4.26.2021

Makna Bersahabat


 
Bicara Hamka tentang makna bersahabat, 

"... adalah untuk sama-sama memperluas tujuan hidup, memperdekat antara satu jiwa dengan jiwa yang lain, yang telah terdapat kesesuaian dalam sesuatu perkara, sehingga dapat didamaikan dalam perkara yang lain." 
- dari buku Pesan Hamka kepada Pendidik (Muhammad Shah Ahmad Nor, 2021).

Maka, hari ini berjanjilah saya dan Fiza untuk berbuka puasa di Westin Hotel. Sebelum bertolak ke hotel, saya sediakan makanan berbuka untuk suami saya di rumah. Nasi goreng kampung, ayam dan cendawan goreng siap saya sediakan. 

Saya dan Fiza sudah berkawan lama. Sejak dari zaman universiti, jika dikira-kira hampir 21 tahun. Suami saya juga mengenalinya. Memang menjadi rutin setiap kali bulan puasa, kami berdua akan berbuka bersama-sama. Kali ni terasa nak berbuka di hotel. Ambil sekali pakej bermalam. Kami berdua tidak cerewet soal makan. Yang kami kesahkan ialah waktu makan berbuka sehingga 10 malam di cafe hotel. 

Kami berdua suka jika dapat duduk dan berbual panjang. Macam-macam isu. Biasanya hal diri kami berdua. Hal keluarga, hal peribadi dan hal kerja. Kadang-kadang, ada sedikit isu-isu semasa. Paling utama, kami berdua saling mendengar dan bertolak ansur. Jika seorang bercerita, seorang diam, dan begitulah sebaliknya. Tidak terburu-buru dalam menyusun kata. 

Ada sahaja waktunya yang Fiza ni berkecil hati dengan saya. Ada kalanya, saya begitu juga. Tetapi, kami tak ambil kisah sangat hal itu terlalu lama. Terlalu banyak perkara lain yang perlu kami tangani. Biarpun, saya mungkin tidak sehebat Saidina Abu Bakar Radiallahuanhu yang sanggup disengat ular semasa di Gua Thur bersama baginda Rasulullah SAW, saya berharap semangat dan nilai persahabatan itu dapat saya adaptasi dalam persahabatan saya ini. 

Makna bersahabat bagi saya, sama-sama berbahagi rasa. Timbal balik antara keduanya setara. Biar kami lompang sana sini, kami saling mengisi. Moga-moga, dia juga dapat menyaksikan kejayaan saya nanti. 


0 comments:

Post a Comment