2015 ~ ANTARA DUA DARJAT || EMAS vs SAHAM

Dah masuk 2016 pulak. Semakin dekat lah aku dengan kubur nampak gayanya...

Minggu terakhir bulan Disember 2015, yang menjadi sebutan di Facebook antaranya ialah Dividend ASB sebanyak 7.25sen + 0.50sen (bonus).

Pelabur emas kata "apedehal". Tengok graf pergerakan harga emas berikut sepanjang tahun 2015:

Harga Emas sepanjang tahun 2015
Harga Emas sepanjang tahun 2015
Ya!! Harga emas pada 1 Januari 2015 sehingga 31 Disember 2015, dalam matawang Ringgit Malaysia menunjukkan kenaikan nilai sebanyak 10.10%.




Pelaburan saham pula macam mana? Jom tengok pergerakan FBM KLCI pula:

FBM KLCI sepanjang tahun 2015

Indeks menunjukkan FBM KLCI dari 2 Januari 2015 sehingga 31 Disember 2015 tak break-even pon.

Perlukah pelabur saham kecewa bergundah-gulana? Sudah tentu tidak.
Kenapa pula? Sebab, mesti ade dari kalangan pelabur saham yang cukup bijak untuk memborong saham TNB semasa harga jatuh sehingga RM10.50 pada hujung bulan Ogos (mase nih Ringgit tengah jatuh kaw-kaw).
Pada 31 Disember 2015, harga saham TNB berada di paras RM13.32. Untung 26% kot (kalau jual).




Mesej utama disini bukan bermaksud untuk menunjukkan superiority pelaburan saham versus pelaburan emas, Diharapkan agar perbandingan (yang mungkin tidak adil ini) mampu menjadi suatu galakan supaya kite membahagikan simpanan kite ke dalam beberapa asset class sedia ada mengikut nisbah yang kita rasa selesa.

Rugi RM0.60 ;-(

Begitulah serba sedikit berkenaan pelaburan emas dan pelaburan saham sepanjang tahun 2015. Harapan agar 2016 membuka peluang pelaburan yang lebih banyak untuk manfaat diri di hari tua.




Penulis undangan,



M.K. Anwar Rangkuti, AFPM #015579
|| Chief Digital Curator 
|| http://SolidusDenarius.com



Riba, usury, haram
RIBA FREE MUSLIM

No comments