7.03.2018

KBAT Buddies



KBAT Buddies - adalah aktiviti yang dijalankan dengan kumpulan dengan kawan-kawan. Ahli kumpulan terdiri dariapda 3 atau 4 orang. Kadang-kadang mereka nak duduk dengan geng-geng mereka juga, boleh. Tapi, kena kawal juga. Bimbang aktiviti tak berjalan, penuh ketawa dan berborak aje. 

1. Beri arahan kepada murid terlebih dahulu. Maklumkan kepda mereka, apa matlamat yang kita nak capai diakhir aktiviti yang dijalankan. Ulang arahan sebanyak dua kali dengan jelas. Matlamat aktiviti KBAT Buddies ini adalah untuk mendapatkan satu jawapan lengkap soalan berbentuk KBAT dengan menepati rubrik penskoran yang betul. Tak mengapa, kalau kita kena ulang sikit tentang rubrik tu. Lagi banyak ulang, lagi bagus. 


2. Bahan soalan yang saya gunakan ialah Modul Gemilang Negeri Selangor. Semua murid mempunyai akses modul tersebut. Pastikan semua murid mempunyai buku rujukan buku teks atau buku latihan sendiri agar boleh membantu mereka mendapatkan jawapan. 




3. Beri masa kepada murid dalam 20 minit untuk mereka menjawab soalan dalam kumpulan. Guru perlu mendapatkan respond dari setiap kumpulan memastikan mereka memahami kehendak soalan. Jangan biarkan mereka faham sendiri. Kita perlu bertindak sebagai pembimbing. Pastikan mereka berbincang. Pastikan perbincangan mereka itu menepati matlamat dalam aktiviti yang kita laksanakan. Jika murid tanya, jawablah. Jangan cakap, eh, awak fikirlah dengan kawan-kawan tu. Haish, bantu murid, bukan seksa murid.







4. Galakkan kumpulan yang sudah selesai untuk dapat membuat semakan dengan guru. Lebih baik panggil semua ahli kumpulan untuk mendengar ulasan guru.

5. Selesai mendapat jawapan yang betul, minta semua ahli kumpulan menyalin jawapan yang telah dibetulkan ke dalam buku masing-masing. Pastikan semua ahli mendapat jawapan yang betul supaya boleh dibuat ulangkaji. Ambil peluang masa ini untuk beri lagi nasihat kepada anak-anak kita. Mereka akan dengar, walauapun kekadang tu tak berapa sangat masuk dalam otak deme. Tapi, kita cuba lah ye.



Setiap kali selesai aktiviti, ambil masa 5 minit untuk buat penutup. Beritahu kepada murid rasional aktiviti berkumpulan. mengapa semua perlu ambil bahagian dan bertanggungjawab. Jangan lupa selitkan puji-pujian kepada anak-anak murid kita yang menjalankan aktiviti dengan jayanya tadi.

Selamat mencuba.

0 comments:

Post a Comment