9.20.2021

Tidak Serik Buat Artikel

Masih ingat tak saya pernah tulis entry mengenai komen editor terhadap artikel yang saya hantar? Boleh klik di sini jika belum pernah baca. Kalau anda pernah baca, meh sambung baca apa yang saya nak kongsi hari ini. 

Satu hari, seorang kenalan yang merupakan anak buah SV saya post satu iklan seminar dalam group Whatsapp. Biasanya, saya akan klik link yang ada. Tengok dan baca dulu. Dari maklumat yang saya baca, akan diadakan seminar peringkat antarabangsa pada bulan November dan perlu menggunakan bahasa Inggeris. Sebelum itu, peserta dikehendaki menghantar abstrak untuk dinilai. Owh, tidak. 

Bahasa Melayu yang kena komen berjela tu pun nak menangis, kecewa dan sebagainya. Inikan pula bahasa yang dalam SPM hanya dapat gred B3. Alahai, jadi saya abaikan. Sampailah 14 haribulan September saya teringat-ingat iklan seminar ini. Jadi, saya pun koreklah balik link yang kawan saya beri dalam group Whatsapp. Eh, tarikh tutup hantar abstrak tu esok, 15 haribulan. 

Eh, tak serik kan? Saja aje saya ni nak cari nahas. Degil, nak jugak buat lagi artikel, omputih plak tu. Maka, saya pun mulalah merangka abstrak dalam bahasa Melayu terlebih dahulu, kemudian minta pakcik Google Translate, Quillbot dan Grammarly. Ni memang paling hebat dah saya rasa. Semak lebih kurang dan buat pendaftaran. Masa hantar ni, kalau kene reject pun tak apalah. Reject ajelah. Boleh cuba pula ditempat lain. 


Tup, tup! Dapat email yang menyatakan abstrak saya diterima. MasyaAllah, Alhamdulillah. Allahuakbar. Saya sedar penerimaan abstrak ini mungkin dilihat sebagai salah satu cara untuk mendorong penyelidik baru untuk berkembang. Tidaklah kita ni sehebat mana sebab ilmu Allah SWT terlalu luas. Allahuakbar. Ini adalah peluang. Rasa gembira, kecut, takut, semua ada. Tapi, tak apalah saya cuba mana yang boleh tetapi yang penting cuba dengan sehabis baik. 


0 comments:

Post a Comment