8.07.2021

Lengkap Dua Dos Vaksin
Alhamdulillah. 
Sudah lengkap dua dos vaksin. Saya, Abe, Abah, Mak, Nonit, Emi dan Angah. Yang lain-lain akan menyusul selepas ini mengikut giliran. 

Bagi saya, tanggungjawab sebagai manusia untuk menjaga nyawa adalah wajib. Malah saya juga bertanggungjawab menunaikan tugas sebagai rakyat ke arah komuniti kelompok bagi mengelak peratus jangkitan. Benar, saya juga sedar bahawa vaksin bukan tiket untuk saya bebas dijangkiti. Dipihak saya, saya usaha sehabis daya saya. Duduk di rumah dan hanya keluar jika ada hal yang penting. Ada juga rasa tertekan tu kadang-kadang, tapi kita cubalah tenang-tenangkan perasaan tu. 

Urusan di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di PWTC pada hari Rabu lepas sungguh lancar. Tidak perlu berasak-asak seperti kali pertama dahulu. Kira-kira dalam 20 minit selesai. Syukur. Semakin banyak tambah baik dilakukan. Perlu juga ambil gambar kenang-kenangan. 

Vaksin apa? Astra Zeneca. Saya dan Abe vaksin yang sama. Kesan kali ini agak ringan. Saya hanya sakit kepala waktu petang sehingga malam. Esok-esok dah tak ada dah. Abe pula tiada kesan sampingan. Nampak elok dan suhu badan pun tak naik. Ubat dah berdamai dalam badan. Alhamdulillah. 

InsyaAllah, semoga kita sama-sama sihat sejahtera. Terima kasih barisan hadapan, doktor, jururawat dan sukarelawan. Besar ganjaran dan pahala. Kita jaga kita. 
0 comments:

Post a Comment