4.19.2021

Kisah PhD: 15 Hari Siap Hantar Full Draft

 Hari ini, genap 15 hari selepas drama air mata di depan SV.  Sebelum ini telah pun saya ceritakan perkembangan penulisan saya. Bukanlah kosong-kosong sahaja dan secara tiba-tiba siap 3 bab. Bukan begitu. 

Hari ini juga saya telah selesai menulis proposal penuh bab 1 hingga 3 dan protokol temu bual. Lega tidak terkira.  Satu kepuasaan yang tidak dapat dijelaskan. Bagaimanakah saya berjaya menulis dengan lengkap selama 15 hari? 

Pertama, saya menulis mengikut kerangka yang telah dibuat. Daripada kerangka sedia ada, saya senaraikan sub topik. Setiap kali siap satu sub topik, saya tulis tarikh di hujung senarai. Maka, struktur penulisan saya lebih kemas. Bagi saya, penulisan di bab 2 lebih mudah berdasarkan kepada kerangka konseptual yang telah saya bina di bab 1. Saya ikut urutan. Pada waktu ini, saya mengabaikan dahulu kesalahan ejaan dan juga struktur bahasa. Pembetulan saya buat setelah selesai satu sub topik ditulis. Begitu juga caranya untuk bab 3. 

Kedua, saya berhenti rehat apabila perlu. Bangun untuk ambil minuman atau berhenti untuk makan atau solat. Saya juga layan 1 episod cerita Korea yang saya minat. Rehat ini bergantung kepada keadaan tubuh badan kita. Ada masa, saya baring dan lelap mata dan sambung menulis kembali bila sudah segar. 

Ketiga, saya tidak menetapkan masa tertentu untuk menulis. Saya hanya menulis bila mana saya merasakan saya selesa untuk menulis. Saya lebih santai dalam memilih waktu. Ada kalanya, lewat malam membawa ke pagi. Ada masa, waktu petang. 

Keempat, sabar dengan kemampuan sendiri. Benar, ini bahagian yang paling penting. Meskipun, kita sudah menetapkan matlamat dan tarikh tertentu, jika target ini tersasar, berilah peluang kepada diri sendiri. Kadang-kadang saya juga jadi tidak sabar. Saya mahu cepat siap. Rupanya, cara ini tidak memberi kebaikan kepada saya langsung. 

Kita sudah merancang tetapi rancangan kita tidak berjaya sepenuhnya. Tidak apa. Ini bukan bermakna kita tidak berjaya. Kejayaan yang sedikit-sedikit ini perlu diberi perhatian. Beri masa untuk diri sendiri. Saya mungkin jauh ketinggalan daripada rakan satu SV yang sudah pun menghantar permohonan untuk Defend Proposal. Iya, perasaan rasa tertinggal itu ada. Tetapi, jangan dilayan perasaan itu lama-lama. 

Tiba di pejabat SV, Draft proposal saya serahkan kepada pembantu beliau. Satu perkara telah pun selesai. Eh, lupa pula. tadi bukan sekadar serah draft penuh dan protokol temu bual, tetapi saya juga beri draft artikel pertama saya. Alhamdulillah. 


0 comments:

Post a Comment