4.12.2018

Dam GergasiAkhirnya, siap jugak Dam Gergasi 2 Abu Bakar. Saya memang suka betul semangat anak-anak hebat ini. Setiap aktiviti yang kami rancang bersama, kami akan laksanakan bersama-sama. Walaupun nampak macam tak boleh buat, saya yakinkan diri sendiri dengan meletakkan kepercayaan ke atas anak-anak hebat saya. Alhamdulillah, berjalan dengan lancar.

1. Mula-mula sekali, saya bahagikan anak-anak saya kepada 6 kumpulan. Setiap kumpulan diberikan 6 petak nombor sahaja bermula dengan nombor 1. Dalam 6 petak nombor, mestilah mempunyai 1 petak reward, 1 petak denda dan 4 petak soalan. Setiap petak berukuran 1 kertas A4. Dalam setiap petak soalan, mesti disediakan solan beserta jawapan di kertas berasingan supaya mudah untuk disemak.
2. Penghasilan petak dam perlulah dilakukan secara berterusan di dalam kelas. Dengan cara ini, guru dapat memantau hasil murid. Dalam masa yang sama, guru boleh melihat bagaimana murid menghasilkan soalan dan jawapan. Penglibatan guru bersama murid perlulah maksimum. Tunjukkan kita bersama-sama murid mengharapkan hasil aktiviti menyeronokkan.

3. Apabila semua sudah selesai, maka kira sambungkan petak-petak nombor sehingga menjadi Dam Gergasi. Dengan menggunakan dadu gergasi, maka permainan dimulakan. 


Melihat wajah-wajah anak-anak murid yang gembira membuatkan saya sungguh puas. Anak-anak hebat ini berjaya merealisasikan perkara yang tak pernah saya laksanakan sebelum ini. Mereka menjadikan Dam Gergasi satu kenyataan. Tahniah anak-anak ku hebat!. 

0 comments:

Post a Comment