7.17.2021

Rak Buku Putih Buat Hati Aman MembacaRak buku berwarna putih ini saya beli kerana rekaannya mengambil inspirasi seni dahan pokok yang bercabang. Rona putih bersih diadun dengan kulit buku berwarna warni menaikkan seri ruang. Satu di ruang kenang-kenangan di dinding bilik belajar. Satu lagi saya letakkan di ruang tamu bercampur dengan buku-buku pilihan suami. 

Sungguhlah, pemandangan yang cantik dan tenang membuat mata lebih aman. Saya susun mengikut kumpulan penulis. Hamka, Ahmad Patria dan Andrea Hirata disusun elok mengikut susunan. Ada juga bebeberapa penulis lain tetapi bukunya tidak diletak di rak cantik. Bukan mendiskriminasi tetapi sekadar memilih buku-buku dengan saiz yang comel di rak pokok. 

Memang benar, kita perlukan dorongan untuk menghidupkan semangat membaca. Hal ini ditegaskkan lagi oleh Alma Flor Ada dalam Bring Me A Book National Collaborative (2021) yang menyatakan bahawa sudut membaca yang selesa akan meningkatkan hubungan antara buku dengan si pembacanya. Memetik tulisan Tuan Zamri Mohamad (13 Julai 2021) pula menyatakan, membaca mestilah diikat dengan perbuatan harian. Sebagai contoh, sambil makan sarapan, kita menyelak dua tiga halaman buku. Kita mencatat idea semasa mengikuti kuliah santai secara online atau pun membiasakan diri mencipta masa emas 10 minit membaca sebelum masuk tidur. 

Daripada saranan ini, saya masih belum lagi mampu buat membaca ketika makan sarapan. Semasa makan, saya suka menghayati makanan dengan bersungguh-sungguh. Paling tidak saya akan menonton filem atau drama pendek yang ringan. Bukan cerita cinta atau aksi yang memerlukan tumpuan saya sepenuhnya. 

Jika anda masih merasa masih belum ada semangat untuk membaca, cuba-cubalah tukar rak buku. Mungkin sedikit sebanyak apabila suasana aman, anda lebih tenang membaca. Paling tidak pun, anda boleh letakkan sebuah buku di tepi katil. Buat ubat senang tidur seperti saya. 


0 comments:

Post a Comment