tengah layan movie. Aku akan cuba memahami jalan cerita dengan baik. Korang jangan risau, aku tak pandai sangat nak buat review citer orang putih. Kesian kat korang, nanti kalau aku dah cerita, dah kurang korang punya excited tu kan? 

Apa-apa pun marilah kita tengok teknologi dalam cerita ni, imaginasi, watak, jalan cerita, dan macam-macam lagi

. Aku pasti, macam mana duk gebang kat sana sini, mesti lebih gebang bila tengok sendiri. 

Selamat menonton korang. 


Wednesday, December 9, 2015

MARKAH PRESTASI


Tahun ini merupakan tahun pertama setelah 10 tahun menjadi guru dapat tahu markah prestasi sebelum naik tahun 2016. Paling tidak, bolehlah saya buat muhasabah diri atas kekurangan diri pada tahun 2015. Nak komen, boleh tengok satu-satu  persatu bahagian. 

Sekurang-kurangnya saya tak perlulah nak mengadap CC nak tengok markah di awal tahun, tapi apa alasan yang saya dapat, tak habis beri lagi, belum itu ini, dan yang paling best, kenapa nak tahu markah prestasi awak ni? Amboi-amboi, takkan nak kene beri seribu satu alasan, baru dapat tengok markah? Nak TENGOK sahaja, belum lagi kita ARGUE kenapa dapat begitu begini. Maaf, emo sikit. 

Terima kasih kepada kerajaan sebab buat aplikasi HRMIS ini, senang aje nak tengok. Kalau dapat tinggi ke rendah ke, muka senyum atau kelat, rasa sorang-sorang aje. Lepas tengok, muhabasah dan perbaiki. Ni baru ulasan dan penilaian manusia di dunia, belum lagi ulasan Sang Pencipta. 

Saya sendiri sedar, dalam pada saya laksanakan tugas di sekolah, ada juga terpelecok sana sini. Ada juga terbuka dan tertutup, tak siap dan terbengkalai. Bila kerja lambat siap tu, saya sendiri diam. Buat salahkan? Malu dengan diri sendiri. Tak campur lagi tugas-tugas luar dari jabatan, ppd dan mana-mana agensi yang suka libatkan guru, dan tak masuk lagi hal sendiri, saya sambung belajar dan cuti sakit seminggu  dan macam-macam lagi. Ayat-ayat power dari segelintir pentadbir kadang-kadang buat hati saya terguris, sampai sekarang saya masih ingat lagi. 

 Kalau anda nak tahu, saya punya CRK habis tau untuk tahun ini, hanya kerana kelulusan untuk mengikuti kursus secara sambilan di bawah program pendidikan jarak jauh saya belum diluluskan. (baru aje lulus 17 November baru ni, Alhamdulillah). Tak apalah, asalkan pentadbir saya memahami masalah saya,  saya rasa dah cukup baik. Mana-mana yang kurang tu, saya sedaya upaya tampung dengan apa yang saya mampu. Seikhlasnya, saya rasa sangat-sangat beruntung dengan penilaian atas kerja saya pada pandangan pentadbir saya untuk tahun ini. 

Namun begitu, saya faham juga, ada masa kita tak puas hati dengan penilaian yang diberi ke atas kita. Anda sangat boleh bertanya, kenapa begitu begini. Anda pasti ada alasan tersendiri, kenapa anda tak berpuas hati. Dan pentadbir yang dah beri markah, berilah maklum balas yang sesuai kepada orang yang dinilai. Janganlah beri alasan macam alasan kepada orang-orang yang tidak belajor. Saya percaya, guru-guru ni sangat boleh berfikir. Tak fikir sekarang, akan-akan datang mesti akan berfikir juga. Cikgu ni manusia biasa. 

Saya sendiri ada simpan markah prestasi saya sejak tahun 2010 sampai sekarang. Saya ingat, kak Leha kerani sekolah lama kata, "Lea, ni markah simpan dari sekarang. Mana tau berguna untuk kerjaya akan datang. Hari ni rendah, esok lusa belum tahu lagi.". Sejak tu, saya suka nak tahu markah prestasi saya. Saya suka simpan. 

markah prestasi, leamustafa.com, hrmis, prestasi sekolah,


Ini sebahagian markah yang saya perolehi tahun ini. Selebihnya... kene tanya secara peribadilah. Kepada rakan-rakan guru, selamat membuat persiapan untuk tahun baru. Saya? Masih lagi dengan mood bercuti. Bercuti betul-betul. Walaupun kepala otak ni penuh dengan vle frog, rpt, rph minggu pertama, pendaftaran pelajar, saya abaikan dulu untuk 2 minggu yang masih berbaki. 

Mudah-mudahan, kita sama-sama ada semangat untuk diri sendiri, pelajar dan agama kita. Cuti pergi mana? Tak kemana, saya hanya duduk rumah, luang masa dengan Abe yang masa keje tak pernah sama dengan saya. Harap-harap sangat markah prestasi yang Abe beri pada saya untuk tahun ini lebih tinggi dari markah prestasi yang sekolah bagi. Kan? Semoga kalian dirahmati Allah selalu. 



