JOM!! REVIEW BELANJAWAN ISI RUMAH & HIJRAH KE TONE EXCEL

Nak jadikan cerite, all this while aku merasakan belanjawan isi rumah aku, sudah boleh dikatakan dalam keadaan terkawal dan terbaik. Aku berpendapat, dah takde mende dah yang boleh aku kurang kan dah. Ibaratnya bile menteri cerdik pandai kata suruh aku kurangkan berbelanja, aku boleh berbangga dengan diri sendiri sebab dah takde mende dah yang aku nak kurangkan dari belanjawan peribadi aku sendiri.

Enter frame, status mamat nih kat fesbuk:

Status yang buatkan aku terpanggil

Jadi aku pon terpanggil untuk review balik expenses aku, just to be on the safe side. Berikut adalah ape yang aku belanjakan dengan duit gaji yang aku terime baru-baru nih:


=====//
*Savings
*Rent
Car  
*Zakat
*Seminar Hadis 1.0
PruBSN Takaful
*Celcom Bill telipon   = RM 42.42
*Celcom Mobile broadband   = RM 72.10
*Bill TNB
*Bill Air
*Nafkah
Total         = RM riban-riban jugak!!
=====\\ 

Pada firasat aku, item yang bertanda '*'  adalah variable yang aku mampu ubah (kurangkan).


Savings ~ kurangkan savings? are you kidding me?

Sewa ~ The only way aku boleh kurangkan lagi sewa rumah ialah untuk pindah ke kawasan yang lebih jauh dan secara langsung akan menyebabkan isteri aku belanja lebih untuk petrol dan tol ke sekolah.

Zakat ~ true this is a variable. tapi aku blom tergamak nak reduce zakat ni.

Seminar & Symposiums ~ bukan setiap bulan aku attend, hanya bile ade yang menarik aje. So far tahun ni baru 2 yang menarik untuk aku attend. So i don't see this as an issue.

2 Celcom bill ~ jap lagi aku cerita.

Bill Api & Air ~ Averagely, sejak 2013, memang lebih kurang tu je aku bayar. Unless, aku kurangkan mandian harian la kot? ke cemane? atau switch off the fridge bile pergi keje? takkan kot?

Nafkah ~ yang ni sensitif sket... at the end of the day, dapur aku jugak yang berasap. Isteri aku jugak yang bahagia. Aku tak nafikan ade bulan yang aku terpaksa mintak halal bab nih.

So ape lagi tinggal? Tinggal la 2 Celcom bill tadi yang aku lom cerita.


Ni la phone caukia yang setia sejak Dec' 2013

Lepas aku baca status FB Anwar Suran ni, aku download phone bill bulan November 2015, ape yang aku discover sangat memeranjatkan. Rupa-rupanya, actual usage aku untuk call and sms hanya berjumlah RM18.57 aje, tapi sebab aku pakai postpaid plan, aku still kena bayar RM42.42 setiap bulan. What the fish?!!!

Mobile internet aku plak RM72.10, untuk Fair Usage Policy of up to 4GB per month. Sim-card ni takleh call/sms. Yang ni untuk berInternet sahaja dan asalnya aku pakai sim-card ni kat iPad. Memandangkan sekarang kat rumah dah ade Unifi,  kat opis pon ade wifi... eh, berapa banyak internet aku mau da?

Minggu lepas aku sembang ngan member opis, dia pakai prepaid Maxis je. Routine dia tiap-tiap bulan, top-up RM20, pastu dia beli mobile internet with Fair Usage Policy of up to 500MB valid for 1 month:


bukan la nak promote Maxis


Katanya, RM20...tahan la sampai 30 hari. Quota browsing full speed 500MB. Lebih dari cukup takat nak WhatsApp/ Telegram ngan mesej sana sini through FB. OK wat?! Zaman pon tengah gawat.

Total aku spend untuk communications aje dah RM114.52
Kalau aku pakai pre-paid;

RM114.52
- RM 20 budget top-up untuk calls, 
- RM 20 budget top-up mobile internet, 
============
= RM 74.52 jimat sebulan==> cukup setahun bleh beli saham Sime Darby 1 lot, amacam? OK tak?

Semalam, Isnin bersamaan 7 December 2015, aku dah terminate Celcom mobile broadband. Postaid Celcom pon aku dah port-over to Tone Excel pre-paid. Kenape aku migrate ke Tone Excel dan bukan ke Digi atau Maxis atau U-Mobile? Kalau nak tau bleh contact aku kat FB

Semalam jugak, genap setahun aku berhenti merokok :-) 






Penulis undangan,

M.K. Anwar Rangkuti, AFPM #015579
|| Chief Digital Curator 
|| http://SolidusDenarius.com


Riba, usury, haram
RIBA FREE MUSLIM

6 comments

  1. happy anniversary berhenti merokok....btw apa advantage tone excel ni cuba bic mitchum elaborate

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... Bic Mitchum elaborate. hahahha... depends kepada purata call ko buat sebulan. kalau bill sebulan tak cecah rm20 dan banyak pakai internet, nak2 selalu whatsapp dan telegram. pastu kat rumah ada unifi.. baik pakai prepaid aje. tapi... kalau ko punya bill bulanan cecah rm50 nak call sahaja, baik pakai bil. nak lanjut lagi... tanya MK. dia punya kira2 lagi mantap.

      Delete
  2. Dulu ader 8 benefits guna tone excel. Tp, starting next year, benefit tu akan bertambah jd 10 benefits. Contact MK utk info lanjut ��

    ReplyDelete
  3. Hi Lea,

    Saya guna pakage (Data Only – Youth Package) – RM50
    Sebelum ni charge RM 53, start Januari bil meningkat kpd RM 72.10

    Anda dah terminate ke celcon Broadband tu? Pergi buat dekat branch or by Call?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai, call sahaja Celcom Ctr.
      Mereka akan minta maklumat. Dalam masa 24 jam atau lebih, mereka akan terminate line.

      Delete