Temuduga HLP PhD 2020


Masanya, sudah tiba. InsyaAllah, secara fizikalnya, saya sudah bersedia disamping doa yang tidak putus kepada Allah SWT, Maha Pencipta.  

Hari ini, suami saya berkenan untuk mengiringi urusan temuduga saya. Saya sampai di Bangunan Mustapha Kamal, Cyberjaya kira-kira jam 7.45 pagi. Selesai membuat pendaftaran, saya mendapat giliran yang ke 4, bilik 3. Rupanya, ramai dah calon-calon yang sampai. Tempat menunggu disusun, 4 baris dan setiap baris ada 6 kerusi, dengan penjarakkan fizikal. Meremang bulu roma. Huhu. Lebih kurang jam 8.30 pagi, calon-calon giliran pertama mula masuk ke bilik temuduga. 



Antara tips yang nak saya kongsikan ialah : 

Di Ruang Menunggu

1- Senyum, anggukkan kepala dan meletakkan tangan di bahu dengan orang keliling anda, sudah memadai untuk menunjukkan rasa hormat kita kepada mereka. Kebetulan pula pakai pelitup muka, mana lah nak nampak kita senyum kan? 

2- Buka nota anda, dan baca. Kesempatan masa yang ada ini, cubalah guna dengan membaca. Apa yang kita dah prepare tu kan, baca lagi. Saya baca skrip yang saya dah prepare. 

3- Apabila berbual dengan calon-calon lain, berbual dengan bunyi yang minimum. Supaya kita tak mengganggu orang yang ditemuduga, dan calon-calon yang sedang membaca. Biasalah, masa menunggu ni, macam-macam soalan dan cerita akan keluar. Saya sendiri ambil pendekatan, dengar sikit-sikit, hanya join berbual, jika memang soalan itu ditujukan kepada saya. 

4- Kawal perasaan debar anda ye. Masa ini, mungkin kita akan melihat calon-calon mengeluarkan segala khazanah yang mereka bawa dari beg. Fail sijil tebal-tebal, buku bercetak warna- warni dan macam-macam lagi. Percaya kepada diri sendiri bahawa kita pun terpilih kerana kita adalah dari kalangan yang terbaik. 

5- Apabila urusetia meminta dokumen kita, dengan yakin, jangan kalut, serahkan kepada pihak urusetia. Jika tidak pasti, bertanyalah kepada urusetia. Mereka sangat membantu. 



6- Kalau boleh, janganlah berborak dengan calon-calon yang sudah selesai ditemuduga (kalau hati tak kental), kalau hati kental, tak apa. 




Di Bilik Temuduga

1- Saya tekad nak bawa skrip yang saya pegang masuk sekali dalam bilik temuduga. Jika perlu letak ketepi, saya letak tepi. Jika tiada teguran, saya akan letak di hadapan saya, untuk saya jeling2 jika sudah hilang idea semasa pembentangan. 

2- Masuk, hanya selepas mendengar loceng (masa ni, tak berapa dengar. Sebab panic atau loceng dari bilik-bilik lain lebih kuat). Urusetia ada bersama, mereka tolong saya waktu ni. 

3- Beri salam dengan gelaran pangkat Dr. Saya, seriusly tak mengenali langsung panel yang ada di depan saya. Ada 3 orang semuanya, 2 lelaki dan 1 perempuan. 

4- Soalan pertama : Can you introduce yourself in English? Zaaas!! Dalam banyak-banyak, benda ni yang saya tak prepare sangat. 

Lebih kurang jawapan saya - My name Noor Muslieah binti Mustafa Kamal. Currently, work at SMK Seksyen 10 Kota Damansara. With 15 years experience, recently I have been promoted to DG48, saving my two years time based because my DG44 awarded as expert teachers in Islamic Studies. I studied 1st degree at UTM Skudai JB, graduated in 2004. Master Degree in UM graduated in 2018 with MyBrain15 Scholarship, and I managed to grad on time (GOT). And now, Im sitting in front of all you, to present my proposal and defend to gain this KPM scholarship. 

