7.09.2021

Tips Hadapi Komen Editor


 "Aku yakin Allah akan memperbaiki diriku dengan cara yang terbaik" - Pesan Hamka kepada Pendidik, ms 123. 

Saya cuba pujuk hati yang kecewa. Kenapa? Saya telah menerima komen editor berkenaan artikel yang saya hantar untuk diterbitkan pada bulan Oktober akan datang. Entah mengapa saya rasa down. Kenapa saya perlu rasa sebegini. Saya memanglah tidak sempurna. Yang sempurna hanya Nabi Muhammad SAW. Alangkan Hamka juga pernah ditegur oleh seorang anak muda selepas kuliahnya. Apatah lagi saya yang baru nak bermula dan masih tidak punya apa-apa. 

Bagaimana yang sewajarnya untuk menghadapi keadaan ini? 

Pertama - Hubungi seseorang untuk meluahkan. Menurut ahli psikologi, manusia akan lebih bertahan jika berada dalam kumpulan kerana adanya interaksi yang membolehkan sokongan diberikan antara satu sama lain. Berlainan dengan diri saya, saya lebih selesa meluahkan masalah kepada seorang kawan sahaja. 
Kedua - Berhenti, ambil satu langkah ke belakang dan jaga diri. Lakukan perkara-perkara seperti yoga, meditasi, jerit kuat-kuat dan berlari. Saya sendiri memilih untuk memasak kari ayam dan roti jala. Tidaklah memasak itu rasanya sedap tetapi tiap saat memasak itu membawa saya melupakan seketika masalah yang sedang dihadapi. 

Ketiga - Ambil masa untuk proses emosi. Saya buat refleksi dengan membandingkan diri saya yang dahulu dan sekarang. Saya sedar ini adalah antara cara untuk saya memperbaiki diri saya. Jika tidak, saya akan hanyut dengan rasa diri sempurna. Lama juga rasanya nak terima hakikat ini. Hari ni sudah masuk hari ketiga tetapi saya masih belum mulakan pembetulan. Tak boleh lama-lama. 3 hari adalah sudah capai tahap minima. 

Keempat - Jangan biarkan penolakan mematikan semangat. Perlahan-lahan saya buka semula komen editor. Mereka tidak menolak artikel saya tetapi mereka mahukan saya membuat pembetulan. Ini adalah bukti penulisan ilmiah saya masih mentah. Penulisan ini akan dirujuk oleh orang lain pada masa akan datang. Mana mungkin penulisan caca marba dan tonggang langgang menjadi rujukan.  

Kelima - Luang masa dengan orang yang tersayang. Dalam tempoh dua hari ini, saya banyak habiskan masa dengan menonton drama bersiri bersama suami. Suami pun tak banyak tanya kerana memahami perang emosi yang sedang saya hadapi. 

Saya tidak boleh lama-lama begini. Masih jauh lagi perjalanan saya. Entah apa lagi yang akan berlaku saya tidak tahu. Namun apa yang pasti, saya sudah punya pengalaman untuk mengatasi situasi yang sama jika berlaku lagi pada masa akan datang. 0 comments:

Post a Comment