Tuesday, December 8, 2015

JOM!! REVIEW BELANJAWAN ISI RUMAH & HIJRAH KE TONE EXCEL

Nak jadikan cerite, all this while aku merasakan belanjawan isi rumah aku, sudah boleh dikatakan dalam keadaan terkawal dan terbaik. Aku berpendapat, dah takde mende dah yang boleh aku kurang kan dah. Ibaratnya bile menteri cerdik pandai kata suruh aku kurangkan berbelanja, aku boleh berbangga dengan diri sendiri sebab dah takde mende dah yang aku nak kurangkan dari belanjawan peribadi aku sendiri.

Enter frame, status mamat nih kat fesbuk:

Status yang buatkan aku terpanggil

Jadi aku pon terpanggil untuk review balik expenses aku, just to be on the safe side. Berikut adalah ape yang aku belanjakan dengan duit gaji yang aku terime baru-baru nih:


=====//
*Savings
*Rent
Car  
*Zakat
*Seminar Hadis 1.0
PruBSN Takaful
*Celcom Bill telipon   = RM 42.42
*Celcom Mobile broadband   = RM 72.10
*Bill TNB
*Bill Air
*Nafkah
Total         = RM riban-riban jugak!!
=====\\ 

Pada firasat aku, item yang bertanda '*'  adalah variable yang aku mampu ubah (kurangkan).


Savings ~ kurangkan savings? are you kidding me?

Sewa ~ The only way aku boleh kurangkan lagi sewa rumah ialah untuk pindah ke kawasan yang lebih jauh dan secara langsung akan menyebabkan isteri aku belanja lebih untuk petrol dan tol ke sekolah.

Zakat ~ true this is a variable. tapi aku blom tergamak nak reduce zakat ni.

Seminar & Symposiums ~ bukan setiap bulan aku attend, hanya bile ade yang menarik aje. So far tahun ni baru 2 yang menarik untuk aku attend. So i don't see this as an issue.

2 Celcom bill ~ jap lagi aku cerita.

Bill Api & Air ~ Averagely, sejak 2013, memang lebih kurang tu je aku bayar. Unless, aku kurangkan mandian harian la kot? ke cemane? atau switch off the fridge bile pergi keje? takkan kot?

Nafkah ~ yang ni sensitif sket... at the end of the day, dapur aku jugak yang berasap. Isteri aku jugak yang bahagia. Aku tak nafikan ade bulan yang aku terpaksa mintak halal bab nih.

So ape lagi tinggal? Tinggal la 2 Celcom bill tadi yang aku lom cerita.


Ni la phone caukia yang setia sejak Dec' 2013

Lepas aku baca status FB Anwar Suran ni, aku download phone bill bulan November 2015, ape yang aku discover sangat memeranjatkan. Rupa-rupanya, actual usage aku untuk call and sms hanya berjumlah RM18.57 aje, tapi sebab aku pakai postpaid plan, aku still kena bayar RM42.42 setiap bulan. What the fish?!!!

Mobile internet aku plak RM72.10, untuk Fair Usage Policy of up to 4GB per month. Sim-card ni takleh call/sms. Yang ni untuk berInternet sahaja dan asalnya aku pakai sim-card ni kat iPad. Memandangkan sekarang kat rumah dah ade Unifi,  kat opis pon ade wifi... eh, berapa banyak internet aku mau da?

Minggu lepas aku sembang ngan member opis, dia pakai prepaid Maxis je. Routine dia tiap-tiap bulan, top-up RM20, pastu dia beli mobile internet with Fair Usage Policy of up to 500MB valid for 1 month:


bukan la nak promote Maxis


Katanya, RM20...tahan la sampai 30 hari. Quota browsing full speed 500MB. Lebih dari cukup takat nak WhatsApp/ Telegram ngan mesej sana sini through FB. OK wat?! Zaman pon tengah gawat.

Total aku spend untuk communications aje dah RM114.52
Kalau aku pakai pre-paid;

RM114.52
- RM 20 budget top-up untuk calls, 
- RM 20 budget top-up mobile internet, 
============
= RM 74.52 jimat sebulan==> cukup setahun bleh beli saham Sime Darby 1 lot, amacam? OK tak?

Semalam, Isnin bersamaan 7 December 2015, aku dah terminate Celcom mobile broadband. Postaid Celcom pon aku dah port-over to Tone Excel pre-paid. Kenape aku migrate ke Tone Excel dan bukan ke Digi atau Maxis atau U-Mobile? Kalau nak tau bleh contact aku kat FB

Semalam jugak, genap setahun aku berhenti merokok :-) 






Penulis undangan,

M.K. Anwar Rangkuti, AFPM #015579
|| Chief Digital Curator 
|| http://SolidusDenarius.com


Riba, usury, haram
RIBA FREE MUSLIM

Visitors