7.05.2021

Kisah PhD : 5 Perkara Untuk Muhasabah Diri Selepas Satu Tahun Belajar


 
Diam tak diam sudah habis semester kedua. Sekejap sahaja masa berlalu. Saya mengakui belajar ini sesuatu yang tidak mudah tidak kira diperingkat apa pun. Setiap tingkat memerlukan usaha dan pengorbanan. Belajar akan menguji banyak perkara. Cara kita berfikir, cara kita memandang, cara kita mengadaptasi, cara kita membaca, cara kita makan, eh, ada kena mengena ke? Ya, semuanya berubah dan saling berkaitan antara satu sama lain. 

Pada saya sendiri, belajar PhD ini susah. Betul, saya tak tipu. Ada yang ambil masa yang lama, ada yang dalam tiga tahun. Ada yang senyum sepanjang masa dan ada yang lelah dan merana. Ada yang tajuknya kekal sampai ke viva, ada yang bertukar itu dan ini tiap masa. Ada yang berhenti terus, dan ada yang berhenti sebentar mencari bahu untuk bersandar. Semua keadaan ini membuatkan saya sentiasa muhasabah diri. Saya sendiri tidak tahu bagaimana rupa perjalanan saya sendiri. 

Ada beberapa perkara yang saya amalkan sebagai rutin harian. Antaranya, 

Pertama - Menetapkan sasaran . 
Saya akan menulis sasaran harian di dalam diari. Sasaran tercapai atau tidak, itu bahagian lain. Apa yang penting ialah saya menetapkan matlamat saya terlebih dahulu. Kebiasaannya, saya letak satu sahaja. Jika ada kerajinan yang lebih, saya letak dua. Apabila selesai, saya akan catat done. Jika tak boleh selesai dalam satu hari, sasaran yang sama saya bawa pada hari berikutnya, sehinggalah sasaran yang ditetapkan selesai. 

Kedua - Tetap menulis. 
Saya termenung lama di bab 2 - Sorotan Literatur. Ada dalam satu bulan lebih tersangkut. Tetapi bila dapat momentum, lajunya seperti tidak mahu berhenti. Menulis pada saya tak ada masalah kerana saya boleh copy paste daripada mana-mana artikel atau tesis dan buat olahan semula. Ini perlu disertai dengan ketekunan dan teknik membaca dengan betul. Mana-mana idea atau kupasan yang sama dengan konteks saya, saya lebih salin semula. Dengan ini, saya akan lebih mudah untuk ingat, ditambah pula menggunakan ink berwarna merah sebagai tanda bahawa bahagian itu perlu dibaiki lagi. Cuma, masalah utama saya di bahagian mencantikkan olahan ayat. Sesekali baca, ayat berterabur dan tidak ummpph. Tak apa lah, kerana ini masih di peringkat awal. 

Ketiga - Beri masa untuk rehat. 
Kadang-kala rasa macam nak duduk di meja belajar dan menulis tanpa henti. Tetapi itu tak mungkin berlaku. Bila mana saya berehat, saya akan berehat betul-betul. Saya makan, tengok drama bersiri satu dua episod, dan sambung kembali. Bukan boleh nak lelap lama sangat sebab bila saya cuba lena, terbayang-bayang tesis depan mata. 

Keempat - Jujur dengan SV
Iya, ini penting. Jujur maksud saya ialah berterus terang dengan SV apa yang mampu dan tak mampu kita buat. SV tidak tahu apa yang kita alami. Secara logiknya, jika kita diam dan tak bersuara, ini bermakna kita tiada apa-apa masalah. Maka, bersuaralah jika ada perkara yang perlu dibincangkan. Meskipun SV itu sendiri ada urusan yang banyak untuk diselesaikan. InsyaAllah, akan ditunjukkan jalan keluar. 

Kelima - Kumpulan sokongan yang positif. 
Kumpulan sokongan saya terdiri daripada pelbagai latar belakang pekerjaan dan bidang. Dalam group whatsapp ini bolehlah jika ingin berkongsi suka duka tetapi tidak perlulah diceritakan semuanya di situ. Ada masanya kita perlu simpan untuk diri kita sendiri. Ada masanya, rakan-rakan kita pun ada masalah yang tidak mahu dikongsi bersama kita. Tak apa. Kita meraikan apa yg dikongsi. 

Semua ini adalah proses pembelajaran. Proses yang mematangkan pemikiran, proses yang menghidupkan rasa. Sangat penting kita percaya kepada proses yang kita lalui. Meskipun ada rasa lambat, hambar dan gundah, tak apa. Laluinya, dan cari jalan keluar. Kadang kala nun jauh di sana, dan ada kalanya betul-betul depan mata. 

Saya masih lagi menunggu tarikh seminar 1 (Proposal Defend Seminar). Debar aje rasa. 





0 comments:

Post a Comment