Ini kalau cikgu BI baca, mesti banyak salah grammar. Untuk saya yang kurang fasih ni, saya guna sahaja perkataan yang simple-simple orang boleh faham dan paling penting, lancar dan tidak gugup. Saya nampak 3 panel tu angguk-angguk masa saya bercakap, saya anggap mereka fahamlah agaknya. Heee... kemudian, saya teruskan dengan pembentangan selama 15 minit. 

Sesi Soal Jawab Panel 

1- Tajuk kajian 
2- teori yang digunakan - ceritakan sedikit tentang teori 
3- Sampel kajian - kenapa pilih sampel itu 
4- kepentingan kajian kepada kpm, guru 
5- kenapa anda patut dipilih 

Satu aje, anda jawab aje soalan panel dengan penuh kesungguhan, jika ada yang tersilap dan kekurangan dari kita, minta maaf dan tegaskan kita akan buat penambahbaikkan.  Temuduga saya berakhir dengan senyuman. Makna kata, saya berpuas hati dengan apa yang saya lalui pada hari ini. Saya dah buat sehabis baik. Dihujung-hujung perbualan temuduga, saya tegaskan sekali lagi, betapa saya sangat berharap saya berjaya dalam temuduga ini. Tidak salah kan kita meletakkan harapan? 

Alhamdulillah, semoga anda rezeki dan tempat untuk saya cuti belajar tahun ini. 
Doakan saya ye!



Jom baca 







Cara Kreatif Susun Sijil Untuk Temuduga


Kalau kita Google, cara susun sijil untuk temuduga, kita akan jumpa macam-macam cara. Pada saya, apa yang orang lain kongsikan di media sosial, semua betul. Perkara paling utama, penyusunan dokumen adalah mengikut senarai semak yang telah diberikan. Kemudian, baru bahagian sijil. Ada segelintir, sijil ni tak penting, pada mereka yang penting kemahiran. Tetapi, pada kebanyakan orang sijil ini sangat penting. Kenapa? Ini merupakan antara bukti atau pengiktirafan yang kita perolehi atas sumbangan dan penglibatan kita dengan aktiviti yang kita sertai. 

Jadi, apa yang saya nak kongsikan di sini ialah salah satu cara kreatif susun sijil untuk temuduga. Saya ucapkan terimakasih kepada pengetua saya , Pn Hjh Nurulain bin Ngah kerana beliau sendiri membuat kaedah ini dan menurunkan kepada saya. Kalau tidak silap saya, 15 tahun yang lalu semasa beliau menghadiri temuduga HLP peringkat sarjana. Hebat idea orang lama. 

Cara ini mengambil kira, anda boleh dapatkan printer warna atau boleh pergi print kat kedai. Ini buat sendiri, tak perlu tempah-tempah kat kedai, sesuai untuk persiapan last minit jugak. Kenapa? Biasanya dah last minit tulah, idea power datang, macam-macam nak tambah. Hehe. 


Dalam gambar adalah contoh saya buat cover untuk temuduga HLP KPM baru-baru ini. Macam saya kata, saya pun tak tahu saya betul ke tidak, yang penting sijil-sijil ini mampu mempamerkan diri kita kepada panel temuduga secara tidak langsung. 


Saya gunakan fail jenis ini, transparent. Murah pun murah. Pakai yang transparent, mudah nampak cover fail dari dalam. Kan senang tu? 


Binder clip fail ni saya suka. Beli-beli dah memang pattern ni. Kalau pattern lain, saya akan tukar sampai dapat pattern yang sama. Saya guna hole sheet protector yang biasa-biasa je, kalau boleh jangan lembut sangat. Kenapa saya pilih yang macam ni? Dalam menyusun sijil ni, memang akan ada, terlepas, tercicir, salah masuk, senang nak tanggal dan pasang semula. Ambil masa sikit, untuk susun sijil mengikut bahagian-bahagian yang kita dah rancang. Pilih ikut kesesuaian. Kemudian bila dah sempurna, binding dengan kemas. 

Apabila semua sijil telah lengkap disusun dalam fail, anda cari pula gambar penglibatan anda mengikut sijil yang anda susun tadi. Saya percaya, anda mesti ada gambar kan? Paling tidak, gambar anda ada dalam facebook, instagram dan simpan dalam komputer. Cari satu atau dua gambar mengenai sijil tersebut, dan cetak dalam 1 muka surat. Nak buat apa? Gambar itu, kita akan lampirkan di sebelah sijil yang anda telah susun tadi. 

