Big Book




Masuk bulan 4 dah sekolah tahun ni, saya rancang dengan anak-anak untuk meminta mereka membuat Big Book. Selalu kita panggil folio kan, saya tukar sikit lah namanya. Nampak ada kelainan di situ. Bagi merancakkan lagi keseronokan aktiviti ini, saya minta murid buat secara berpasangan. Lebih seronok, lebih banyak idea. 


Penyediaan Big Book boleh dibuat luar dari waktu persekolahan namun begitu terdapat 2 hari , bersamaan dengan 4 waktu, perlu dibuat di dalam kelas. Mengapa perlu buat dalam kelas? Supaya guru boleh memantau dan melihat proses kerja murid. Sememangnya, murid lebih suka berahsia dengan hasil kerja yang akan dihasilkan. Lebih gemar elemen suprise. Tapi, kalau guru tak tengok, kita pulak yang suprise. 


Bagi memastikan, murid membawa bahan-bahan penyediaan Big Book, guru perlu berbincang tentag tarikh terlebih dahulu supaya murid lebih bersedia. Penyediaan Big Book tidak boleh mengambil masa yang terlalu lama, memadai hanya 2 minggu sahaja dan diakhiri dengan kuiz yang disediakan reward untuk murid-murid. Guru perlu menyatakan tarikh kuiz yang akan diadakan supaya murid lebih bersedia menepati prinsip pentaksiran iaitu akur peluang. 



Kuiz yang diadakan pula perlulah berulang kali, mencakupi semua isi dalam tajuk yang terkandung dalam sukatan. Mengapa? Murid telah melaksanakan dengan bersungguh-sungguh, maka sekarang adalah peranan kita menghargai apa yang telah murid laksanakan. Lagi pula, mereka membaca semua isi dalam tajuk, berulang-ulang kali, sehinggalah Big Book yang diminta dapat dihasilkan dengan lengkap. 








Murid-murid lelaki yang lebih bersemangat. 


Lagi seronok, saya sediakan satu borang penilaian khas, saya bawak Big Book yang telah dihasilkan dan minta rakan-rakan guru lain membuat penilaian. Sungguh seronok. Murid suka dinilai. Penilaian yang kita beri sebenarnya adalah usaha kita menaikkan lagi semangat mereka, menunjukkan keprihatinan kita terhadap apa sahaja usaha yang anak-anak didik kita lakukan.


Seronokkan? 

Dam Gergasi



Akhirnya, siap jugak Dam Gergasi 2 Abu Bakar. Saya memang suka betul semangat anak-anak hebat ini. Setiap aktiviti yang kami rancang bersama, kami akan laksanakan bersama-sama. Walaupun nampak macam tak boleh buat, saya yakinkan diri sendiri dengan meletakkan kepercayaan ke atas anak-anak hebat saya. Alhamdulillah, berjalan dengan lancar.

1. Mula-mula sekali, saya bahagikan anak-anak saya kepada 6 kumpulan. Setiap kumpulan diberikan 6 petak nombor sahaja bermula dengan nombor 1. Dalam 6 petak nombor, mestilah mempunyai 1 petak reward, 1 petak denda dan 4 petak soalan. Setiap petak berukuran 1 kertas A4. Dalam setiap petak soalan, mesti disediakan solan beserta jawapan di kertas berasingan supaya mudah untuk disemak.




2. Penghasilan petak dam perlulah dilakukan secara berterusan di dalam kelas. Dengan cara ini, guru dapat memantau hasil murid. Dalam masa yang sama, guru boleh melihat bagaimana murid menghasilkan soalan dan jawapan. Penglibatan guru bersama murid perlulah maksimum. Tunjukkan kita bersama-sama murid mengharapkan hasil aktiviti menyeronokkan.













3. Apabila semua sudah selesai, maka kira sambungkan petak-petak nombor sehingga menjadi Dam Gergasi. Dengan menggunakan dadu gergasi, maka permainan dimulakan. 






Melihat wajah-wajah anak-anak murid yang gembira membuatkan saya sungguh puas. Anak-anak hebat ini berjaya merealisasikan perkara yang tak pernah saya laksanakan sebelum ini. Mereka menjadikan Dam Gergasi satu kenyataan. Tahniah anak-anak ku hebat!.