8.30.2021

Apa Nak Buat Lepas Lulus PD

Memang betul, dah lepas PD dah lega sedikit. Saya tidur kepenatan seolah-olah penat mendaki gunung. Bolehlah senyum banyak sikit. Saya rehat dalam 2 hari dan tak mengadap langsung PC. Saya banyak baring, main game, habiskan masa berborak dengan suami dan tengok tv sama-sama. 

Rehat pun dah cukup. Semangat dah ada balik. Mari kita mula. 

Pertama, jangan lama-lama sangat berehat tu. Sementara otak masih segar dengan komen panel tu, terus buat pembetulan. Bimbang kalau tak ada rakaman semasa sesi tetapi kita catat sahaja, kita akan cepat lupa. 

Kedua, semak semula komen dan cadangan panel.  Nak baca komen panel ni memang perlu kuatkan diri. Kena buku minda dan jiwa. Kenapa saya kata begitu, sebab bila baca komen terngiang-ngiang suara panel. Kebetulan sesi online, saya minta bantuan Ayu, rakan Group Wonder Women untuk rakamkan sesi PD. Dengan melihat semula rakaman, lebih mudah membuat catatan semula semua komen panel terhadap draft saya. Satu-satu saya terus pindahkan ke dalam jadual matrik pembetulan. Ambil masa dalam sehari suntuk jugalah. 

Mesti ada yang nak tahu kan berapa panjang komen panel saya, kan? Ha, panel 1 dalam 20 perkara dalam 13 muka surat. Silakan bertabah. Manakala panel kedua dalam 35 perkara macam tu. Apabila saya gabungkan kedua-dua komen, ada dalam 25 perkara. Banyak kan? Mujur juga dalam 25 perkara tu 15 daripadanya saya sudah bersedia. Kan saya ada sebut, saya sedar kelemahan yang ada pada draft saya. Saya dah ready siap-siap. 

Ketiga, adakan perbincangan dengan SV. Lagi cepat lagi bagus ye. Terbalik dengan saya, saya buat dahulu pembetulan, selepas seminggu baru SV lapang untuk adakan sesi dengan saya. Tak apa pun. Kata SV, saya boleh dah jalan sendiri tetapi untuk formaliti kan? Kita nak juga meeting dengan mak kita untuk borak-borak. Gitu... Sekejap sahaja dalam masa 30 minit  dah capai kata sepakat. 

Keempat, beri target masa untuk siapkan. Kawa-kawan saya ada yang siap dalam 2 minggu. Saya? Memandangkan komen panel 1 aje dah 13 muka surat, saya tak rasa saya boleh siap dalam masa 2 minggu. Alang-alang dapat komen panjang berjela, baik saya baiki dengan sebaik mungkin. Saya juga mahukan pembetulan ini sebaiknya 100 peratus sempurna selepas pembetulan. SV pun kata, sebulan aje. Jadi, memang kena rancang betul-betul. Saya buat catatan dalam diari saya, apa pencapaian yang dapat dibuat. Saya memang buat kerja ikut tertib. Saya tak pandai tebuk sana, tebuk situ. Oran panggil apa, skema. Kan?Kelima, rujuk dengan kawan-kawan yang sudah selesai PD. Ini memang perlu. Borang apa nak hantar, nak isi apa, semua tanyalah. Masa ini, kak Zurina banyak ajar saya. Apabila semua benda ni kita sudah tahu, lagi mudah lah kita merancang. 

Cukuplah kot 5 perkara nak buat lepas PD. SV saya kata, biarlah kita dikomen  di peringkat awal supyaa banyak perkara yang boleh dibaiki. Terus terang dari hati saya, PD memang banyak membantu saya. Jangan berkecil hati bila panel kata penulisan kita macam menulis laporan. Tak apa. Kita kan baru belajar menulis. Memang macam tulah. 


 0 comments:

Post a Comment