7.08.2021

Analogi SV Macam Garam Dalam Masakan

Tidak boleh dinafikan, supervisor (SV) atau penyelia sangat penting dalam kehidupan seorang pelajar lebih-lebih lagi untuk menyelia projek akhir tahun atau disertasi. Tugas SV sebagai mentor, guru, fasilitator dan pembimbing. 

Untuk peringkat PhD, pelajar diberi peluang untuk mencadangkan nama SV terlebih dahulu. Kemudian, cadangan nama akan dipertimbangkan oleh pihak fakulti berdasarkan bidang dan kajian yang ingin dijalankan. Sudah pasti pihak fakulti mempertimbangkan SV yang mempunyai pengetahuan dan pengalaman yang luas tentang bidang yang berkaitan. Dengan cara ini, penyeliaan akan berlaku seiring dengan projek atau disertasi yang akan dilakukan oleh pelajar. 

SV saya sekarang adalah SV yang sama semasa belajar peringkat sarjana. Disebabkan faktor keserasian saya memilih beliau untuk menjadi SV. Pernah tak rasa seperti SV tidak mempedulikan diri anda? SV tak balas mesej anda di whatsapp atau SV hanya bluetick sahaja? Saya pun begitu juga. 

Saya masih ingat. Masa tu baru sahaja masuk bulan ke 2 dalam semester pertama. Saya hantar kertas cadangan bab 1 saya kepada beliau melalui whatsapp. Diam tanpa berita, SV tidak memberikan apa-apa respons. Seminggu, diam. 2 mingu, diam. Saya tidak putus asa, saya hantar pula tajuk cadangan kajian saya. Diam juga. Selang dua tiga hari, saya tanya lagi. Bluetick, tapi tiada jawapan balas. 

Eh, hati saya sudah mula goyang. Waktu ini saya sudah mula buat perbandingan. Apabila ada rakan-rakan yang menceritakan bagaimana SV mereka asyik tanya itu ini, saya sudah tidak tentu arah. Bagusnya SV dia, tak macam SV saya. Mulalah timbul pelbagai prasangka. SV tak suka saya ke? SV menyampah ke dengan saya? SV pilih kasih ke? SV ni tak nak ke meet dengan saya? 

Namun, semua perasaan negatif itu tidak kekal lama. Allah SWT tegur saya. Ceritanya, begini. Suatu hari, saya berbual dengan sahabat saya yang tinggal di Batu Pahat, Nurizah. Nurizah baru sahaja selesai pengajian PhD setelah 7 tahun berjuang. Lama kami berbual. Kepadanya, saya luahkan segalanya. Sampai menitis air mata dengan harapan dia memahami apa yang sedang saya hadapi. Di hujung perbualan,  Nurizah menasihati saya. 

"Lea, SV ko tu sangat betul dah. Perasaan yang kau alami tu pun betul juga. Dua- dua tak salah. Tapi, aku nasihatkan kau macam ni. PhD ni kita yang kena uruskan semua dalam semua sudut. SV tu peranan dia macam garam aje tau."

Analogi garam. Kita hanya memerlukan garam secukupnya untuk melazatkan masakan. Garam menyeimbangkan rasa masakan. Garam tak perlu banyak. Maka, begitu jugalah dengan peranan SV. SV menyempurnakan penyelidikan kita dengan pandangan dan pengalaman yang mereka ada. Tidak semua perkara perlu SV terlibat sama. SV juga ada tugas hakiki yang perlu dilakukan. 

Bukanlah tugas SV 24 jam mengingatkan tugas kita sebagai penyelidik dan pelajar. Bukanlah tugas SV ajar kita semua benda. Tetapi carilah SV jika ada yang perlu dibicarakan, dibincangkan atau diluahkan. Mereka juga manusia biasa macam kita. Mereka juga pernah bermula seperti kita. 

Tidak perlu dihubungi setiap hari sehingga datang rasa benci. Cuma sekali sekala mengucapkan selamat pada hari-hari istimewa sudah memadai. Jika SV termasuk dalam friendlist di FB, like atau comment pada posting mereka yang anda rasakan menarik. Nampak macam jauh tapi sebenarnya dekat. 

"Kau jangan sedih kalau SV ko tak menconteng pada kertas cadangan kau awal-awal ni. Aku dulu pun macam tu juga. Aku pernah tau SV aku tak baca proposal aku walaupun dah 2 bulan. Sama sahaja. Awal lagi Lea. Selepas ni, bila kau dah nak Proposal Defend, kumpul data. Barulah ada engagement. SV kau tu tak ada apa-apa pun. Kau tak perlu nak kecil hati bagai. Kau yang perlu tunjukkan yang kau boleh buat awal-awal ni. Kau mesti boleh."

Sesungguhnya, saya menyesal kerana di dalam hati saya ada rasa sangsi terhadap SV saya. Semoga Allah SWT ampunkan saya. Teguran Allah SWT kepada saya datang tepat pada masanya. Saya tidak hanyut dengan mainan perasaan. Mana ada SV yang nak biarkan anak muridnya sesat dan terbengkalai, kata Nurizah. 

Penyesalan ini membuka lebih banyak ruang rasa sayang dan kasih kepada SV. Benarlah kata Hamka, "Cinta itu menghidupkan pengharapan... "

Pengharapan bahawa saya akan dibimbing dengan sebaiknya oleh SV memang terbukti. Apabila saya selesai menyiapkan draft proposal, SV mencadangkan saya untuk memohon Seminar 1. Begitu juga beberapa cadangan pembetulan untuk penulisan artikel saya. Sesi pertemuan semakin bermakna. 

Saya amat bersyukur kerana SV tidak ambil peduli pada saya sewaktu awal-awal dulu. Itu lebih baik sebenarnya. Saya dapat belajar sendiri dan mengalami pengalaman belajar serta usaha mendaki perlahan-lahan. Sungguh bernilai. 

Kepada rakan-rakan seperjuangan pascasiswazah, peliharalah hubungan dengan SV anda. Saya percaya tidak pernah mereka mengharapkan balasan atas apa yang mereka berikan kepada kita melainkan melihat kita berjaya di puncak kejayaan. 

0 comments:

Post a Comment