Jom tengok contoh saya. 







Sijil-sijil ini akan disemak oleh penemuduga. Nak tengok, nak lihat. Jika mereka tak tengok langusung, pada bahagian kita, kita dah buat sehabis baik. Sekeping atau dua gambar menggambarkan situasi penglibatan kita. Cara kreatif ini bukanlah betul atau salah, tetapi adalah satu usaha kita untuk kita tunjukkan kepada panel penemuduga tentang diri kita. Kita memberi mereka gambaran keadaan aktiviti kita. Gambar adalah bicara tanpa suara, bukan? Walaupun screenshot dari instagram, pun tak apa.   Lepas-lepas ni, kalau ada sijil lain nak tambah, boleh buka dan pasang semula binder clip. Cukup sesuai juga untuk urusan-urusan saat akhir kan? 

Saya ada juga tanya pengetua saya, boleh ke gini puan? Pengetua saya kata, "you nak pergi interview, you kena all out la. Biarlah nak malu, nak apa pun. Entah bila lagi, you akan jumpa dia (orang yang interview). Kalau jumpa pun lepas ni, boleh jugak tanya, cara you buat tu, betul ke salah..." Dan diikuti dengan gelak tawa. Maka saya pun, dengan nekad dan semangat, buat perkara yang sama. 

Anda, bagaimana? 

Selamat mencuba. 

Persediaan Sebelum Temuduga HLP KPM Tahun 2020

Alhamdulillah, selepas menyemak keputusan panggilan temuduga program penajaan CBBP yang dikeluarkan pada 1 Jun 2020 jam 3 petang, rezeki berpihak kepada saya kali ini. Syukur tidak terhingga kerana ini adalah percubaan saya yang ke 2 dalam memohon HLP PhD KPM. Kali pertama mohon tahun 2019, tak lepas untuk masuk senarai layak ditemuduga. Seingat saya , dua kali saya sudah saya gagal temuduga untuk mohon HLP di peringkat sarjana, sekali 2015 dan sekali 2016. Tapi saya, masih tak serik jugak. 



Bila kira-kira, saya ada lebih kurang 18 hari untuk menyediakan segala dokumen yang diperlukan. Semua bahan perlu dihantar melalui email. Waktu ini, Bahagian Biasiswa belum lagi memaklumkan tentang tarikh temuduga, hanya jangkaan pada bulan Julai. Pun begitu, PKP yang masih berjalan kerana Covid-19 perlu diambil kira dalam mengurus temuduga ini. 

Saya kongsikan beberapa perkara yang saya lakukan dalam membuat persediaan sebelum temuduga HLP KPM tahun 2020. 

Cari Maklumat Yang Berkaitan 

1- Pengalaman orang lain - Terlalu ramai calon-calon PhD yang telah berjaya berkongsi pengalaman mereka di Facebook, Google. Lengkap, kita tinggal nak baca aje. Setiap orang mempunyai pengalaman yang berbeza, apa salahnya kan kita baca. 
2- Join Program Penulisan/Kursus Panduan - Saya register kursus Proposal For Beginner - penceramahnya Dr Othman Talib pada 7 Jun 2020. Ada juga yang buat kursus panduan menghadapi temuduga, yang ini saya tak dapat join, full house. 
3- Group Wassap/ Telegram - Saya cuma join 1 group wassap, huhu. Nanti group banyak-banyak, saya pulak sendiri yang pening. Pastu, panic semacam. Kurang-kurang, ada benda yang orang lain kongsi, kita pun dapat maklumatnya juga. 

Mula Menaip

Bila dah kumpul-kumpul artikel 4, 5 tu, saya pun mula menaip. Masa ni, saya taip sahaja dulu apa yang terlintas di fikiran dan rujuk pada artikel. Saya taip aje. Salah eja, saya tak semak pun (Ni pun saya ambil petua Dr Norfarhana Ramli). Target saya, mesti taip sampai dapat 3 muka surat, kurang-kurang. Sebabnya, selagi saya tak menaip selagi tu saya rasa tak mula-mula. Bangun pagi-pagi, lepas subuh, menaip sampai kul 11 pagi. Kemudian, lepas zuhur sambung lagi. Malam, sebelum tidur, taip sikit lagi. Nak dapat effect menaip yang dramatik, saya sempat order keyboard ala-ala gamer. Bila menaip tu, bunyi ketik-ketik. Haha. 

