7.23.2016

BUKU TIGA LIMA


Kadang-kadang saya tak pasti dengan ingatan saya sendiri. Kadang-kadang saya lebih cepat lupa skarang. Mungkin sebab terlalu banyak perkara yang ada dalam kepala saya, saya tak dapat nak susun dengan baik dalam otak saya. 

Mungkin juga sebab lambat makan vitamin B kot. hahahah.
Saya nak tekankan tentang keutamaan menulis. Saya memang suka menulis. Tulis memang banyak, dan kadang-kadang-kadang kertas bersepah-sepah. Kalau kena menulis, saya capai apa yang paling dekat dengan saya. Kertas koyak, kertas besar. Apa aje. Dan bahagian yang paling teruk ialah bila nak cari semula kertas-kertas itu. Ini paling dasyat. Nak kena selongkar semua benda, seba saya main dok selit-selit aje. Saya tak commit dengan pegang buku catatan. Saya tak bawa selalu buku catatan saya. Memang setiap sehari akan bertukar, ikut sempat saya capai. 

Ada satu insiden menyebabkan saya sangat bersyukur kerana saya menulis. Ini betul-betul mengajar saya.  Bulan April lepas, saya guru bertugas mingguan bersama kak Zakiah. Memang rutin sekolah, hari Khamis adalah hari dialog prestasi semua guru dan guru bertugas perlu mengambil catatan. 

Sepatutnya, guru bertugas perlu ambil kehadiran, sebab saya guru sesi petang, maka saya ambil kedatangan guru sesi petang dan membuat catatan isi mesyuarat. Saya betul-betul tak ingat saya ambil catatan ke tidak. 

Khamis lepas, penolong kanan kurikulum minta semua guru bertugas serahkan laporan catatan untuk kemas kini fail. Ligat otak saya duk fikir mana saya letak laporan saya. Kalau tak ada, nak kena karang. Pergh!!! Otak saya tak sekuat itu nak ingat. 

Sebab tak tahu nak mula dari mana pencarian saya, saya buka Ipad dan scroll note saya satu-satu. Saya semak senarai nama guru bertugas dan saya bertugas pada tarikh 7 April. Kalau betul, Allah SWT nak selamatkan saya, saya mesti ada buat catatan pada tarikh tersebut. 

Dok scroll dan mata saya ternampak tajuk Note “7 April 2016”. Terjerit sekejap dan saya melafazkan kesyukuran. Allah SWT betul-betul selamatkan saya kali ini. Dan, saya tahu, saya kena menulis selepas ini. 

BUKU TIGA LIMA, LEAMUSTAFA.COM, CATATAN SAYA,

Dan mungkin jalan ringkas kalau bateri ipad kong ialah buku tiga lima? 

BUKU TIGA LIMA, LEAMUSTAFA.COM, CATATAN SAYA,“If you don’t write it down, you will forget”

0 comments:

Post a Comment