7.30.2021

Dah Dapat Tarikh Proposal Defend
Bila terima email jemputan daripada En Azri, hati saya berdebar. Perkara yang saya tunggu-tunggu telah tiba. Tarikh Proposal Defense. Lebih kurang 60 hari lebih juga saya menunggu untuk dipanggil. Dek kerana terlalu lama menunggu panggilan, ada jugalah masa-masanya saya hanyut. Sempat jugalah siap satu artikel sehingga selesai pembetulan. Lepas terima email, SV tetapkan masa untuk buat latihan pembentangan. Masa ni dah rasa berdebar. 

Saya buka semula draft PD yang setebal 159 muka surat. Apabila saya baca dan jumpa kesalahan ejaan merata tempat, adoi.  Malunya. Masa ni saya dah reda jika panel akan komen mengenai tatabahasa saya yang tonggang langgang. 

Hakikatnya, saya gembira bila sudah dapat tarik PD. Betul, memang saat mendebarkan. Tetapi, pada waktu inilah kita akan dapat tahu perspektif lain penyelidikan kita di kaca mata orang lain. Lebih-lebih lagi yang menilai kita ni ialah pensyarah yang lebih berpengalaman. Sudahlah ada rasa juga bimbang kalau tak lulus. Tak lulus sebab apa, sebab saya takut tak mampu jawab soalan-soalan balas daripada panel. 

Saya masih ingat pesanan seorang rakan kepada saya. Biarlah kita tidak lulus kerana kita telah berusaha. Itu juga pelajaran. Apabilla kita sudah belajar lebih banyak, akan bertambah pengetahuan dan semakin kita menjadi matang. 

Macam biasa, saya beritahu kepada emak, abah, adik beradik, suami dan rakan-rakan terdekat sahaja mengenai tarikh PD. Saya hanya maklumkan kepada rakan-rakan rapat sahaja kerana nak jaga hati dan perasaan saya juga. Jangan tanyalah apa saya rasa sekarang. 

Untuk hari ni, saya nak layan perasaan sekejap. Jumpa lagi nanti. 


0 comments:

Post a Comment