Cari Kawan-kawan Yang Buat PhD

Kalau ada kawan-kawan yang sedang buat PhD tu, hello2 sikit. Kalau nasib baik, berdekatan dan boleh berjumpa, memang rezeki. Kebetulan sangat, kawan saya Zaidi, calon PhD UM, sudi sangat membantu. Kebetulan sangat, Zaidi sudah ada pengalaman defend tajuk.  Harap sangat pengalaman beliau tu dapat bantu saya. Draft pertama, jahanam. Nak tunjuk gambar draft pun malu, banyak salah, banyak kena betulkan, banyak potong dengan pen merah. Malu weyh. 



Mohon Komen Pensyarah/ Rakan Yang Berpengalaman

Saya beranikan diri untuk meminta bantuan dari PM Dr Zaharah binti Hussin, SV saya semasa saya buat program sarjana untuk "tengok-tengokkan" proposal saya. Bukan itu sahaja, malah saya juga mohon bantuan Dr Salbiah binti Salleh, senior saya semasa buat 1st degree di UTM dahulu, sekarang berkhidmat di SM Sains Pasir Putih. Memang hebat orang berilmu, sekali baca aje, nampak sahaja bahagian-bahagian yang perlu saya betulkan. Suka betul saya. 



Mohon Universiti 

Calon-calon yang berjaya dipanggil temuduga digalakkan untuk memohon universiti terlebih dahulu, dan itu bukan syarat utama penganugerahan HLP KPM. Saya pun tidak terkecuali memohon. Setelah ditimbang-timbang pemilihan universiti, sambil borak-borak dengan suami, maka saya pun memilih UM. Malam sebelum hari temuduga, saya mendapat khabar dari UM. Alhamdulillah. 



Hantar Dokumen Awal

Jika ada dokumen yang perlu di emel, hantarlah awal dari tarikh tutup. Saya ni dah hantar lebih awal dari tarikh tutup, pun ada cerita yang perit disebaliknya, tetapi saya simpan dahululah ye. Tak sanggup rasanya nak kongsi, sebab penuh dengan linangan air mata. Hujung2nya, selesai juga. 

Jumpa Pengetua

Saya ambil kesempatan berjumpa dengan pengetua, Pn Hjh NurulAin binti Ngah. Asalnya, saya hanya nak maklumkan tarikh temuduga. Alhamdulillah, Allah SWT temukan saya dengan orang yang sudah ada pengalaman ditemuduga. Seperti ibu yang mengingatkan anaknya, penuh dengan isi pertemuan saya selama 1 jam dengan beliau. Paling menarik, beliau kongsikan cara kreatif untuk susun sijil hadapi temuduga. 

Mock IV

Perlu ke? bagi saya perlu. Masa yang diberikan hanya 15 minit untuk pembentangan dengan 5 slide. Macam mana? Kita ni suka cakap banyak. Memang Zaidi dan kak Nurul banyak bantu saya. Kami siap-siap prepare soalan yang bakal ditanya oleh panel temuduga, ada dalam 10 soalan jugak. Zaidi pun ada tunjukkan cara-cara bentang proposal. Saya masa ni, terlopong aje, mengharap bantuan penuh dua manusia ni. Rasa macam teruk sangat. 



Checklist Akhir

Sekali lagi buat semakan pada senarai semak yang perlu disediakan untuk hari temuduga. Dua tiga kali juga semak. Saya dah siapkan skrip untuk pembentangan dan soal jawab. Saya baca ulang kali, agar lancar dan mudah lekat di ingatan saya. Insya Allah saya sudah sedia. Semua bahan, softcopy slide, printed slide, proposal, sijil-sijil dan pendrive, semuanya dah masuk dalam 1 beg. Yer, saya bawa laptop fully charge. Malam ni, tidur awal. Semoga urusan sewaktu hari temuduga berjalan lancar. 

Mudah-mudahan dengan persediaan yang terancang dapatlah menjadikan urusan temuduga dimudahkan. Usaha kan tangga kejayaan. 
Doakan saya. Doa saya untuk anda juga.