7.22.2021

Berdamai Dengan Musibah Kerana Di Situlah Hikmah

Ini kisah semalam. Saya menghantar Azizan ke PPV (Pusat Pemberian Vaksin) di MITEC. Azizan tidak punya kereta, duduk merantau di sini. Kebetulan, Azizan baru lepas pembedahan minor pada matanya. Temujanji jam 6.30 petang. Suami minta Azizan bawa bil api rumah, power bank, hp dan IC. Satu lagi pesanan, jangan cuba nak tipu-tipu kalau kena tahan polis. 

Berdebar juga rasanya. Jika ditahan, jawab sahajalah pertanyaan pihak polis. Meskipun, ini perkara baik saya perlu juga berhati-hati. Perjalanan lancar sampai ke PPV. Saya ambil keputusan untuk menunggu sahaja di dalam kereta di bahu jalan sambil membaca buku. Suasana petang yang sunyi dengan bunyi deruan kereta, menambah ketenangan membaca buku. 

Perjalanan Terakhir Buya Hamka. 
Sayu, perginya Buya Hamka pada tahun sama berlangsungnya perkahwinan ibu bapa saya, 1981. Dan saya lahir pada tahun berikutnya. Di akhir-akhir usia Buya Hamka masih gagah menyebarkan dakwah. Sungguh saya insaf melihat bagaimana ketabahan keluarga Buya Hamka melepaskan kesedihan kehilangan ayah tersayang. Didikan Buya Hamka sangat hebat. 

Teringat pula saya kepada musibah yang saya alami pada tahun 2012. Musibah itu hampir hilang dalam ingatan. Jika mahu diceritakan semula, mungkin ada banyak perkara yang saya sendiri sudah lupa.  Adakah itu tanda saya sudah berdamai dengan musibah? Adakah itu tanda saya sudah mengambil hikmahnya? Saya tidak lupa semua kerana ada sebahagian besarnya masih saya tanggung sehingga saat artikel ini ditulis. Saya berdoa sungguh-sungguh sebelum azan berkumandang. Saya mohon kepada Allah Azza Wajalla, jika ada musibah yang ditakdirkan untuk saya, kurniakanlah kekuatan untuk menghadapinya. Tunjukkan jalan keluar. Lebih-lebih lagi dalam perjalanan menuntut ilmu ini. Berilah saya rasa tenang dan aman. 

Dalam perjalanan pulang, enjin kereta saya mati dengan tiba-tiba dan stereng terasa berat. Saya sempat membelok ke kawasan parking tetapi tidak sempurna. 

"Azizan, kereta rosak ni." saya pandang mukanya. 
"Eh, tak apa-apa. Kita selesaikan sama-sama." 

Ya Allah, musibah kah ini? Ada tulisan yang keluar dari skrin dashboard kereta. Terpacul dari mulut saya, "Ada rezeki besar nak dapat ni, rezeki besar. Ada hikmah ni." Entah kenapa itu yang saya sebut. Saya tidak rasa takut atau gementar tetapi rasa tenang. Adakah ini tandanya saya sedang berdamai dengan musibah? Dengan tenang, saya hubungi suami. Saya terangkan keadaan kereta. Mudah sahaja jawapan suami saya, tinggalkan kereta berkunci dan balik naik grab. Esok, kita fikirkan macam mana nak selesaikan. Sungguh, penyelesaian yang mudah suami saya berikan. Iya, tak perlu kalut. Kami sama-sama buat tempahan Grab, tetapi Grab Azizan sampai dahulu. Saya tak ada masalah ditinggalkan seorang kerana Grab saya sudah tidak jauh. 

Grab pun sampai tetapi saya ambil masa 3 minit untuk masuk ke dalam kereta kerana urusan kunci dan periksa ulang kali terhadap kereta yang hendak ditinggalkan. 

"Maaf Encik. Saya periksa kereta saya berkunci sebab nak tinggalkan di sini kerana rosak."
Sebagaimana doa saya supaya Allah Azza Wajalla agar memberi jalan keluar atas musibah yang menimpa saya, tidak semena-mena pemandu Grab ini menawarkan bantuan. 

"Kereta puan perlu parkir dalam petak. Saya tolong tolak dan puan adjust stereng."
Allahuakbar. Tabarakallah. 

Berulang kali saya ucapkan terima kasih dan berulang kali jugalah pemandu Grab menegaskan bahawa ini hanyalah bantuan kecil secara ikhlas. Bantuan ini nampak kecil tetapi impaknya sangat besar kepada saya. Saya berikan sedikit tips sebagai tanda penghargaan terhadap bantuan yang diberikan. Waktu-waktu yang sukar seperti ini, tips yang sedikit diharapkan dapat menyejukkan hati dan jiwa yang kepenatan. 

Setiap apa kebaikan yang kita lakukan besar pada pandangan Allah SWT. Hari ni, saya bantu Azizan dan pada hari yang sama Allah Azza Wajalla hantar orang lain pula untuk bantu saya. Pahala yang berangkai dan berterusan. 0 comments:

Post a Comment